Paikalliset | 02.03.2023 10:50

Ruskon valtuustossa erimielisyyttä teollisuusalueen laajentumisesta

Ruskon valtuustossa erimielisyyttä teollisuusalueen laajentumisesta

Ahola-Ojannon asemakaavan muutos sai aikaan äänestysrumban Ruskon kunnanvaltuustossa maanantaina. Kyseinen teollisuusalueen kaava on ollut vireillä vuodesta 2021 alkaen.

Teollisuusaluetta on tarkoitus laajentaa kahdeksalla hehtaarilla, jolloin alueen koko olisi kaikkiaan 14,6 hehtaaria. Tämä toisi alueelle yhdeksän uutta tonttia. Alue sijaitsee aivan Raision kaupungin rajan tuntumassa.

—Maanvaihdosta on myös keskusteltu ja maanvaihtosopimus on olemassa. Ne toteutetaan kaavan hyväksymisen jälkeen, kunnanjohtaja Kari Lehtinen kertoo valtuustolle.

Vahvoja kannanottoja asemakaavan muutokseen on kuultu esimerkiksi Raision kaupungilta. Tästä syystä esimerkiksi lähivirkistysalueita jouduttiin kaavaluonnoksessa myöhemmim suurentamaan.

Kunnanjohtajan pohjustuksen jälkeen valtuutettu Monika Antikainen (vihr.) pyysi puheenvuoroa.

—Olen jättänyt jo kunnanhallituksessa tähän eriävän mielipiteen. Ehdotin kaavan palautusta sekä hylkäämistä, enkä saanut kannatusta. Yhä edelleen ehdotan kaavan palauttamista, koska tämä ei ole hyvä, hän toteaa.

Antikainen kertoo kaavaprosessin kestäneen kauan, sillä kaava on laitettu alun perin esille ilman luontoselvityksen tekemistä. Näin ollen viranomaistahojen kanssa selvityksiä tehtiin jälkikäteen.

—Yhä edelleen tässä on ristiriita maakuntakaavassa. Siellä tämä alue on merkitty virkistys- ja lähiliikunta-alueeksi. Raisio on satsannut alueeseen, eikä väliin jää hyvää suojakaistaletta. Jos katsoo, että alueella on jo valmiiksi teollisuustontteja, on se luonnollinen jatkumo Ruskon kannalta, mutta ei maakunnallisesti, Antikainen sanoo ja arvelee, että ainakin valituksia kunta saisi jatkossa odottaa, jos kaava hyväksytään.

— En näe, että muutamat yritystontit ovat sen arvoisia, että koko aluetta lähdetään louhimaan. Siksi ehdotan, että tämä palautetaan.

Valtuutettu Anna Huttunen (vihr.) kannatti Antikaisen edotusta kaavan palauttamisesta.

Jussi Helesvirta (kok.) pyysi puheenvuoroa ja kertoi ymmärtävänsä ajatuksen palautusehdotuksen taustalla.

—Päätämme kuitenkin asiasta, mikä koskettaa meidän aluettamme. Maavallilla ja louhinnalla on otettu huomioon, ettei äänihaittaa Haunisten altaalle tule. Meidän täytyy tehdä oman kunnan puolesta omat ratkaisut, hän sanoo.

Keskustelun jälkeen valtuusto alkoi äänestää sähköisesti siitä, pitäisikö kaava palauttaa takaisin kunnanhallitukseen. Äänestys kuitenkin epäonnistui, jonka jälkeen sitä lähdettiin toteuttamaan perinteisellä menetelmällä nimilistan mukaan.

Kaavan palautus kaatui äänin 21—6. Palautusta kannattivat Antikaisen lisäksi Anna Huttunen, Anu Tuominen (sd.), Marko Mäenpää (sd.), Hanna Salmela (sd.) sekä Jorma Rand (vas.).

Tämän jälkeen Monika Antikainen ehdotti kaavan hylkäämistä Anna Huttusen kannattamana. Myös tästä äänestettiin, äänin 24—3. Hylkäämisen puolesta Antikaisen ehdotusta kannattivat Anna Huttunen ja Anu Tuominen.

Näin ollen kunnanvaltuusto hyväksyi Ahola-Ojannon teollisuusalueen asemakaavamuutoksen.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.