Paikalliset | 04.05.2023 11:31

Tasan kuukausi ensi-iltaan

Tasan kuukausi ensi-iltaan

Valtteri Roiha ohjaa mielellään eri-ikäisiä. Iällä ei niinkään ole väliä vaan intohimolla esiintymiseen. —Nuorimmat oppivat aina nopeiten repliikit ja biisit ulkoa, Roiha lisää.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, huumoria, rakkauttakin. Ainakin niitä on tiedossa Ruskon kesäteatterin tämän vuoden esityksessä, lupaa ohjaaja Valtteri Roiha.

—Näyttämöllä tullaan näkemään miekkailua oikeilla miekoilla, Roiha lisää.

Ruskon kesäteatteri tulkitsee tänä sesonkina Kolmea muskettisoturia. Inspiraatiota on siis haettu ranskalaiskirjailija Alexandre Dumaksen 1844 luomista hovijuonitteluista.

Mausteet klassikkoromaanin tulkintaan ovat kuitenkin ikiomat, sillä Roiha on tehnyt Ruskon kesäteatteria varten käsikirjoituksen.

Valmiita käsikirjoitusversioita kahlattiin Roihan mukaan läpi useampi, mutta mikään niistä ei tarjonnut tarpeeksi vauhtia. Siispä päädyttiin oman luomiseen.

—Minun käsikirjoituksessani on aika isossa roolissa hevoset, hän paljastaa.

Hevosen nahkoihin pääsevät eläytymään ainakin ruskolaiset näyttelijän alut Soile Väre, 10, ja Klara Vladoi, 8.

—Minä olen Aramik-
sen hevonen, Soile Väre tarkentaa ja kertoo, että meneillään on Ruskon kesäteatterin toinen näytelmä, jossa hän on mukana.

—Teatteri on ollut ihan mukava harrastus, mutta on sillä omat varjopuolensa. Välillä joutuu odottamaan pitkään ja välillä on kiire, Väre jatkaa.

—Ja jos ei ole mikitettynä, täytyy huutaa kovaa.

Ruskon kesäteatteri tunnetaan monipuolisesta kaartistaan. Tälläkin kertaa näyttämön ottaa haltuun kolmisenkymmentä eri-ikäistä esiintyjää. On sekä tuttuja että uusia kasvoja.

Mummi Tarja Vainio ja tämän lapsenlapsi Viivi Heinonen nähdään molemmat lavalla. He edustavat ikänsä suhteen näyttelijäkaartin ääripäitä.

—Meillä on ikäeroa 60 vuotta. Minä olen teatterimummi, Vainio naurahtaa.

Viime vuonna esiintymässä oli vain lapsenlapsi, mummi vaikutti tukihenkilönä. Täksi sesongiksi Vainiokin uskaltautui lavalle.

—Jännitän eniten näyttelemisessä sitä, että saan välitettyä tunnetilat yleisöön.

Pitkään Ruskon kesäteatterin toiminnassa mukana ollut Tiina Peltola muistuttaa teatteriharrastuksen sosiaalisesta puolesta. Harrastuksen kautta saa uusia kavereita.

—Täällä on näyttelemässä paljon myös ulkopaikkakuntalaisia. Ei pelkästään ruskolaisia, itse Maskussa asuva Peltola lisää.

Virtamittarit olkapäässä

Ruskon kesäteatteri toimii vanhan nuorisotalon pihapiirissä. On toiminut vuodesta 2004 lähtien, ja toimi aikoinaan myös vuosina 1985—1993.

Teatteria pyörittävä Ruskon nuorisoseura käyttää nuokkarikiinteistöä harjoituksissa ja varastointiin. Lava ja katsomo sijaitsevat ulkona yksityismaalla.

Vanha nuorisotalo on ollut jo useamman vuoden poissa päivittäiskäytöstä sisäilmaongelmien takia.

Teatterilaiset ovat olleet kuitenkin paikkaan tyytyväisiä. Heidän toiveenaan on, että talovanhus säilytetään.

—Kaavaillussa on, että syksyllä esitettäisiin Murhamysteeriä. Se on suunniteltu nimenomaan tämän talon tiloihin, näyttelijäkaartiin kuuluva kaarinalainen Kristiina Koljonen lisää.

Ruskon kesäteatterin Kolme muskettisoturia saa ensi-iltansa sunnuntaina 4. kesäkuuta. Näytöksiä on kaikkiaan 15. Liput ovat parhaillaan myynnissä.

Esityksen musiikista vastaa Oskari Vahvaselkä ja puvustuksesta Kirsi Vaara.

Jos tammikuussa alkoivat teatteritreenit kerta viikkoon, näin loppua kohden tahti kiristyy. Klara Vladoi pohtii, että teatteriharrastuksessa on rankinta se, että treenit saattavat kestää pitkään.

9-vuotias Milja Nurmela kuitenkin kertoo, että ohjaaja on keksinyt keinon keskittyä väsymyksestä huolimatta.

—Valtsu on kertonut, että meillä kaikilla on virtamittarit oikeassa olkapäässä. Kun sitä painaa, jaksaa taas.

Ai, onko se toiminut?

—On kyllä, tytöt nyökkäävät.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.