Paikalliset | 04.11.2021 10:27

Talouden tila ja tulevaisuus päivitettiin Säästöpankin talousseminaarissa

  • Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jouni Niuro veti pankin talousseminaarin ensimmäistä kertaa. Juhlan juontajana toimi entinen uutisankkuri Pirjo Nuotio.

  • Energiayhtiö St1:n perustaja ja omistaja Mika Anttonen puhui Säästöpankin talousseminaarissa yleisölle ilmastonmuutoksen pysäyttämisen vaatimista toimista ja investoinneista. —Me tulemme selviämään tästä, Anttonen lupasi.

  • Paneelikeskusteluun osallistuivat Säästöpankki-ryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen (vas.), St1:n Mika Anttonen, Säästöpankkiliiton hallituksen jäsen Katarina Segerståhl, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola ja Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jouni Niuro (ei kuvassa).

Turku 126-vuotiaan Liedon Säästöpankin vuosittain järjestämä korkean profiilin talousseminaari päästiin pitämään viime viikolla välivuoden jälkeen. Paikkana oli tutusti Turun Logomo, ja pääpuhujana tällä kertaa energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen. Anttonen keskittyi puheenvuorossaan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sen vaatimaan energia-alan täydelliseen uudistamiseen.

—Aikataulu hiilineutraaliuden suhteen on epärealistinen, mutta aikaa ei silti ole yhtään hukattavaksi! Kunnianhimoisista aikataulutavoitteista pitää joka tapauksessa puhua, jotta päätöksiä ja toimia tehdään riittävän nopeasti. St1 tekee varmasti kaiken mahdollisen, jotta siirtymä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin toteutuu.
Säästöpankin talousseminaariin oli ilmoittautunut etukäteen 570 pankin asiakasta ja yhteistyökumppania. Heille Anttonen näytti muutamia avainlukuja ilmastotoimien vaatimista investoinneista.

—Tällä hetkellä investointeja vihreään energiaan tehdään maailmanlaajuisesti noin 1.400 miljardilla dollarilla vuodessa. Tarvittavaksi summaksi on arvioitu noin 7 biljoonaa dollaria, ja biljoonassa on siis 12 nollaa. On selvää, ettei mistään löydy tällaista määrää raaka-aineita, pääomia tai tekijöitä vuoteen 2030 mennessä. Kaikkia teknologiaratkaisuja ei edes ole vielä olemassa. Pitää muistaa myös se, että vaikka koko ihmiskunnan ilmastopäästöt loppuisivat tänään, ilmasto jatkaa lämpenemistään ilmakehään jo päästetyn hiilidioksidin vuoksi. Siksi tarvitaan lisää hiilinieluja, ja tässä Suomella olisi maailmalle paljon annettavaa. Keskeinen pullonkaula on sähkön varastointi, Anttonen kuvaili.

Koronashokista toivuttu jo

Suomen yleisen taloustilanteen yleisölle päivitti Säästöpankki-ryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen. Vaikka koronapandemia ei ole maailmasta vielä väistynyt, Suomen taloudelle sen aiheuttama shokki on ohi.
—Kaikkein synkimmissä ennusteissa bruttokansantuotteen ennakoitiin laskevan jopa 10 prosenttia. Ne eivät toteutuneet, ja BKT:n pudotuksesta on jo toivuttu koronaa edeltävälle tasolle. Suomen pitkän aikavälin haasteet ovat silti samat: työikäinen väestö vähenee, vanhusväestön määrä kasvaa ja työn tuottavuus on 10 vuoden takaisella tasolla. Nämä yhdessä rasittavat hyvinvointivaltion perustaa, Mikkonen tiivisti.

Ratkaisuiksi vaisuun kasvuun sekä Mikkonen, St1:n Mika Anttonen että Turun yliopiston rehtori Jukka Kola tarjosivat koulutusta ja korkeampia panoksia tuotekehitykseen ja investointeihin.
—Luovan tuhon pitää antaa tapahtua, innovaatiot ja osaaminen ovat Suomen kaltaiselle maalle ainoa mahdollisuus pärjätä. Toimintaympäristö Suomessa on maailman paras, nyt sitä pitää hyödyntää, Mikkonen sanoi.
Ilmastonmuutoksen päihittämisen suhteen toiveikkain oli Anttonen.
—Toivoa tuo ihminen. Ajatelkaa mikä määrä keksintöjä on tehty viimeisten 50 vuoden aikana! Ei ole mitään syytä olettaa, etteikö uusia innovaatioita tule jatkossakin paljon lisää, myös energiasektorille. Me tulemme selviämään tästä.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.