Paikalliset | 09.12.2021 08:21

POP Pankkien fuusiossa syntyy uusi pankki

POP Pankkien fuusiossa syntyy uusi pankki

Liedon Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Niemelä (vas.), edellinen hallituksen puheenjohtaja Juhani Laurikainen ja Laurikaisen seuraaja Jussi Karttila odottavat kolmen POP-pankkiryhmän pankin fuusiota tyytyväisinä. Ulospäin pankeissa ei juuri mikään muutu, eikä esimerkiksi konttoreita lakkauteta.

Ydinasiat ensin.
—Liedon POP Pankkia ei ole myyty, eikä yhdistymisellä haeta säästöjä. Kyse on uuden pankin muodostamisesta kolmen itsenäisen pankin fuusion kautta. Eikä Suupohjan Osuuspankki ole tulossa Lietoon valoja sammuttelemaan, ennemmin sytyttelemään uusia tai voimistamaan olemassaolevia, tiivistää Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila.
Viesti on harkittu, sillä kolmen POP Pankki -ryhmän pankin — Liedon, Suupohjan ja Piikkiön — yhdistyminen kokonaan uudeksi pankiksi herättää paikallisissa tunteita. Enimmäkseen kuitenkin positiivisia ja ymmärtäväisiä. Moderni pankkimaailma on jatkuvassa murroksessa, kilpailu kovaa ja katteet esimerkiksi nollakorkojen vuoksi entistä tiukemmassa. Leveämpiä hartioita tarvitaan. Liedon POP Pankilla on takanaan yksi epäonnistunut fuusiohanke, joka kariutui Keuruun Osuuspankin osakaskunnan päätökseen viime vuoden kesällä.
Potentiaalisia yhteistyökumppaneita on Liedossa etsitty ja kartoitettu jo vuosia. Tarkoitus on ollut kasvattaa pankin voimavaroja ja turvata toiminnan tulevaisuus ja kilpailukyky. Liedon Osuuspankin tase on noin 140 miljoonaa euroa, Suupohjan toista miljardia. Jo päätettyyn Suupohjan ja Liedon yhdistymiseen lähti mukaan viime viikolla myös Piikkiön Osuuspankki, joka on taseeltaan hieman Lietoa suurempi.
—Isoja investointeja on tulossa, toimintaympäristö muuttuu ja teknologia kehittyy. Fuusiolla pystymme varmistamaan asiakkaidemme palvelutarpeisiin vastaamisen myös tulevaisuudessa, Liedon Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Niemelä toteaa.

Asiakkaalle juuri mikään ei muutu

Uuden, vielä nimeämättömän pankin toimitusjohtajaksi tulee Suupohjan Timo Kalliomäki. Fuusiossa ei vähennetä konttorien tai henkilökunnan määrää. Karttila, Niemelä ja Liedon Osuuspankin hallituksen aikaisempi puheenjohtaja Juhani Laurikainen uskovat, että henkilöstön määrä jopa kasvaa fuusion myötä.
—Oikeastaan vain oma työnkuvani on tällä hetkellä vielä auki, Niemelä naurahtaa.
Lisähenkilöstöä tarvitaan nykyisten rinnalle palveluvalikoiman laajentuessa ja syventyessä. Isommassa pankissa myös urakehityksen mahdollisuudet ovat pieniä paremmat.
—Uskomme, että isompi pankki on myös rekrytointivaltti. Laajempi porukka tuo myös kollegiaalista tukea, Karttila sanoo.

Lopullinen päätös fuusiosta tehdään pankkien osuuskunnan kokouksissa alkuvuoden aikana, Suupohjassa päätöksen tekee osuuskunnan sijaan edustajisto. Mikäli kaikkien pankkien omistajat hyväksyvät yhdistymisen, se toteutunee alkukesällä 2022. Mikä muuttuu?
—Ulkoisesti ei juuri mikään. Kortit pysyvät samoina, konttorit ja henkilökunta myös. Sisäisesti pyrimme edelleen tarjoamaan asiakkaillemme Suomen parasta palvelua. Lieto-sana säilyy ainakin perusteilla olevassa säätiössä, jonka kautta aiomme jatkossa tukea paikallisia, yleishyödyllisiä hankkeita, Juha Niemelä kertoo.
Niemelä, Karttila ja Laurikainen korostavat, ettei yhdistymistä tehdä pakon edessä, vaan tulevaisuuden varalle. Kaikki fuusioituvat pankit ovat kunnossa ja elinvoimaisia.

Eivätkä POP-pankkien yhdistymiset välttämättä jää tähän. Esimerkiksi Suupohjan perinteisen toimialueen eteläpuolella Pohjois-Satakunnassa on nippu itsenäisiä POP-pankkeja. Esimerkiksi Lavian, Isojoen, Honkajoen tai Jämijärven Osuuspankeissa varmasti seurataan uuden, isomman POP-pankin liikkeitä mielenkiinnolla.
 
Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.