Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 29.02.2024 10:38
Talvilomalla treenattiin Banksyn jalanjäljissä

n Lauri Kouki (vas.) veti graffitipajaa lomaileville lietolaisnuorille. Työpajaan osallistuivat muun muassa Oliver Leino (oik.), Jami Nordman ja Otto Mäntylä.
Liedossa perehdyttiin talvilomalla graffiteihin. Nuorisopalvelut järjesti viime perjantaina Taatilan yläkoulun tiloissa graffitipajan, jota ohjasi jäkärläläinen Lauri Kouki.
Käytiin läpi taiteenlajin perusteita ja tekniikoita sekä lopulta päästiin tositoimiin eli maalaamaan. Työpajan hedelmänä koulun käytävällä komeilee nyt iso graffititeos.
Viimeisiä spreijauksia teokseen maalasi Oliver Leino, 14. Leino pääsi näin koristamaan omaa kouluaan, sillä hän on Taatilan oppilas. Eikä tarvitse jännittää loman jälkeen luokkakavereiden palautetta; yhteistuumin tehtyyn graffitikokonaisuuteen saa olla tyytyväinen.
Lähelle ruokalaa ja kieliluokkia maalattu Star Wars -henkinen teos huutaa taiteenlajille tuttua sanomaa: rauhaa.
—Kautta historian graffiteilla on tehty kannanottoja rauhan puolesta, Kouki vahvistaa.
Kouki on lietolaisille tuttu koulukuraattori, mutta graffitipajaa hän veti vapaaehtoisena. Kouki on tehnyt taiteenlajia nuorille tutuksi ja Liedossa viimeksi Taiteiden yössä.
Otto Mäntylä, 15, spreijasi graffiteja edellisen kerran kesällä ja osallistui innolla työpajaan, kun mahdollisuus nyt taas tuli.
—Olen aina tykännyt piirtää tusseilla. Nyt kun pääsi tekemään kunnon maaleilla ohjatusti, ilmaiseksi ja laillisesti, niin miksen olisi osallistunut, Mäntylä kiteyttää.
Kuvataiteen rock
Kuten uudet rajoja rikkovat taiteenlajit yleensä, graffitien juuret ovat tietynlaisessa nuorisopiirien kapinahengessä. Nykymuotonsa sen ajatellaan saaneen 1970-luvun New Yorkissa.
Tämän hetken ehkä tunnetuin katutaiteen sanansaattaja on brittiläistaiteilija Banksy. Maailmanmaineestaan huolimatta Banksy on pitäytynyt anonyyminä, hänen oikeaa henkilöllisyyttään ei siis tiedetä. Aiheiltaan hänen teoksensa ovat perinteisesti olleet sotaa vastustavia, kaupallisuutta kritisoivia ja oikeudenmukaisuuden puolesta puhuvia.
Miten Lauri Kouki aikoinaan päätyi graffititaiteen pariin?
—Varissuolla 90-luvulla vietetty nuoruus vaikutti tähän paljon, hän kiteyttää.
Kun hiphop-kulttuuri rantautui Suomeen, tarjosi se varsinkin pojille ikään kuin ”hyväksyttävän” tavan olla luova. Musiikkigenreen tuli räppäys, tanssiin breakdance ja kuvataiteeseen graffitit.
—Graffitit olivat vähän kuin kuvataiteen rock. Se puhutteli, Kouki toteaa.
Uuden sukupolven taitajan Otto Mäntylän mielestä hyvä idea olisi opettaa graffititaiteen perusteita koulussa. Maaleja ei tarvitsisi hankkia, vaan riittäisi, että harjoiteltaisiin lyijykynällä eri tyylisten kirjainten hahmottelua.
Kun Mäntylä luonnostelee kotona graffiteja tussilla paperille, hänellä on harvoin aihe mietittynä etukäteen.
—Piirrän yleensä siitä, mitä juuri siinä hetkessä ajattelen. Freestyle-tyylillä siis teen. Monesti päädyn kirjoittamaan sanat englanniksi, hän kertoo.
Maria Suomi
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi