Paikalliset | 27.07.2023 09:31

Paattisilla tutustuttiin lennokkien saloihin

Paattisilla tutustuttiin lennokkien saloihin

Miikka Salmi ja hänen kolmesataakuutioinen saksalaisvalmisteinen Carf Composite.

Paattisten lennokkikentällä oli viime viikon keskiviikkona tyyni ilma ja pilvinen taivas, eli paras mahdolli-
nen keli järjestää tutustumis- ja lennätystapahtuma Turun Lennokkiseuran toimesta.

Tapahtumassa pääsi näkemään kymmeniä eri tyyppisiä radio-ohjattavia lennokkeja, joita lennätettiin vuoron perään Paattisten taivaalla.

Kioskimyyjäisten ja lennokkiarvonnan lisäksi Turun Lennokkiseura järjesti mahdollisuuden lennättää seuran harjoituslennokkia siten, että opettaja pystyi ottamaan lennokin tarvittaessa haltuunsa toisella ohjaimella.

Turun Lennokkiseuran kenttämestari ja sihteeri Timo Lehtinen oli varsin tyytyväinen noin 50-päiseen yleisöön.

—Tapahtuman tarkoitus on herättää kiinnostus harrastusta kohtaan ja saada sitä kautta lisää jäseniä, toteaa Lehtinen.
Harrastus ei vaadi Lehtisen mukaan paksua lompakkoa.

—Meillä on seurassa harjoittelulennokit, ja käytetyn koneen saa vaikka satasella. Joillakin homma lähtee silti käsistä. Kiinnostus riittää alkuun, täsmentää Lehtinen.
Suurin osa jäsenmaksuista menee Paattisten lennokkikentän ylläpitokuluihin ja vuokranmaksuihin.

Yksi harjoittelulennokkia lennättänyt oli turkulainen Topias Kulmala. Appiukkonsa mukana tullut Kulmala lennätti lennokkia ensimmäistä kertaa.

—Lennättäminen oli helpompaa kuin mitä ajattelin. Ehkä PlayStationin pelaamisesta on jotain hyötyä, kun on tottunut pieniin hallittuihin liikkeisiin ohjaimella, kertoo Kulmala.

Jos Kulmala olisi saanut päättää, olisi hän lennättänyt lennokkia kauempana, jotta sen liikkeet pystyisi hahmottamaan paremmin. Samaan aikaan oli kuitenkin toinen harjoituskone ilmassa, eikä sen reviirille saanut mennä. Myös sataakahtakymmentä metriä korkeammalle lennokkia ei saa lennättää ilman poikkeuslupaa.


Lennokin l
entäjän poika

 

Ruskolaisen Miikka Salmen lähes kolmen metrin siipivälin omaava lennokki hivelee silmää. Taitavat pyörähdykset ja vapaapudotukset ovat vaatineet vuosien harjoittelun. Tarkemmin sanottuna kahdenkymmenenkolmen vuoden.

—Isä tutustutti minut pikkupoikana lajin pariin, ja siitä lähtien rakkaus ilmailua kohtaan on palanut. Isä kuoli kuusi vuotta sitten ja nyt minä puolestaan opetan lajin saloja minun jälkipolvilleni, kertoo ruskolainen.

Ilmailu on ollut suuressa osassa Salmen elämää. Varusmiespalvelukse hän suoritti lennostossa ja myöhemmin kouluttautui lentokonemekaanikoksi. Mitä tulee lennokkeihin, niin siinä missä mies kasvaa, kasvaa myös lelut.

—Täytyy käyttää mielikuvitusta, kun asuu rivitalossa ja lennokkeja on rassailtu ja koottu olohuoneessa. Se on vaatinut vaimolta kärsivällisyyttä, toteaa Salmi.

Salmi lienee lukeutuvan siihen porukkaan, jolla kustannukset ovat lähteneet käsistä. Lennätystapahtumassa lennätetty lennokki maksoi hänelle yksitoistatuhatta euroa, ja lennokkia ei saa vakuutettua.

Salmi suosittelee kiinnostuneita liittymään lennokkiseuraan, koska yhteisöstä saa tukea ja apua. Lennättäminen on helpompaa, kun on auttava yhteisö apuna.

—Monen harrastus päättyy siihen, kun ostetaan lennokki ja lähdetään yksin sooloilemaan ja kone romuttuu, huomauttaa Salmi.

Seuraava Turun Lennokkiseuran tapahtuma järjestetään 12.8. kun Paattisten Paroni -nimeä kantava mallilennokkien Suomen Cup kilpailu järjestetään lennokkikentällä.

Viktor Brenner

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.