Paikalliset | 12.01.2023 11:14

Maakuntaennuste arvioi yrityksille heikkoja kasvuodotuksia

Maakuntaennuste arvioi yrityksille heikkoja kasvuodotuksia

Maakuntaennusteen tuloksista kertoivat OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne sekä Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Varsinais-Suomen maakuntaennuste julkaistiin tiistaina Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Osuuspankin järjestämässä tilaisuudessa Turussa. Kuluvaa vuotta luotaavan ennusteen tulokset perustuvat vuoden 2022 lopussa tehtyyn Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenkyselyyn, johon vastasi 767 yrittäjää maakunnasta. Tuloksista kertoivat Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter ja OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne. Vastaajista lähes puolet oli palvelualan yrittäjiä.

—Viimeksi yhtä negatiivisvoittoisia kommentteja yrittäjiltä on saatu 90-luvun laman aikaan, Petteri Rinne toteaa.

—Yrittäjien odotukset ovat sumun peitossa ja varovaisia. Liikevaihdon kehityksen odotuksissa on reipas pudotus, vaikka plussan puolella pysytäänkin. Samoin kannattavuusodotukset laskevat reippaasti, eikä se ole yllätys. Nykytilanne, kuten kustannusten nousu, vaikuttaa suoraan yritysten kannattavuuteen, Hanna Munter toteaa.

Lohdullisena nähtiin kuitenkin, että 46 prosenttia yrittäjistä uskoo yrityksen kannattavuuden pysyvän ennallaan ja 20 prosenttia yrittäjistä odottaa sen saralla kasvua.

—Yllättävän hyvä luku siihen nähden, että kysely on tehty marraskuussa, jolloin sähkön hinnannousua vielä odotettiin. Se, voidaanko kustannusten nousu siirtää hintoihin, synnyttää epävarmuutta, Varsinais-Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen kommentoi.

Vastausten perusteella paljastui, että yritykset pyrkivät pitämään kiinni henkilöstöstään, vaikka henkilöstömäärän odotuksien saldoluku putosikin viime vuodesta.

—Tämä on hyvä uutinen. Kun henkilöstöstä ei luovuta, on yrityksissä työvoimakysyntää ja maakuntaan tulee työpaikkoja, Hanna Munter sanoo.

Investointien osalta vastauksista nousee esiin selkeä viesti — näissä olosuhteissa investoinnit laitetaan hetkeksi jäihin.

 

Lieto putosi kolmanneksi

Tilaisuudessa tarkasteltiin vastauksia myös kuntakohtaisesti. Etenkin lietolaisten yrittäjien liikevaihdon odotukset pistivät silmään niiden kokonaissaldon pienentyessä viime vuodelta. 24 prosenttia odotti liikevaihdon kasvua, 47 prosenttia odotti sen säilyvän ennallaan ja 29 prosenttia arveli sen vähenevän.

—Lieto on ollut aiemmin kaikilla mittareilla kovassa vedossa. Ehkä vauhdin hiljentyminen on ymmärrettävää, Hanna Munter toteaa.

Puolet Liedon vastaajista arveli yrityksen kannattavuuden säilyvän ennallaan, kun laskua ennusti 26 prosenttia. Henkilöstömäärän odotusten arveltiin säilyvän ennallaan 87 prosentilla vastaajista.

Petteri Rinteen mukaan maakuntaennuste on pitänyt hyvin paikkansa sen koko mittaushistorian ajan. Tästä syystä positiivisena nähtiinkin arvio vuoden 2023 uusista työpaikoista. 17 prosenttia maakunnan vastaajista arveli työvoiman kasvavan yhdellä hengellä ja yhdeksän prosenttia arveli sen kasvavan 2—5 hengellä.

Myös kuntien yrittäjyysilmapiiriä arvioitiin kyselyssä. Entinen ykköspaikkaa pitänyt Lieto putosi listan kolmanneksi Naantalin ja Paimion jälkeen. Silti 84 prosenttia lietolaisista vastaajista piti kaupungin yrittäjyysilmapiiria erinomaisena tai hyvänä.

Myös kunnan ja yritysten välinen yhteistyö vei Liedon kolmannelle sijalle. 79 prosenttia Liedon vastaaajista koki yhteistyön erinomaiseksi tai hyväksi.

—Lieto on Suomen yrittäjämyönteisin kunta kokoluokassaan. Vastaavassa tilanteessa esimerkiksi kunnanjohtajan vaihto saattaa vaikuttaa vastauksiin. Millaisella otteella mennään, on vaikutusta, Hanna Munter kommentoi ja viittaa myös ennusteessa mainittuun Saloon, joka putosi yrittäjyysilmapiirin arvioinnissa viidenneltä sijalta kymmenenneksi.

 

Taantuma todennäköinen

Kaikkiaan ennusteen tulosten koettiin olevan yllättävän hyviä — huonompikin tilanne voisi olla. Aikojen epävarmuus näkyi vastauksissa, mutta Jyrki Hakkarainen koki, ettei esimerkiksi lomautusaaltoa olisi edessä vastausten perusteella.

—On olemassa uhanalaisia yrityksiä, jotka ovat rämpineet vaikeuksissa jo pidempään. Olen vakuuttunut siitä, että näistäkin ajoista selvitään, Petteri Rinne sanoo.

—Ravintolat kohtasivat koronasulut, jolloin työvoima lähti muualle. Nyt alalla näkyy kustannusten nousu. Esimerkiksi lounaiden hintojen nousu tekee alalle isoa haastetta, Hanna Munter toteaa.

—Taantuman todennäköisyys on melko suuri. Sinänsä se on eri asia kuin lama. Taantumassa kansantalous supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin, kun taas lama-aikaan kansantalous supistuu kymmenen prosenttia. Siitä ei puhuta tässä tapauksessa, Petteri Rinne päättää.

 

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.