Paikalliset | 03.05.2024 10:26

Maarian kylätalo on hyvä esimerkki yhteisöllisestä toiminnasta

Maarian kylätalo on hyvä esimerkki yhteisöllisestä toiminnasta

Suomen Kylien puheenjohtajaa Arto Pirttilahtea kiinnosti, miten eri yhdistykset ovat mukana Maarian kylätalon toiminnassa. Vasemmalla Varsinais-Suomen kyläasiamiesTauno Linkoranta, kukkien takana Varsinais-Suomen Kylien puheenjohtaja Henrik Hausen.

Suomen Kylien vuoden alussa aloittanut uusi puheenjohtaja Arto Pirttilahti seurueineen vieraili Maarian kylätalolla viime viikon perjantaina Varsinais-Suomen maakuntavierailunsa alkajaisiksi. Varsinais-Suomen kyläasiamiehen, Tauno Linkorannan mukaan Maaria valikoitui vierailukohteeksi, koska kylätalo edustaa rakennusten uusiokäyttöä yhteisöllisessä toiminnassa.

—Talo ei ole tyhjillään, eikä se ole vajaakäytössä. Täällä on erilaisten toimijoiden järjestämää säännöllistä toimintaa ja toiminnalla on monta rahoittajaa, Linkoranta esitteli kylätalon hyviä puolia vierailijoille.

Yhteistökehittäjä Kristiina Joenpolvi Fingerroosin säätiöstä kertoi, että kylätalolla on noin 500 käyntiä kuukaudessa ja määrät ovat nousussa.

Kylätalon toiminnasta kertoi Timo Nurmio Maarian kyläyhdistyksestä. Nurmio korosti, että kaikki menestyvä toiminta tarvitsee aina vetäjän, joka koordinoi toimintaa. Tässä kohtaa esille nousi kysymys, miten yhdistysten avustuksille käy tulevaisuudessa, kun kolmannen sektorin saamia tukia leikataan. Lisäksi toimintaan tarvitaan vapaaehtoisia. Kylätalolla vapaaehtoiset vetävät esimerkiksi lukupiiriä, bocciaa, kävelyretkiä ja tansseja.

Kylätalolla on huomattu, että yksi nykyajan ongelmista on ihmisten yksinäisyys. Ensimmäinen kynnys on ylitetty, kun ihmiset huomaavat, että kylätalolle voivat kaikki tulla. Oma tärkeä paikkansa on myös tiistaisella maksuttomalla soppalounaalla.

Kylätalolla haluttaisiin myös saada nuoret liikkeelle ja talon käyttäjiksi. Pulmana on se, että Jäkärlän koulu toimii tällä hetkellä väistötiloissa Kärsämäessä. Nyt koulun ja kylätalon välillä ei ole luontevaa, lyhyttä yhteyttä.

Kylätalolla vierailivat myös Varsinais-Suomen Kylien puheenjohtaja Henrik Hausen, Janica Vilen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Pia Poikonen Leader Varsin Hyvästä, Maarit Teuri Leader Ykkösakselista ja Tiina Saaresranta Leader Ravakasta.

Suomen Kylät ry on kylien, kaupunginosien ja Leader-ryhmien eduntekijä.

Suomen Kylien puheenjohtaja Arto Pirttilahti on toiminut keskustan kansanedustajana kolme kautta vuosina 2011—2023. Hän on kotiseutunsa Leader-ryhmä POKO ry:n puheenjohtaja. Pirttilahti toimii Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja hän on Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustossa.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.