Urheilu | 30.06.2022 08:29

Ruskopesiksen toiminta on yhteisöllistä

  • Lämmittelylyöntejä ennen ottelun alkua Ruskon pesäpallokentällä.

  • Jooa Siironen (oik.) osallistui joukkueen kapteenina hutunkeittoon.

  • Ruskon pallon D-juniorijoukkue käy läpi merkit ottelun alla yhdessä valmentaja Raakel Sirolan kanssa.

Kesäinen alkuilta Ruskon pesäpallokentällä. Aurinko paistaa vielä lämpimästi ja katsojia saapuu hiljalleen paikalle. Poikien D-junioreiden aluesarja ottelu Ruskon Pallon ja Säkylän Pesäsusien välillä on alkamassa. Kun mietitään Suomen pesäpalloperinteitä, Varsinais-Suomi tuskin tulee monella ensimmäisenä mieleen. Intohimoista seuratoimintaa alueella kuitenkin on, hyvänä esimerkkinä Ruskon pallon pesäpallojaosto. Seuralla ei ole toiminnassa mitään valittamista, vakuuttaa Ruskon Pallon pesäpallojaoston puheenjohtaja Eeva-Liisa Huovinen.

—Tilanne on ihan kohtalaisen hyvä pieneksi seuraksi. Toki mukaan aina mahtuu, mutta olosuhteisiin nähden menee hyvin, Huovinen toteaa.

—Paljon tehdään lähialueiden kuntien joukkueiden kanssa yhteistyötä. Se on pienille seuroille elinehto. Meidän poikien B-juniorit esimerkiksi pelaavat yhdessä Humppilan joukkueen kanssa ykköspesistä.

Pienen kunnan pieneksi pesäpalloseuraksi Ruskon pallolla kuitenkin riittää ihan kiitettävästi jäseniä. Jäsenmäärät liikkuvat 100—180:n välillä ja noin puolet jäsenistä ovat junioreita. Joukkueita seurassa on D- ja B-junioreiden lisäksi todennäköisesti tulossa pienille junioreille, joiden lisäksi aikuisille on aluesarjaa pelaavat miesten ja naisten edustusjoukkueet ja lähiseuduilla räpsäcupia pelaavat harrastejoukkueet. Harrastejoukkueissa mukana on sekä aiemmin itse kilpailleita että esimerkiksi lapsen harrastuksen kautta pesäpallon löytäneitä. Lisäksi keväällä ja alkukesästä on ollut mahdollista tulla viikoittain ilmaiseksi mukaan matalan kynnyksen pesäpallopeleihin, jotka on toteutettu yhdessä Ruskon kunnan kanssa. Pelejä todennäköisesti jatketaan elokuussa.

—Ruskon kunnan kanssa ollaan paljon tehty yhteistyötä ja kunta on tukenut paljon meidän toimintaa. Me annamme näiden matalan kynnyksen pelien muodossa sitten heille takaisin, Huovinen taustoittaa.

Ruskon pallon pesistoiminnasta paistaa selvästi läpi yhteisöllisyys. Yhden perheenjäsenen harrastus vetää helposti myös esimerkiksi sisaruksia, vanhempia tai lapsia mukaan pelikentille. Samasta syystä myös Eeva-Liisa Huovinen on mukana seuran toiminnassa.

—En itse pelaa, hän naurahtaa.

—Omat lapset ovat pelanneet ja tyttöni pelaa edelleen. Itse tulin mukaan apukädeksi ja yhtäkkiä huomasin valmentavani. Nyt on meneillään toinen vuosi puheenjohtajana.


Tärkeintä on hauskanpito


Haastattelupäivänä pelanneen, Huovisen valmentaman Ruskon Pallon D-junioreiden joukkue koostuu 08—10 syntyneistä pojista ja tytöistä, joista muodostetaan sekajoukkue aluesarjaan. Innokkaat pelaajat saapuvat kuumasta kelistä huolimatta tuntia ennen sarjaottelun alkua lämmittelemään kentälle, jotta jokainen ehtii muun muassa saada tarpeeksi monta lyöntiä alle. Joukkueessa on mukana vaihtelevia pelikokemuksia omaavia pelaajia. Joukkueen kapteenina ottelussa Säkylää vastaan toiminut Jooa Siironen on pelannut lajia noin vuoden.

—Ihan hauskaa on. Meillä on hyvä joukkue ja hyvä henki, hän kertoo.

Siironen päätyi pesäpallotreeneihin, koska kaksi hänen kaveriaan pelasi ja hänen isänsä oli aiemmin pelannut. Kysyttäessä Jooalta, mikä pesapallossa on parasta, vastaus tulee suoraan.

—Jos saa hyvän lyönnin tai kopin.

Vaikka peleissä D-juniorijoukkue pelaa tosissaan, on tärkeää muistaa, että seurassa liikunnan riemu menee selkeästi tulosten edelle. Tätä myös Eeva-Liisa Huovinen painottaa.
—Tärkeintä on, että kaikilla on hauskaa.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.