Paikalliset | 02.02.2023 10:14

Nuorten vapetus sekä reseptilääkkeiden käyttö huolestuttavat

Nuorten vapetus sekä reseptilääkkeiden käyttö huolestuttavat

—Missä maailmassa eletään? Ehkä tämän illan jälkeen olemme askeleen lähempänä ymmärtämään nuoria, alusti juontaja Sari Tamminen viime torstaina järjestettyä paneelikeskustelua nuorten hyvinvoinnista.

Liedon kaupunginvaltuuston saliin oli kokoontunut runsas joukko kuulijoita seuraamaan keskustelua, jossa puhujina toimivat ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä, MLL:n nuorisotoiminnan koordinaattori Iina Vahalahti, Liedon johtava rehtori Pekka Teittinen, Lemun koulun rehtori Pasi Läpinen sekä etsivä nuorisotyöntekijä Jere Järvinen.

—Pääsääntöisesti nuoret ovat fiksuja, mutta haasteita on valtavan paljon. Esimerkiksi nuorten huumeiden käyttö on tullut 26 työvuoden aikana tutuksi, Janne Aro-Heinilä aloittaa.

Keskustelussa nousee esiin, että nuorten väkivalta on viime vuosien aikana kasvanut. Yöunet ovat jääneet liian lyhyiksi ja kannabis on yksi suurista aikuisten huolenaiheista.

Kuitenkaan koulun näkövinkkelistä ei kymmenessä vuodessa ole Pekka Teittisen mukaan tullut ilmi suuria muutoksia.

—Tupakka on vaihtunut sähkötupakkaan ja nuuskaan. Koulutyössä asiat eivät ole juuri muuttuneet, mutta ilta-aikaan koulun alueella on ollut häiriökäyttäytymistä.

Poissaolot, mielenter-
veys, oppimisvaikeudet ja some ovat tuoneet kuitenkin huolia koulumaailmaan.

—Olen ollut vuodesta 1995 alkaen mukana nuorisotyössä. Somen tuoma itsekkyys ja epäempaattisuus ovat nousseet viime vuosina esiin. Nuoren vapaa-aikaan satsaaminen ei ole koskaan turhaa, Jere Järvinen sanoo.

—Harrastus itsessään ei tarjoa suojaa pahalta, mutta harrastusryhmä tarjoaa tunteen, että kuuluu johonkin ryhmään, hän jatkaa.

 

Varmista missä nuori liikkuu

Keskustelussa nousee esiin, että nuoren tekemisistä ja kuulumisista pitää olla kotona kiinnostunut. Jos koulumaailmassa nousee esiin jokin teko, josta ilmoitetaan vanhemmille, on Pekka Teittisellä tähän oma toimintatapansa.

—Lapsi saa aina ensin itse soittaa ja kertoa vanhemmalle, mitä on tapahtunut. Näistä soitoista on huoltajilta tullut kiitosta.

Yleistä on myös, että vanhempien ja lapsen välille on syntynyt jo sellainen luottamus, että vanhemmat lopettavat jossain vaiheeessa tarkistamasta missä nuori viikonloppuisin liikkuu.

—Jos lapseni menee kaverille yökylään, soittaisin itse kaverin äidille varmistaakseni asian. Olen tosin kuullut, että vaikka lapset menisivätkin nukkumaan, on sitten yöllä lähdetty salaa kaupungille, Iina Vahalahti kertoo.

Myös moni vanhempi ajattelee, että jos lapsi lähtee mopoautolla viikonloppuna liikenteeseen, olisi hän turvassa päihteiltä. Poliisilla on kuitenkin kokemusta siitä, että nuoret saattavat lähteä ajamaan päihtyneinä, koska mopolla tai mopoautolla ajaminen tarjoaa näin hämäyksen vanhemmille päihteettömyydestä.

 

Vape ja lääkkeet huolena

Tilaisuudessa nähtiin Irti Huumeista Ry:n video, jossa käskettiin kiinnittää huomiota nuorten sähkötupakan käyttöön eli vapetukseen. Vape ei kuulu alaikäisille ja poliisi takavarikoikin sähkötupakoita nuorilta aika-ajoin. Viime aikoina sähkötupakan myötä myös nikotiinimyrkytykset ovat yleistyneet ja nuoria on päätynyt sairaalahoitoon. Tietynlaisia sähkötupakoita voi myös itse täyttää kannabiksella.

Erilaisten huumaavien pillerien käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Puhutaan siis huumausaineista sekä vahvoista reseptilääkkeistä. Valtuustosalin seinälle heijastetaan valokuva, joka on otettu kahden kaarinalaiskoulun väliseltä alueelta. Maassa on runsaasti tyhjiä reseptilääkepaketteja. Lääkkeet ovat sellaisia, joita voi löytyä esimerkiksi monen perheen kodin lääkekaapista ja ne on alun perin määrätty vanhemmille esimerkiksi leikkauksen yhteydessä.

—Lääkkeiden välittäminen tai myyminen eteenpäin on aina rikos, Janne Aro-Heinilä muistuttaa.

Ei ole olemassa yksiselitteistä syytä sille, miksi nuorison käytös on muuttunut viime vuosina. Jere Järvinen kuitenkin kokee, että vallitsevat ajat ovat vaikuttaneet paljon nykynuorten tilanteeseen.

—Koronavuodet oltiin kotona opiskelemassa etänä. Pienillä ei ole enää sosiaalisia taitoja ja parikymppisiltä puuttuvat työelämän taidot. Olisi päästävä takaisin hyvään arkeen ennen digiloikkaa ja koronaa, hän tiivistää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.