Paikalliset | 14.07.2022 10:37

Pienestä lähdettiin — nyt Jaakolassa on viljelty perunaa 70 vuotta

  • Jaakolassa, eli Heikki, Juho ja Marika Haapsaaren tilalla viljellään 16 eri perunalajiketta. Täydessä valkoisessa kukassa on tilan uusi tärkkelysperunalajike euroresa.

  • Kylmän kevään jälkeen perunan kasvusto korjasi hyvin itseään ja nyt satotilanne näyttää lupaavalta.

Tortinmäki —No annabelle! vastaa Jaakolan tilan nuori isäntä Juho Haapsaari, kun kysyy mikä perunalajike on paras.
—Annabelle on hyvänmakuista, 5-vuotias perustelee.

Äiti Marika Haapsaari nyökyttelee vieressä. Annabelle on viime vuodet ollut suosituin varhaisperunalaji.
—Ja toinen suosittu on siikli — edelleen. Sitä kysytään aina.

Jaakolan tila on erikoistunut perunoihin. Tällä satokaudella istutettuna on 16 erilaista lajiketta. On varhais- ja ruokaperunaa mutta myös siemen- ja tärkkelysperunaa.
—Joka vuosi pyritään siihen, että kokeillaan vähintään yhtä uutta lajiketta. Ei voi jäädä paikoilleen junnaamaan ja luottaa siihen, että sillä mennään millä aina ennenkin.

Marika Haapsaari ja tämän Heikki-puoliso ovat Jaakolan tilan neljännen polven viljelijät. Tila tuli suvulle, kun Marikan isoisoisä osti Tortinmäestä 1936 rappiolle jääneen maapaikan.
—Pienestä on lähdetty, Marika Haapsaari toteaa.
—Me olemme viljelleet nyt 10 vuotta ja jo sen aikana on tullut paljon muutoksia. Tila on laajentunut paljon.

Niin ja se peruna. Miksi juuri peruna nostettiin pääartikkeliksi?
—Siihen vaikuttivat ennen kaikkea olemassa olevat koneet ja maalaatu, Heikki Haapsaari sanoo.

Jaakolan tilan asiakkaita ovat muun muassa kaupat, kesäisin he käyvät toreilla ja ylläpitävät tilamyymälää.
—Rekossa eli Facebookin lähiruokaringeissä ollaan käyty jo seitsemän vuotta. Tällä hetkellä ollaan mukana kymmenessä ringissä.
—Kun korona nousi, Rekojen suosio oli huipussaan. Nyt niiden suosio on ollut laskussa. Toivotaan, ettei toiminta hyydy. Rekot ovat meille merkittävä myyntikanava.

Vielä parikymmentä vuotta sitten ruokalat olivat suurin perunoiden ostaja. Faktaa on, että perunoiden kulutus pienenee. Suomalaiset ostavat siis perunaa entistä vähemmän.
—Mutta riippuu paikasta. Maaseudulla marketit myyvät talvellakin hyvin perus ruokaperunaa, Marika Haapsaari vertaa.


Keväällä näytti huonolta, nyt näyttää hyvältä


Kesä—heinäkuu on perunanviljelijälle kiireisin sesonki. Kaikkineen nostokausi kestää kuitenkin toukokuusta lokakuuhun.
—Näissä hommissa tarvitaan käsipareja. Tekijöitä vaan on välillä hankala saada.

Kaiken kaikkiaan kulunut kausi on sujunut kohtalaisesti, ja näkymät ovat hyvät. Marika Haapsaari muistaa kuitenkin tunnelmat huhtikuun viidenneltä päivältä.
—Koira sai sinä yönä pennut. Kun katsoin ulos, satoi lunta. Meinasi tulla itku. Tuntui, ettei kevät tule ikinä.

Pelkona oli, ehditäänkö uutta perunaa saamaan juhannukseksi. Tiukille meni. Juhannusviikon maanantaina toimitettiin ensimmäiset varhaisperunat kauppoihin.

Jotta loppukesä olisi perunan kasvatuksen kannalta suotuisa, toivotaan reilun 20 asteen lämpötilaa ja kohtuullisia sateita.
Maailmanpoliittinen tilanne ei ole vielä juurikaan näkynyt perunan hinnassa. Kauppojen perunalaarit ovat aika lailla samoilla kantimilla kuin vuosi sitten.
—Nyt kun alkaa uusi satokausi, on hintoja kuitenkin pakko nostaa. Lannoitteiden hinnat ja kuljetuskustannukset ovat nousseet niin paljon.


Ensi viikolla avoimet ovet


Vaikka peruna on ollut pääartikkeli Jaakolassa vasta viime vuodet, on sen viljelyllä tilalla pitkä kokemus: 70 vuotta.
Pyöreiden vuosien kunniaksi Jaakolan tilalla järjestetään ensi torstaina 21. heinäkuuta kello 12—17 avoimet ovet. Silloin tortinmäkeläistilalle pääsee tutustumaan.
—Tuomme tilan kalustoa näytille, siihen pääsee tutustumaan.

Lapsille on ohjelmassa ainakin poniratsastusta ja polkutraktoreilla ajoa. Perheen hirvikoirat ovat nähtävillä, samoin Järvijoen suojavyöhykkeellä laiduntavat hevoset.

—Tilamyymälä varustellaan avointen ovien päivänä tavallista paremmin, ja kahvia ja makkaraa on tarjolla, Marika Haapsaari luettelee.

Kaikkineen Jaakolan tilalla halutaan jakaa perunan ilosanomaa. Ruokakasvina peruna on paikoin aliarvostettu, Haapsaari kokee.
—Täällä on käynyt asiakkaita, jotka ovat ostaneet meiltä perunoita ja sitten tulleet uudestaan ja todenneet, etteivät aiemmin olleet ymmärtäneet, että peruna voi maistua näin hyvältä. Se on paras palaute, mitä voimme saada.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.