Paikalliset | 16.11.2023 11:06

Lietolaisoppilaat keskivertoa tyytyväisempiä kouluruokaan

  • Eviana Harmanen, Eeli Oinaanoja ja Niilo Pinomäki pidentäisivät hieman koulun ruokailuaikaa. —Kun on hyvää ruokaa, tekisi mieli syödä enemmän, mutta sitten ei ehdi ulos välkälle, he vertaavat.

  • Toiset kouluruuat maistuvat 5B:n oppilaille paremmin kuin toiset. Makumieltymyksiä on yhtä paljon kuin maistajiakin: kun yhden mielestä pinaattikeitto on "pyhäinhäväistys", toisen mielestä se on "ihan parasta". Viime perjantaina syötiin kaalilaatikkoa.

Kouluruoka on pääasiassa ihan hyvää. Näin tuumivat Taatilan alakoulun 5B-luokan oppilaat.

—Joskus on ollut vähän raakoja perunoita. Mutta muuten on kyllä ihan hyvää, kiteyttää Eeli Oi-
naanoja.

THL:n viime keväänä teettämän kouluterveyskyselyn mukaan kouluruoka maistuu lietolaiskoululaisille keskivertoa paremmin. Myös kouluruokaa päivittäin syövien määrä on Liedossa suurempi kuin yleisesti koko maassa.

Lietolaisista kyselyyn vastanneista 4.—5.-luokkalaisista koululounaan laatua pitää hyvänä 63,3 prosenttia (koko Suomi 58 prosenttia) ja makua 65,3 prosenttia (koko Suomi 57 prosenttia).

Vaikka makumieltymyksiä on monia, 5B-luokka nostaa suosikeikseen muun muassa makaronilaatikon, ohrapuuron, jauhelihan ja spagetin, kebabin ja kalapuikot.

—Tykkään hernekeitosta mutten muuten keitoista niin hirveästi. Kivaa kuitenkin on, kun keittojen kanssa on pehmeää leipää ja jälkkäriä, lisää Niilo Pinomäki.

Yläkoululaiset ovat alakoululaisia kriittisempiä kouluruokaa kohtaan — myös Liedossa. Kyselyyn vastanneista lietolaisista 8.—9.-luokkalaisista kouluruoan laatua pitää hyvänä 46,4 prosenttia (koko Suomi 38,9 prosenttia) ja makua 42,7 prosenttia (koko Suomi 39,4 prosenttia).

Huolestuttavaa on, että yläkoululaisista tytöistä 47 prosenttia (koko maa 43,8 prosenttia) kertoo, ettei syö kouluruokaa päivittäin. Pojista lounaan jättää vähintään silloin tällöin väliin 20,8 prosenttia vastanneista.

Liedon kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että oppilaita houkutellaan koululounaalle kehittämällä ruokalistaa ja ruoan makua. Asiakaskyselyjä tehdään säännöllisesti ja niiden tulokset huomioidaan.

—Teemapäivistä, kuten vaikkapa tortillapäivästä, pidetään erityisesti. Uutuutena koulujen listalle on tulossa hampurilaispäivä, kertoo ruokapalvelupäällikkö Marianne Rättö.

Jos Taatilan 5B-luokan oppilas Eviana Harmanen saisi päättää, koulun ruokalistalle lisättäisiin pitsa.

—Sellaista pitsaa, jossa on täytteenä jauhelihaa ja ananasta, hän täsmentää.

Liedon kouluissa tarjotaan Liedon kaupungin ruokapalvelun tuottamaa ruokaa. Lämpimiä lounasvaihtoehtoja on kaksi, joista oppilas saa valita vaikka molemmat. Joka toinen viikko on kaikille yhteinen kasvisruokapäivä.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.