Urheilu | 16.02.2023 13:20

Luja ei luovu hiihdosta, vaikka ilmasto vastustaa

Luja ei luovu hiihdosta, vaikka ilmasto vastustaa

Leudot ja vähälumiset talvet syövät hiihtoharrastusta. Kun hiihdon lippua Liedossa kantavan Lujan sarjahiihdoissa takavuosina kävi lapsia oikein runsaasti, tänä talvena ei ole Ilmarisissa päästy ensimmäistäkään kertaa järjestämään hiihtoja.

—Kerran jo ilmoitimme sarjahiihdoista, kun keskiviikkona olot olivat erinomaiset, mutta sitten torstaina lumet olivat menneet, kuvailee tilannetta Lujan hiihtojaoston puheenjohtaja Ari Hellman.

Viime viikonvaihteen nuorisoviestiin Pöytyälle ei saatu joukkuetta, ja maakuntaviesti samassa paikassa oli peruttava, koska lunta Haukkavuoressa riitti vain yhdelle lyhyelle lenkille. Jos maakuntaviesti tänä talvena lykitään, paikka lienee Parainen.

—Maakuntaviestiin saisimme Lujasta ainakin yhden joukkueen, ja ehkä toisenkin, jos löytäisimme naisten osuuksille pari hiihtäjää lisää, Hellman sanoo.

Aikuisia hiihtäjiä seuralla oli lauantaina Vantaalla Suomen Cupin kisoissa kolme. Miesten kympillä Eero Lapila oli sijalla 87, Aleksi Hellman 90:s ja Oskari Lepistö 95:s.

Entisistä lujalaisista Vantaalla hiihti Raision Kuulaan siirtynyt Akseli Lindgren, joka oli kympillä sijalla 73. Lindgren hiihti myös seuransa viestijoukkueessa sunnuntaina.

Lumitykki pelastaisi

Lujan hiihtopomo ihailee Paraisten hiihto-oloja, joiden ansiosta Pargas
IF:llä oli nuorisoviestissäkin kaksi joukkuetta.

—Paraisilla kaupunki on panostanut hiihtourheiluun. Hiihtoreitti on asfaltoitu, joten kesällä pääsee rullilla treenaamaan. Talveksi taas varastoidaan tykillä tehtyä lunta, ja pakkaspäivinä lunta voidaan tehdä lisää.

Ari Hellman sanoo tehneensä edellisen kunnanjohtajan aikana laskelmat ja ehdotuksen siitä, minkä verran kunnalle tulisi lumitykistä ja sen käytöstä kustannuksia.

—Parilla kymppitonnilla olisi apua saatu, mutta asia ei edennyt, koska kunnan johdossa todettiin, ettei Liedossa koskaan ole sellaisia pakkasia, että lunta voitaisiin tehdä, Hellman sanoo kuulleensa.

Toisaalta merellisissä Paraisilla ja Hirvensalossa lunta kyllä pystytään tekemään.

Hellman on kiitollinen myös Turun kaupungille, joka kehnoistakin talvista huolimatta ylläpitää Nunnavuoren hiihtolatua.

Ikämiehiä Lujalta löytyy

Vaikka kansallisiin kisoihin ei Lujalta kovin monta hiihtäjää löydy, massahiihtoihin osallistujia toki on. Vuosikymmenten rutiinilla suksivia kestävyysihmeitä on — juuri heitä, jotka muistavat Lujan hienot vuodet muun muassa SM-viesteissä.

Moni lähtee ilmeisesti mittaamaan kuntoaan Finlandia-hiihtoon 25.—26. helmikuuta. Lauantaina Lahden tienoilla hiihdetään perinteisellä 62 kilometriä, sunnuntaina mennään vapaalla.

Perinteisen hiihtotavan Finlandiassa ratkaistaan myös veteraanisarjojen Suomen mestaruudet.

Finlandiaan starttaa Lujan nuoremmista hiihtäjistä ainakin Aleksi Hellman, joka on parhaillaan harjoittelemassa Ylläksellä.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.