Paikalliset | 05.05.2022 07:56

Ruskon vapaapalokunta hakee uusia jäseniä hälytysosastoon

Ruskon vapaapalokunta hakee uusia jäseniä hälytysosastoon

Ruskon VPK:n päällikkö Tuomas Salmi (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Pasi Kanerva toivovat kiinnostuneita mukaan VPK:n hälytysosaston toimintaan.

Rusko —Jos on yhtään kiinnostusta niin tänne vain, mainostaa Ruskon vapaapalokunnan päällikkö Tuomas Salmi.

Suomalainen pelastustoimi on pitkään pohjannut etenkin kaupunkien ulkopuolella ja haja-asutusalueilla sopimuspalokuntiin ja niiden jäsenten auttamisen haluun erilaisissa onnettomuus- ja pelastustehtävissä. Itsestään selvää ei sopimuspalokuntien toiminnan pyöriminen ja jatkuminen kuitenkaan ole, sen osoittaa viime vuonna 85 vuotta täyttäneen Ruskon VPK:n tarve uusille hälytysosaston jäsenille. Kiinnostuneille palokunta järjestää 12.5. info-illan Ruskon paloasemalla.

—Ja jos siihen ei pääse, meillä on uusille hakijoille tapaamisia vielä joka tors-
tai siitä seuraavan kolme viikon ajan, Ruskon VPK:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Kanerva kertoo.

Suuria etukäteisvaatimuksia ei uusille jäsenille ole, täysi-ikäisyys ja perusterveys ovat ainoat hälytystehtäviin haluavien vaatimukset. Tarvittavat tiedot saa koulutuksen kautta ja palokunnan yhteisö tukee jäseniä. Hälytysosastossa riittää monenlaisia eri tehtäviä ja lisäksi VPK:lla on myös erikseen nuorten, naisten ja veteraanien omat osastot, jos muu toiminta kiinnostaa. Eikä hälytysosastoon hakevien tarvitse fyysiseltä kunnoltaan yli-ihmisiä olla, peruskunto riittää.

—Kuntotesteistä varmasti myös naiset pääsevät läpi, Salmi vakuuttaa.


Hälytysosasto vastaa sopimustehtävistä


Ruskon vapaaehtoiseen palokuntaan kuuluu kokonaisuudessaan noin 80 jäsentä, joista kolmisenkymmentä kuuluu hälytysosaston vahvuuteen. Nimenomaan hälytysosasto eli sopimuspalokunta hoitaa alueellisen pelastuslaitoksen kanssa sovittuja pelastustoimen tehtäviä. Tästä tehtävästä maksetaan Ruskon VPK:lle ja näillä korvauksilla pyöritetään vapaaehtoisen palokunnan toimintaa, kehitetään toimintaympäristöä ja uusitaan kalustoa.

Aikaisemmin hälytysosaston tehtävät tarkoittivat pelastustöitä tiukasti oman kunnan rajojen sisäpuolella. Alueellisen pelastustoimen aloittamisesta vuonna 2004 lähtien tehtäviä hoidetaan lähialueilla yhdessä muun muassa Raision ammattihenkilöstön miehittämän paloaseman ja Vahdon VPK:n kanssa. Pelastustehtäviin hälytetään lähimpänä olevalta asemalta henkilöstöä Erica-järjestelmän kautta.

Ruskon VPK:lla on vuodesta 2018 lähtien ollut toinen Varsinais-Suomen kahdesta raivausautosta, jonka avulla operoidaan hälytystehtäviä koko Varsinais-Suomen maakunnassa. Tämä ei kuitenkaan ole tehnyt hälytysten määrästä hallitsematonta.

—Hälytyksiä on ollut sopiva määrä, Tuomas Salmi kommentoi.
—Ennen raivausautoa meillä oli noin 40—50 hälytystä vuodessa ja viime vuonna niitä oli noin 80.


Yhteisöllistä harrastamista


Perinteisesti vapaaehtoispalokuntatoiminta on nähty sukupolvelta toiselle siirtyvänä perinteenä perheen sisällä. Näin on esimerkiksi juuri Salmen ja Kanervan kohdalla, joilla molemmilla veri veti mukaan vapaapalokuntaan. Tämä traditio muuttuu kuitenkin koko ajan. Ruskollekin tulee mukaan yhä enemmän uusia, aikuisiällä rekytoituja jäseniä ja tätä Ruskolla itse asiassa toivotaan. Toimintaan ei tarvitse tulla sillä ajatuksella, että on mukana koko elämänsä.

—Ideaali tilanne meidän kannalta olisi, jos tässä toiminnassa pystyisi olemaan mukana noin kymmenenkin vuotta, Kanerva kertoo.

Paljon aikaa vievä ja vaativa harrastus on siis kyseessä, mutta Salmen mukaan palkkioksi ei tarvi odottaa vain auttamisen iloa, sillä VPK tarjoaa jäsenilleen myös muita etuja. Palokunnan kuntosali on esimerkiksi jäsenten ja heidän puolisoiden vapaassa käytössä. Harrastus on todella yhteisöllinen ja aikaa vietetään yhdessä muutenkin. SM-liigan jääkiekkofinaaleja on tänä keväänä esimerkiksi kokoonnuttu seuraamaan porukalla.

—Silloin ei ollut palokunnalla asian kanssa muuta tekemistä, kuin että oltiin paloasemalla, Salmi sanoo.

Tarvetta uusille hälytysosaston jäsenille siis olisi. Ollaanko palokunnassa sitten luottavaisia, että uusia kiinnostuneita löytyy mukaan?
—Pakkohan meillä on olla. Ei tätä toimintaa voisi muuten jatkaa, Kanerva naurahtaa.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.