Paikalliset | 01.06.2023 11:47

Nuva lautakuntiin vain toimielimien päätöksillä

Nuva lautakuntiin vain toimielimien päätöksillä

Liedon nuorisovaltuuston viime lokakuussa tekemä aloite nuorisovaltuuston läsnäolo- ja puheoikeudesta kolmessa eri lautakunnassa oli kaupunginvaltuuston käsiteltävänä maanantaina. Kuvassa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Riku Tissari.

Liedon nuorisovaltuuston viime lokakuussa tekemä aloite nuorisovaltuuston läsnäolo- ja puheoikeudesta varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnassa, kaavoitus- ja rakennustakunnassa sekä teknisessä lautakunnassa oli edennyt kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen käsittelyyn. Aloitetta on matkan varrella käsitelty lautakunnissa sekä kaupunginhallituksessa, joissa asiasta on myös äänestetty.

Kaupunginhallituksen pohjaesitys valtuustolle oli, että nuorisovaltuusto voi nimetä varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan, teknisen lautakunnan ja kaavoitus- ja rakennuslautakunnan kokoukseen edustajansa, jota voidaan toimielimen päätöksellä kuulla toimielimen kokouksessa lasten ja nuorten kannalta merkittävässä asiassa. Nuorisovaltuuston edustaja voi olla läsnä kokouksessa asiasta käytävän keskustelun päättymiseen asti. Kaupunginhallitus päätyi tähän äänestyksen jälkeen äänin 6—5.

Kaupunginvaltuustossa asiasta käytettiin noin 40 puheenvuoroa ja kommenttia. Vihreiden valtuustoryhmä teki esityksen, että valtuusto ohjeistaa lautakuntia poislukien keskusvaalilautakuntaa ja tarkastuslautakuntaa myöntämään nuorisovaltuuston edustajalle ja hänen estyneenä ollessaan varaedustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden kokouksiinsa ajalle 1.6.2023—31.5.2025. Läsnäolo- ja puheoikeus ei koskisi salassa pidettäviä asioita eikä muita lautakunnan mahdollisesti erikseen harkitsemia asioita.

Äänestyksessä vastakkain olivat pohjaesitys ja vihreiden esittämä muutosesitys. Pohjaesitys voitti äänin 22—20, tyhjiä yksi. Pohjaesityksen puolesta äänestivät kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Vihreiden muutosesityksen puolesta äänestivät vihreiden lisäksi sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja keskusta.

Kuka määrittelee, mikä kiinnostaa?

Asian ympärillä käyty valtuustokeskustelu — lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa käyty keskustelu ei ole julkista — kiteytyi kahteen asiaan: kuka määrittelee, mitkä asiat koskevat nuoria ja siihen, ymmärtävätkö nuoret, mitkä asiat ovat julkisia ja mitkä eivät?

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Riku Tissari toi omassa puheenvuorossaan esille kuntalain kohdan, jonka mukaan nuorisovaltuusto itse arvioi, mitkä asiat ovat lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Valtuuston päätökseksi tulleessa pohjaesityksessä toimielin eli lautakunta tekee arvion.

Valtuustokeskustelussa Riina Kolkkala (kd.) sanoi, että Lotta Salminen (vihr.) ja Riku Tissari olivat puheenvuoroissaan viittaneet suljettussa kokouksessa olleeseen keskusteluun. Kolkkala tarkoitti Riku Tissarin omassa puheenvuorossaan siteeraamaa erään valtuutetun ilmeisesti sarkastista huolta siitä, että nuorisoa kiinnostaisi hulevesiurakan hinta. Tissari totesi, lainaus ei ollut peräisin mistään kokouksesta, vaan hän oli lukenut valtuutetun kyseisen mielipiteen Facebookista. Salminen puolestaan kertoi tuoneensa esille omia ajatuksiaan, jotka ilmeisesti olivat osuneet oikeaan. Timo Katajainen (vas.) kertoi olevansa huolissaan siitä, miten valtuutetut käsittelevät kaupungin asioita sosiaalisessa mediassa. Hän peräänkuuluttikin eettisten sääntöjen tarpeellisuutta.

Hannele Lindholm (kok.) kertoi, miksi hän on pohjaesityksen kannalla. Lindholmin mukaan nuoret saavat äänenä kuuluviin jo nyt olemassaolevilla rakenteilla.

Kolkkala oli huolissaan siitä, että alaikäisen osallistuminen lautakunnan kokoukseen altistaa nuoren sellaiseen, mihin nuori ei ole valmis.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.