Paikalliset | 23.12.2021 08:06

Metsäpirtti vaarassa vaieta kokonaan

Metsäpirtti vaarassa vaieta kokonaan

Liedon Lujan tanssilava toimii talvisin esimerkiksi veneiden säilytyspaikkana, kesäkaudella lavalla haluttaisiin järjestää tapahtumia ja erilaisia juhlia. Toisella puolella Pahkalaukkaantietä tansseista ei olla innoissaan. Puheenjohtaja Merja Loukonen (oik.) ja johtokunnan jäsen Tiina Malka ovat valituskierteeseen väsyneitä.

Lieto —Kun vain saisimme rauhan tehdä ihan tavallista seuratyötä. Voisimme kehittää seuraa ja ylläpitää taloa, huokaa Liedon Lujan puheenjohtaja Merja Loukonen Ilmaristen Metsäpirtin takkahuoneessa.
Työrauhan rikkoi reilut neljä vuotta sitten kunnasta tullut kirje. Kirjeessä puhuttiin Metsäpirtin tanssilavan aiheuttamasta meluhaitasta, josta oli kunnan ympäristövalvontaan valitettu. Melu häiritsi — ja häiritsee — Pahkalaukkaantien toiselle puolelle rakennettujen omakotitalojen asukkaita. Siitä alkoi lausuntojen, vastineiden, kirjeiden, päätösten ja niistä tehtyjen valitusten sarja, joka jatkuu edelleen.

Metsäpirtillä tanssittu vuosikymmeniä

Liedon Aliskulman Työväenyhdistys Yritys ry rakensi Ilmarisiin ensimmäisen tanssilavansa vuonna 1948. Vuonna 1950 perustettiin urheiluseura Liedon Luja, joka on koko historiansa ollut Metsäpirtin pääkäyttäjä ja -vuokralainen. Nykyiselle paikalleen lava siirtyi 1957, ja sitä laajennettiin seuraavalla vuosikymmenellä. Vielä 1980-luvulla lavaan tehtiin lisäsiipi, ja samoihin aikoihin laajennettiin Metsäpirttiä, samalla tontilla seisovaa juhla- ja tapahtumatilaa. Lavatanssien ja erilaisten tapahtumien kultakautta elettiin 60—80-luvuilla.

—Silloin ihan tavallisissa viikkotansseissa kävi keskimäärin 500 ihmistä. Häränpaistajaisissa väkeä oli enimmillään pari tuhatta. 90-luvulla tanssikävijöiden määrä laski, osittain laman vuoksi, osittain ihan vain aikojen muuttumisen myötä. Tilalle tuli entistä enemmän yksityistilaisuuksia: syntymäpäiviä, ristiäisiä, hääjuhlia ja erilaisten yhdistysten kokouksia, itsekin 1970-luvulla Lujan toimintaan mukaan tullut Merja Loukonen kertaa Metsäpirtin ja tanssilavan vaiheita.
Pikkutytöstä asti seuratoiminnassa mukana ollut Tiina Malka vetää nykyjään seuran aikuisten harrasteliikuntaa ja on mukana seuran johtokunnassa.

—Tilojen vuokraamisesta saaduilla tuloilla on pystytty pitämään harrastusmaksuja edullisina. Meillä on ollut erinomainen hinta—laatu-suhde, ja mukaan on päässyt matalalla kynnyksellä. Se on ollut itselleni tärkeää, Malka sanoo.

Liedon Lujan toimintaan osallistuu nykyään viikkotasolla noin 500 3—80-vuotiasta ihmistä. Metsäpirtin ja lavan vuokraustoiminnasta tulevat varat käytetään seuran toimintaan ja sitä kautta kaikenikäisten liikuttamiseen, eikä seuran tarkoituksena ole varallisuuden kartoittaminen, vaan paikallisten lasten ja aikuisten liikuttaminen.

Kiinteistön kulut kymppitonneja

Metsäpirtin tanssilavan käyttöaste on meluvalitusten vuoksi pudonnut jo ennen koronaepidemiaa. Se on tarkoittanut Liedon Lujalle isoja tulonmenetyksiä, mutta menot ovat lähes entisellään.

—Talosta on vuositasolla kymmenien tuhansien eurojen kulut. Sähkö ja muu energia, verot ja vesilaskut pitää maksaa, silloin tällöin kiinteistö kaipaa myös kunnostusta. Korjausvelkaa on kertynyt, mikä huolestuttaa myös vuokran-
antajaa, Merja Loukonen listaa.

Viimeisin käänne valitusasiassa on syyskuun lopulta. Tuolloin Vaasan hallinto-oikeus totesi, ettei tanssilavan toiminnan jatkaminen vaadi ympäristölupaa. Oikeuden näkemyksen mukaan asiassa olisi kuitenkin tullut antaa ympäristönsuojelulain mukainen määräys meluhaittojen rajoittamiseksi, ja tältä osin asia palautettiin Liedon kunnan päätettäväksi.
Liedon Lujan mielestä käyttöaikojen rajoittaminen kello 22:een ei saisi koskea sekä Metsäpirttiä että tanssilavaa. Metsäpirtti on eristetty tila, josta melua ei Pahkalaukkaantien toiselle puolelle kantaudu. Tietyn desibelirajan ylittäviä tilaisuuksia saa kesäaikana lavalla järjestää vain rajatun määrän. Tilaisuuksista pidetään ajantasaista listaa kaikkien nähtävillä.

—Ongelma tässä on se, että emme etukäteen tiedä varmuudella missä tilaisuuksissa meluraja ylittyy. Vaikka listan pitäminen ei kuulosta äkkiseltään isolta työltä, on se yksi lisä pitkässä työlistassa, joka seuratyössä on, Loukonen sanoo.

Seura toivoo sovittelua

Urheiluseura haluaisi ratkaista koko asian istumalla samaan neuvottelupöytään kahden valituksia vielä jatkavan kiinteistönomistajan kanssa.
—Yhteiseen pöytään istuminen olisi äärettömän tärkeää. Koko juttu on tosi kurja, ja kuluttaa hirveästi vapaaehtoisvoimin toimivan seuran voimavaroja. Kaikille osapuolille sopivaan ratkaisuun pitäisi päästä, Tiina Malka toivoo.

Puheenjohtaja Merja Loukonen kuitenkin painottaa, ettei ratkaisu voi olla se, että Metsäpirtin ja tanssilavan käyttöä kuristetaan loputtomasti.
—Tätä menoa meidän toimintamme loppuu. Mikään ratkaisu ei taida olla kaikkia tyydyttävä, mutta jonkinlainen kompromissi voisi olla.
Mikä sitten ratkaisuksi? Tanssilavan ja Tanssijantien talojen väliin on toivottu meluaitaa, juhlimisaikoja on jo rajoitettu. Malka ja Loukonen hiljenevät.

—Kunhan saisimme vastineiden ja valitusten kierteen loppumaan. Voisimme taas keskittyä seuratyöhön.

Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.