Paikalliset | 30.10.2021 19:32

Rantalat tekevät niitä hommia, joihin harvat haluavat

Rantalat tekevät niitä hommia, joihin harvat haluavat

Rauno (vas.) ja Juho Rantalan pyörittämä Tankkihuolto Rantala & Lumme Oy palkittiin lauantaina vuoden lietolaisena yrityksenä. Perjantaiaamuna miehet poikkesivat Liedon keskustassa Viherkodon päiväkodin pihassa sadevesikaivoja putsaamassa.

Lieto Vuoden lietolaisena yrityksenä palkittiin lauantain yrittäjägaalassa Tankkihuolto Rantala & Lumme Oy. Vuodesta 1969 toiminut perheyritys tarjoaa lokapalvelua, viemärinhuoltoa ja kaivontyhjennyspalveluita jo kolmannessa polvessa. Nykyinen yrittäjä Rauno Rantala otti yrityksen vastuulleen vuonna 1994. Kolmannen polven Juho Rantala on ollut mukana hommissa vuosikymmenen.
Tankkihuolto nimettiin aikanaan perustajiensa Martti Rantalan ja Tauno Lumpeen mukaan, ja vaikkei Lumpeita enää mukana ole, nimi pysyy. Yritystä perustettaessa oli kunnallinen viemäriverkosto vasta rakentumassa, eikä Liedossa vielä ollut alan yrityksiä. Alkuperäistä toimintaa — lokakaivojen tyhjentämistä — onkin jalostettu ja kehitetty eteenpäin muun muassa paineviemäreiden ja putkistokuvausten tarpeisiin.Yrityksellä on tällä hetkellä käytössään kaksi imuautoa säiliöiden tyhjennystä varten. Toisella voidaan myös tehdä puhtaan veden painepesuja. Kohteissa liikkuu myös pakettiauto, johon on sijoitettu veden paineistusjärjestelmä ja putkistojen kuvauslaitteet.

Keskitetty keräys iso virhe

Lokabisneksen luuli olevan tasaista hommaa, käyväthän ihmiset suurin piirtein samaan tapaan vessassa ja suihkussa vuodesta toiseen. Ensi vuosi näyttää kuitenkin perheyrityksen kannalta haastavalta. Kunnallisesta lietekeräyksestä Turun naapurikuntien tekemä valitus hylättiin hovioikeudessa, ja lietekeräys keskitetään jatkossa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle. Paikallisen yrittäjän kannalta se on uhka, ei mahdollisuus.
—Käytännössä se tarkoittaa sitä, että palvelun laatu tai meidän ammattitaitomme ei merkitse enää mitään. Kilpailutukset tehdään hintaperusteisesti, eikä asiakas voi enää itse valita, mistä lietetyhjennyksen tilaa. Näppituntumalta sanoisin, että 95 prosenttia asiakkaistamme valitsee yrityksen laadun perusteella, ei hinnan. Seudulla on jo valmiiksi runsaasti lietealan yrityksiä, ja kilpailu on pitänyt hinnat matalina tähänkin asti, Rauno ja Juho Rantala kuvailevat.

Rantalat aikovat olla mukana tulevissa kilpailutuksissa, mutta pitävät kolmeksi vuodeksi solmittavia sopimuskausia turhan lyhyinä.
—Vaatimukset ovat kuitenkin tiukat: auton pitää olla Euro6-päästöluokkaa, käytettävän polttoaineen pitää olla 100-prosenttisesti uusiutuvaa, samoin hydrauliikkanesteiden. Säiliön tilavuus pitää olla vähintään 13 kuutiometriä, riippumatta esimerkiksi asiakkaiden määrästä tai kuljetusetäisyyksistä. Jos kalustoa joutuu päivittämään, viisi vuotta olisi minimiaika investointien kuolettamiselle, Juho Rantala listaa.

Pilven hopeareunus on se, että kunnallinen kilpailutus koskee vain lietesäiliöiden tyhjennyksiä, ei esimerkiksi putkistojen huoltoa tai vikatilanteiden ratkomista. Ongelmatilanteissa paikallinen asiakas voi edelleen ostaa työn Rantaloilta.
—Tosin, esimerkiksi putkitukoksen sattuessa, me voimme kyllä avata tukoksen ja tyhjentää täyden lietesäiliön, mutta asiakkaan pitää itse ilmoittaa siitä LSJH:lle. Se ei ainakaan paranna palvelua, Rauno Rantala ihmettelee.
Yrittäjäyhdistyksen myöntämä tunnustus tuntuu Rantaloista hyvältä. Liedossa kun ehdokkaita oli ainakin satoja.
—Se on mahtava juttu, ja arvostamme sitä suuresti, Rauno Rantala kuittaa.

Matti Lehtonen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.