Paikalliset | 16.09.2021 09:09

Tuore sokerimaissi on sadonkorjuun trendiruoka

  • Katalin Varga kertoo huomanneensa, että tuoreen sokerimaissin suosio on nosteessa. Hän suosittelee tutkimaan Satokausikalenterin ohjeita maissista kokkaamiseen innostuneille.

  • Metsärannan puutarha viljelee maissia noin 20—30 aarin verran. Sato päätyy myyntiin kauppoihin sekä Rekoon.

  • Sokerimaissin korkeus on noin kaksi metriä. Suomessakin yleistynyt rehumaissi voi puolestaan kasvaa neljän metrin korkeuteen.

Tarvasjokelainen Metsärannan puutarha on yksi harvoista tiloista Suomessa, joka viljelee sokerimaissia. Kulunut satokausi on ollut maissille otollinen etenkin kuuman kesän ansiosta. Maissi nauttii kuumuudesta ja kestää koviakin asteita, kunhan saa riittävästi vettä. Veden tarve on kriittinen etenkin silloin, kun maissi kasvaa pituutta. Tyypillinen kasvukorkeus yksivuotiselle kasville liikkuu kahden metrin tienoilla.
Metsärannan puutarhan tilallinen Timo Heikkilä ja hänen puolisonsa Katalin Varga näyttävät harsokasaa maissipellon vieressä.
—Parina yönä jouduimme harsottamaan maissia kylmyyden takia. Onneksi ne selvisivät ja säilyivät. Maissi on kovin hallanarka, Katalin Varga kertoo.
Komeat pitkät rivit maissia kylpevät syysauringossa. Rivit on istutettu taimesta.
—Suomessa siemenestä on vaikea istuttaa maissia. Maan täytyy olla kylväessä lämmin, Katalin Varga sanoo ja repäisee suuren tähkän irti varresta.

Hän kertoo maissin olevan erikoinen kasvi, sillä oikeastaan se on viljakasvi. Kasvin päässä on hede-kukka, joka pölyttää kasvia ja emi saadaan satona maissintähkän muodossa. Jokaiseen kasviin tulee yhdestä kahteen tähkää.

Tuoreen maissin suosio kasvussa

Timo Heikkilä kertoo tilan viljelleen maissia kolmisenkymmentä vuotta. Vastaava erikoisviljely on harvinaista alueella, jossa suositaan vahvasti viljojen viljlyä ja eläinpuolta. Ylipäätään sokerimaissia viljellään Suomessa vain yhteensä 12 hehtaarin verran.
Heikkilä muistelee, miten aikanaan maissia alkoi tulla kauppoihin.
—Ennen aikaan oli Israelin tuoretta maissia, jota sai kahden tähkän paketissa. Niitä ei ole vuosikausiin näkynyt. Ylipäätään ulkomaista tuoremaissia ei ole ollut saatavilla.
Heikkilän mukaan positiivinen trendi kotimaiselle sokerimaissille näkyi 90-luvun loppupuolella. Sittemmin markkinoille rantautui esikypsennetty, pakattu maissi.

—2000-luvun alussa grillaus räjähti Suomessa, eikä tuore maissi kypsy kesällä, vaan normaalisti syyskuun puolella. Amerikassakaan maissi ei ole keskikesän tuote, vaan loppukesän, hän kertoo.
Katalin Varga kertoo havaitsevansa pientä nostetta tuoreen sokerimaissin suosiossa.
—Ihmiset ovat alkaneet löytää tuoremaissin uudelleen. Toiseksi vallitseva kotipuutarhatrendi koronan takia vaikutti asiaan ja moni haluaa kasvattaa omat maissinsa. Me myymme tilalla taimia, joista osa on myös maissin taimia.

Tuoreena paras

Metsärannan puutarhan maissit päätyvät esimerkiksi Kupittaan K-Citymarkettiin. Tuoreimpana sitä kuitenkin saa suoraan tilalta.
—Maissia voi verrata palkoherneeseen. Se on tuoreena mehevä ja aromikas, mutta vanhenee vähitellen. Maissin sokeripitoisuus vähenee ja yhdessä viikossa maku on jo erilainen, Katalin Varga kertoo.
Tilan maissinmyyntiä ylläpitää vahvasti Reko, jonka ansiosta maissit päätyvät kuluttajille tuoreena. Myös tilalta tullaan suoraan ostamaan maissia etukäteen tilattuna. Vargan mukaan etenkin lapset rakastavat maissia.
—Sitä voi syödä raakana, keittää, grillata tai leikata siemenet salaattiin, keittoon tai kastikkeeseen. Se on gluteeniton, ravinteikas ja itse asiassa maapallon asukkaista kolmasosa käyttää erilaisia maisseja pääravinnokseen.
Ihmisillä on kuitenkin vielä ennakkoluuloja tuoretta maissia kohtaan.
—Moni luulee, ettei sitä voi syödä raakana. Lisäksi luullaan, että se on kovaa ja se pitää esikypsentää, Katalin Varga kertoo ja näyttää, miten raakaa maissintähkää haukataan.
Jos maissia haluaa kuitenkin keittäää, riittää siihen vain viisi minuuttia.
—Tuore sokerimaissi on monelle vielä vieras, mutta vähitellen tietoisuus lisääntyy, hän päättää.

Ina Virtanen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.