Paikalliset | 27.07.2023 09:10

Sinkityslaitos sai ympäristöluvan

Sinkityslaitos sai ympäristöluvan

Kuumasinkityslaitoksen perustustyöt Pääskyntien ja Louhostien kulmauksessa ovat hyvässä vauhdissa.

Aluehallintovirasto on myöntänyt Liedon Tuulissuolle parhaillaan rakennettavalle kuumasinkityslaitokselle ympäristöluvan.
Aurajoki Oy:n uuden laitoksen sinkityskapasiteetti on noin 30.000 tonnia terästä vuodessa. Kuumasinkityslaitoksen lisäksi kiinteistölle sijoitetaan Aurajoki Oy:n uusi pääkonttori. Nykyinen pääkonttori on Aurassa.

Kuumasinkityksessä tuotteet upotetaan sulaan sinkkiin korroosiokestävyyden saavuttamiseksi. Toiminnassa pinnoitetaan metalleja raskaista metallirakenteista muutaman sentin kokoisiin esineisiin.

Laitos työllistää noin 20–25 henkilöä.

Sinkkiä säilytetään 73 kuutiometrin kokoisessa padassa noin 490 tonnia. Padan lisäksi sinkkiä varastoidaan tehtaan sisätiloissa omalla suljetulla alueellaan 25 kilon harkkoina ja tonnin painoisina suurharkkoina 20–200 tonnia.

Lupaehtojen mukaan laitosalueen hulevedet on kerättävä ja johdettava siten, että niistä ei aiheudu maaperän tai pohjavesien pilaantumisvaaraa.

Laitoksen ulkoalueilla saa varastoida ainoastaan pinnoitettavaksi tarkoitettuja ja valmiita tuotteita, joista ei aiheudu päästöjä hulevesiin.

Laitosalue on pinnoitettava ja varustettava kallistuksin siten, että hulevedet voidaan kerätä ja johtaa hallitusti ojaan. Piha-alueen hulevedet on johdettava ojaan hiekan- ja I-luokan öljynerotuskaivon kautta, ja viemäri on varustettava sulkuventtiilillä siten, että hulevesien pääsy pois laitosalueelta voidaan viivytyksettä estää. Viemärissä erottimen jälkeen on oltava mahdollisuus ottaa näytteitä erottimesta poistuvasta vedestä.

Ympäristölupapäätöksestä voi hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusaika päättyy ensi maanantaina.

 

Rakennustyö jo käynnissä

 

Aurajoki Oy on vuonna 1967 perustettu metallien pintakäsittelypalveluihin ja kokonaisuuksiin erikoistunut yritys.

Lietoon rakennettavan uuden laitoksen rakennustyöt ovat käynnistyneet suunnitellusti.

Tontilla aloitettiin työt toukokuussa maa-aineksen poistolla ja tontin tasaamisella sopivaksi rakennustyömaan tarpeita varten.

Uuden laitoksen toteuttaa SRV Rakennus Oy ja sen on määrä aloittaa toimintansa heinäkuussa 2024.

Aurajoki Oy:n mukaan laitos tulee olemaan Euroopan ympäristöystävällisin kuumasinkityslaitos, joka on täysin hiilineutraali ja se hyödyntää alan viimeisintä tekniikkaa.

 

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.