Paikalliset | 20.07.2023 09:13

Tunturissa on tyyliä ja ajan patinaa

Tunturissa on tyyliä ja ajan patinaa

Pasi ja Jimi Rosnell tulivat museolle vuosimallin 1960 Tunturin kanssa.

Vanhat kaksipyöräiset kiinnostivat kansaa Nautelankosken museon pihamaalla viime lauantaina. Paikalle oli saapunut vajaat 500 kävijää, joista motoristeja tai mopokuskeja oli noin 70. Paikalla oli noin 70 moottoripyörää tai mopoa sekä lisäksi kolme polkupyörää.

Pasi Rosnell oli saapunut tapahtumaan Tunturi-mopolla, joka on vuodelta 1960.

—Ei ollut pitkä matka tulla. Asun Liedon Asemalla, Rosnell kertoo.

Hän oli ostanut Tunturi-mopon poikansa Jimin aloitteesta noin vuosi sitten. Myynnissä ollut mopo löytyi Kauniaisista.

—Mopo on alkuperäisessä kunnossa, mutta siinä on ajan patinaa ja ruostetta. Sellaiseksi se saa jäädäkin, eikä tarkoitus ole entisöidä sitä.

Museorekisteriin pääsyn ehtona on, että ajoneuvo on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Rosnellin Tunturia ei siis hyväksytä museorekisteriin, ei ainakaan nykykriteerein.

Vanhat mopot kiinnostavat keräiijöitä ja kaksipyöräisten harrastajia. Se taas näkyy mopojen hinnoissa.

—Maksoin Tunturista 1.600 euroa. Vielä parikymmentä vuotta sitten mopoja oli melkein jokaisen maatilan ladossa ja silloin niitä olisi saanut ilmaiseksi, Rosnell muistelee.

Rapapapat-nimisen mopokerhon nettisivujen mukaan Tunturi-mopo maksoi 75.800 markkaa vuonna 1960. Suomen Pankin rahamuseon laskurin mukaan hinta vastaa noin 2.100 nykyeuroa. Samaisten nettisivujen mukaan Tunturin rungot osat tuotiin Länsi-Saksasta ja ne hitsattiin kokoon Tunturin tehtaalla. Moottorina oli itävaltalainen Puch VS 50 LF. LF tulee sanoista Luxus Finland. Mopojen liikennevakuutus tuli pakolliseksi vuonna 1960.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.