Paikalliset | 26.01.2023 12:08

Lieto maakunnan neljänneksi muuttovoittoisin

Lieto maakunnan neljänneksi muuttovoittoisin

Aluetiedon asiantuntija, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela esitteli, miltä Varsinais-Suomi näyttää lukujen valossa.

Karrikoidusti voidaan sanoa, että Varsinais-Suomella menee ihan mainiosti. Viime vuonna tänne muutettiin selvästi enemmän kuin täältä lähdettiin, ja rakennuslupia myönnettiin ennätyspaljon.

Ihmiset ovat sitoutuneita näihin seutuihin: valtaosa täältä kotoisin olevista myös jää tänne. Lähes puolet heistä, jotka suorittavat ylemmän korkeakoulututkinnon Varsinais-Suomessa, asettuvat näille seuduille.

—Varsinais-Suomen nettomuutto on selvästi positiivinen. Muuttovoittoa tuli etenkin Uudeltamaalta, kertoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.

Viime keskiviikkona perehdyttiin lukuihin, kun Tilastokeskus ja Varsinais-Suomen liitto esittelivät Varsinais-Suomen kehitystä tiedotusvälineille.

Vaikka kokonaisuus onkin hyvä, selvästi parhaiten menee Turun seudulla, johon esimerkiksi Lieto ja Rusko kuuluvat. Turku on eittämättä maakunnan keskus.

—Maakuntien välillä alkaa vähän näkyä polarisaatiota. Mutta näkyy sitä Varsinais-Suomessa myös maakunnan sisällä, toteaa Varsinais-Suomen liiton tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen.

Viime vuonna Varsinais-Suomen muuttovoittoisimmat kunnat olivat Turku (1.383), Naantali (254), Kaarina (235), Lieto (151) ja Paimio (47). Eniten muuttotappioista kärsivät maakunnan rajaseudut: Uusikaupunki (-334), Salo (-231), Loimaa (-111), Laitila (-90) ja Pöytyä (-73).

 

Ennätysmäärä rakennuslupia

Tilastojen valossa varsinaissuomalaisten yritysten tuottavuus on kasvanut, ja täällä on Suomen maakunnista kolmanneksi eniten kasvuyrityksiä. Eniten kasvaneet toimialat ovat olleet rakentaminen, teollisuus ja kauppa. Koko maan viennistä Varsinais-Suomen osuus on toiseksi suurin, 10,8 prosenttia.

Työllisyysaste on koko maan keskiarvoon verrattuna piirun parempi. Työttömyysaste oli 8,5 prosenttia, kun koko maan tasolla se oli 6,7 prosenttia.

Maakunnan suurimmat työllistäjät olivat viime vuonna Turun kaupunki, sairaanhoitopiiri ja Salon kaupunki, yrityksistä Valmet Automotive ja Meyer Turku. Liedon kaupunki oli maakunnan 11. suurin työllistäjä.

Ainakin myönnettyjen rakennuslupien perusteella rakentaminen on Varsinais-Suomessa ollut vime aikoina ennätyslukemissa. Viime syyskuussa myönnettiin rakennusluvat 1.182 asunnolle, mikä on tilastohistorian suurin määrä.

Asunnot ovat suht pieniä; pääasiallisesti lupia on myönnetty kerrostaloille.

—Mutta koronavuodet piristyttivät hienoisesti täällä myös omakotitalorakentamista, Piela lisää.

Väki taas liikkeellä

Varsinais-Suomi on selvinnyt koronakurimuksesta kohtalaisen hyvin. Täällä matkailu ei ole yhtä merkittävä toimiala kuin esimerkiksi Helsingissä, joten liikkumisen rajoitukset eivät purreet Turun seutuun yhtä kovaa.

Oikeastaan vähän päinvastoinkin: korona-aikaan koettiin pienoinen mökkeilyn kultakausi. Vapaa-ajan asuinrakennuksille myönnettiin entistä enemmän rakennuslupia. Mökkejä tehdään erityisesti Kemiönsaareen ja Paraisille.

Varsinais-Suomeen suuntautuu pääkaupunkiseutuun verrattuna selvästi enemmän kotimaista kuin ulkomaista matkailua. Pahimpana koronavuotena 2020 kotimainen kysyntä väheni täällä vain 14 prosenttia.

—Viime vuonna Varsinais-Suomessa majoitusliikkeissa yövyttiin taas tavalliseen tapaan, Pasi Piela osoittaa.

Koronan jälkeen ihmiset ovat muutenkin lähteneet liikkeelle. Turun keskusta on virkistynyt koronaa edeltävälle tasolle, Piela lisää.

—Varsinais-Suomi on ollut aiemmin kuin Suomi pienoiskoossa: kaikissa tilastoissa keskiarvossa. Pikku hiljaa on menty menestyneempään suuntaan, Antti Vasanen kuvailee.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.