Paikalliset | 07.09.2023 10:29

Merttelän koulun jatkokäyttöä suunnitellaan

Merttelän koulun jatkokäyttöä suunnitellaan

Mikäli kunnanhallitus olisi hyväksynyt virkahenkilöstön tekemän esityksen sellaisenaan, olisi Merttelän koulukiinteistön vanhin osa (oikealla) purettu, 1980-luvun osa (keskellä) jäänyt kunnan teknisen toimen ja uusin osa (vasemmalla) hyvinvointisektorin käyttöön.

Rusko Merttelän tyhjäksi jääneelle koulukiinteistölle on hahmoteltu uutta käyttöä. Ruskon kunnanhallitus ei kuitenkaan viime maanantain kokouksessaan vielä hyväksynyt virkahenkilöstön tekemää esitystä.

Hallitus palautti esityksen jatkovalmisteluun, ja pääasiallinen syy tähän on raha. Hankkeeseen ei ole vielä budjetoitu.

—Koko suunnittelu on vielä alkuvaiheessa, eikä rahoitusta ole budjetoitu. Hanke otetaan huomioon ensi vuoden investointisuunnitelmassa, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Helesvirta (kok.).

Esitys tuodaan uudelleen päätettäväksi, kun ensi vuoden talousarviota käsitellään. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin hyvä, että kiinteistön jatkokäyttöä on jo mietitty.

—Jatkojalostus ja jatkokäyttö vaikuttavat hyviltä, saadaan tilat hyötykäyttöön. Mutta miten lopullinen tuotos [nyt tehty esitys] tulee olemaan, sitä täytyy edelleen pohtia ja miettiä, Helesvirta jatkaa.

Nyt hallitukselle tehdyn esityksen mukaan Merttelän kiinteistökokonaisuus jäisi pääasiassa Ruskon kunnan teknisen toimen ja hyvinvointisektorin käyttöön.

Hyvinvointisektorin käyttöön jäisi kiinteistön 2000-luvun laajennus, joka sisältää myös liikuntasalin. Tätä osaa voisivat hyödyntää esimerkiksi yhdistykset. Kartoitusten mukaan 2000-luvun osuus kiinteistöä on ihan hyvässä kunnossa, ja siksi sitä voitaisiin tarvittaessa soveltaa myös varhaiskasvatuksen väistötilana.

2000-luvun ja sitä vanhemman osan väliin rakennettiin jo kesällä seinä, jolla saadaan erotettua tilat ”ilmastointiteknisistä syistä”.

Koulun Vahdontien puolella oleva leikkipaikka jätettäisiin vapaaseen käyttöön, ja mikäli varhaiskasvatusta tiloihin tulisi, toimisi se päiväkotilaisten ulkoilualueena.

Vanhempi osa, eli 1980-luvulla ja osa 1950-luvulla rakennetusta kiinteistöistä jäisi kunnan tekniselle toimelle. Ehdotuksessa etupihan katos sekä rakennuksen länsisiipi, jossa sijaitsee vuokra-asunto, purettaisiin.

Ne rakennuksen vanhat osat, jotka säästettäisiin, tulisi kunnostaa. Tarve olisi esimerkiksi ulkoseinärakenteiden uusimisille, mahdolliselle vesikatteelle sekä LVI-, sähkö- ja automaatiotoimenpiteille.

Remontin jälkeen tiloihin voitaisiin sijoittaa teknisen puolen puuverstas, metallityötila, maalaustila ja vesihuollon varasto.

Myös koulun käytössä olleet ulkokentät valjastettaisiin kunnan teknisen puolen käyttöön. Kentille suunnitellaan kahta uudisrakennusta, joista isompaan sijoitettaisiin konehalli sekä sosiaali- ja pesutilat sekä pienempään suojakatosta muun muassa hiekoitushiekoille, peräkärryille ja muille ulkona säilytettäville laitteille.

Mikäli Merttelään saadaan teknisen puolen ”tukikohta”, vapautuisi nuorisotalon varasto, Aholan alueen hiekoitussepelivarasto, Maunun koulun takana oleva kiviainesvarasto ja Ruskotalon alakerta muuhun käyttöön.

Purettavan rakennuksen tilalle voitaisiin rakentaa pieni hiekkakenttä pallopelejä ja talviajan jäädytystä varten.

Teknisen puolen alue rajattaisiin aidoilla, ja sinne kuljettaisiin nykyisen oppilasjättöparkin kautta. Liikuntasaliin ja muualle ”hyvinvointisektorin alueelle” pääsisi entisen henkilökunnan parkkipaikan kautta.

Tällä hetkellä arvioidaan, että koko hankkeen kustannusarvio olisi noin 800.000 euroa, joista uudisrakennusten ja pihan osuus olisi reilu puolet.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.