Paikalliset | 07.07.2022 08:44

Merttelän patoalue ennallistetaan ensi vuonna

  • Ruskonjokeen padottu Merttelän allas vapautetaan ensi vuonna. Käytännössä vedenpinta laskee ehkä puolisen metriä nykyisestä, eivätkä vaikutukset patoaltaan rantoihin ole merkittäviä, Raision kaupungininsinööri Mikko Kunttu kertoo.

  • Merttelän koskialue on nykyisellään kuiva ja ehkä 20 metriä pitkä. Ennallistamisen jälkeen vettä pitäisi riittää ympäri vuoden, ja mittaa koskialueelle tulee noin sata metriä.

  • Merttelän altaan vesi on tällä hetkellä noin 1,2 metriä normaalia alempana.

Rusko 1960-luvun alussa Merttelän kylään rakennettu pato muodosti Ruskonjokeen Merttelän altaan. Patoja rakennettiin koko Ruskonjoen/Raisionjoen matkalle nimenomaan raakavesivarastoiksi kuivien aikojen varalle. Poikkeus on Myllypato Raisiossa, joka nimensä mukaisesti on tuottanut aikanaan vesivoimaa läheiselle myllylle. Tämän ja ensi vuoden aikana kaikki Ruskonjoen padot puretaan, joko kokonaan tai osittain.

—Ensimmäinen, luonnonmukaistettu Huhkon pato Raisiossa, avattiin viime vuonna. Ennallistamisen tulokset ovat erittäin hyviä, ja alueen virkistyskäyttö on jo lisääntynyt. Samankaltaisia toimenpiteitä tehdään tämän ja ensi vuoden aikana joen muissakin patokohdissa: Myllypadolla, Hintsassa ja Hintsa/Lähteenmäessä ja täällä Merttelässä, Raision kaupungininsinööri Mikko Kunttu kertoo.

Hellekauden päätteeksi Ruskonjoki on hiljainen. Merttelän padon läpi virtaa arviolta 100—200 litraa vettä sekunnissa, siis hyvin vähän. Merttelän patoaltaan pinnankorkeus vaihtelee sateiden ja vuodenaikojen mukaan. Tavallisesti vedenpinta on noin 31 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurtulvaraja — 31,82 metriä — on Merttelässä pahimmillaan ylitetty 40 senttimetrillä.

—Juuri nyt vesi on noin 1,2 metriä sitä alempana. Muutostöiden jälkeen vedenkorkeuden vaihtelu on vähäisempää, Kunttu arvelee.

Jokiveden laatuun ennallistamisella ei pitäisi olla vaikutuksia.

—Vesi ei ole likaista nytkään, siihen on vain sekoittunut runsaasti maa-ainesta. Siksi joki näyttää ruskealta.


Kajakilla mereltä Vahdolle?


Merttelän pato koostuu kahdesta maapenkasta, joiden välissä on varsinainen betoninen pato. Penkkoja madalletaan jopa kolme metriä nykyisestä, ja padon alapuolen koski ennallistetaan luonnonkivillä noin sadan metrin matkalta. Raisiossa kokemuksia on jo vaelluskalojen palaamisesta jokeen, eikä se mahdotonta ole Merttelässäkään.

Raisionjoen ennallistamisprojektin kokonaiskustannukset ovat vajaat 1,4 miljoonaa euroa. Summasta puolet maksaa Raisio, puolet Ely-keskus eli valtio.

—Ely-keskusta kiinnostavat erityisesti luonto- ja kalastoasiat. Ruskon ja Raision kannalta tärkeää on joen virkistyskäyttömahdollisuuksien lisääntyminen. Projektin valmistumisen jälkeen Raisiosta pääsee ainakin teoriassa aina Vahdolle asti kajakilla. Toki se edellyttää, että joessa on riittävästi vettä, Mikko Kunttu visioi.

Nykyisellään Merttelän patoalueella on asiaton oleskelu kiellettyä. Ennallistamistöiden yhteydessä joen yli rakennetaan teräksestä, betonista ja luonnonkivistä penkka, jota pitkin joen ylitys on jatkossakin mahdollista ainakin kuivan kauden aikana.

—Samalla koko paikan pato-luokitus poistuu. Sen jälkeen alueella saa vapaasti liikkua jokamiehenoikeuksien puitteissa, Kunttu sanoo.

Työt Merttelässä alkavat näillä näkymin noin vuoden päästä, ja valmista tulee ensi vuoden syksyllä. Pääurakoitsijana toimii Destia.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.