Urheilu | 03.03.2022 08:26

Ponit opettavat sosiaalisia taitoja

Ponit opettavat sosiaalisia taitoja

Lavamäessä sijaitsevassa ponikoulu Hepsis Teamissa alkaa kokoontua paikallisista syrjäytymisvaarassa olevista lapsista koostuva ryhmä. Ryhmän toimintaa suunnittelemassa Nea Lohikoski (vas.), Haboon Abdi, Marianne Viitaniemi ja Maret Ehrlund.

Vahto Eläinavusteisen toiminnan puolesta puhutaan säännöllisesti. On halikoiria, terapiakanoja, rauhoittavia kissoja.
Nyt Vahdolla moiseen valjastetaan ponit. Hepsis Teamin tallilla alkaa perjantaisin kokoontua ryhmä, jossa syrjäytymisvaarassa olevia alakoululaisia pääsee hoitamaan poneja.

—Ponit ovat ihan loistavia kuuntelijoita, ne eivät keskeytä. Ne ovat luottamuksellisia ja rauhallisia eivätkä teeskentele, kiteyttää ponikoulu Hepsis Teamin Maret Ehrlund.
Ehrlund muistuttaa, että kaikille ei sovi terapia, jossa istutaan vastakkain ja puhutaan. Eläimen kohtaamisessa on usein jotain erityistä. Jo pelkästään ponin rapsuttaminen tai sen harjan letittäminen saattaa rentouttaa ja rauhoittaa.

Lavamäkeläistallilla kokoontuva ryhmä on osa Ratsastajainliiton Tunne poni -hanketta. Ryhmää vetävät Turun ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden sosionomiopiskelijat Haboon Abdi, Nea Lohikoski, Ada Hakala ja Marianne Viitaniemi.
—Lasten hyvinvointia tukeva poniavusteinen ryhmätoimintamalli perustuu Maretin kokemukseen ja ajatuksiin. Opiskelijat auttavat suunnittelemaan ja kokeilemaan sitä käytännössä sekä tekevät kokeilun perusteella menetelmästä kirjallisen mallinnuksen, selventää hankkeen koordinaattori Riikka Mustonen.

Ehkä aihetta isommallekin hankkeelle

Aluksi tietysti lasten kanssa ryhmäydytään. Vähitellen tutustutaan poneihin ja niiden hoitamiseen, halutessaan pääsee ratsaille. Kymmenen kertaa kokoontuvalla ryhmällä on ohjelmassa myös ainakin askartelua ja piknik.
—Ponien avulla opetellaan sosiaalisia taitoja. Opetellaan esimerkiksi pyytämään toiselta apua, Nea Lohikoski kertoo.

Kaiken kaikkiaan kyse on siitä, että harjoitellaan lasten kanssa perinteisiä arjen askareita.
—Poneista täytyy pitää huolta. Täytyy siivota, poneja täytyy ruokkia ja harjata, Marianne Viitaniemi jatkaa.

Isona apuna ryhmän toteutumisessa on myös Vahdon paikallinen MLL. Se on valinnut hankkeeseen osallistuvat 5—6 lasta ja auttaa heidän kyyditsemisessään.

Vaikka Vahdolla toteutettava ryhmä on vain pieni osa Tunne ponisi -hanketta, odotukset ovat korkealla. Tavoitteena on luoda toimintamalli, jota voisivat soveltaa myös muut hevosharrastepalvelujen tarjoajat ja yhdistykset.
—Tässä voisi hyvinkin olla aihio laajemmalle eläinavusteisen toiminnan kehittämishankkeelle, Riikka Mustonen sanoo.

Maria Suomi

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.