Paikalliset | 18.01.2024 15:45

Liedossa näkyvissä ilkivallan aalto

Liedossa näkyvissä ilkivallan aalto

Kaapon kentän luistelukopin penkki oli rikottu hiljattain. Kuva: Liedon liikuntapalvelut.

Liedossa on viime aikoina tapahtunut runsaasti ilkivaltaa, joka on viimeisimpänä ilmennyt vaalimainosten ja luistelukoppien tuhoamisena.

Viikonloppuna Ilmarisissa vaalimainosteline oli yritetty kaataa ja siinä olleet mainokset pilattiin suttaamalla ja polttamalla. Ehdokkaiden kasvokuvia oli tuhottu ja mainoksiin piirretty natsi-symboleja.

Ilkivaltaa oli tehty Liedon Kokoomuksen vaalipäällikkö ja varavaltuutettu Sari Täckmanin mukaan useaan otteeseen. Osa tuhrituista vaalimainoksista ehdittiin jo kertaalleen vaihtaa uusiin, kunnes ne jo tuhottiin uudestaan. Täckman otti yhteyttä kaikkiin Liedon valtuustoryhmiin, jotka allekirjoittivat yhteisen kannanoton vaalirauhan puolesta. Se on luettavissa kokonaisuudessaan lehden mielipidepalstalla.

—Toivon todellakin, että joku ottaisi tästä onkeensa ja asiasta keskusteltaisiin muun muassa perheissä. Nyt ei ole kyse vain hauskasta pilasta, vaan ilkivalta on rikos, Täckman sanoo.

Hän on ollut yhteydessä myös Ilmaristen koulun rehtori Pekka Teittiseen, joka lupasi, että aiheesta keskustellaan koulussa oppilaiden kanssa.

—Kyse ei ole siitä, kenen vaalimainosta on tuhrittu tai poltettu, vaan yleisesti ilkivallasta ja sen muodosta. Muissa Liedon kylissä on lähinnä revitty mainoksia pois, Ilmarisissa tämä ilkivalta on ollut räikeintä.

 

Luistelukoppien aukioloaikaa rajoitettiin

Myös Liedon liikuntapalvelut tiedotti viikonloppuna joutuvansa muuttamaan luistelukoppien aukioloaikoja. Jatkossa ne ovat avoinna yleisölle arkisin kello 15—19 ja viikonloppuna kello 9—17. Koulut ja päiväkodit voivat käyttää lämmitettyjä koppeja arkisin kello 8.30—15.

Liedon Asemanseudulla Pahkamäen kentän luistelukopin puupenkki oli tuhottu ja Loukinaisten kentän pukukopissa kokonainen ovi oli hajotettu niin, että siitä puuttui alaosa kokonaan. Molempiin tihutöihin on käytetty silminnähden runsasta voimaa.

—Nämä eivät ole ainoat tapaukset. Pahkamäen kentällä tuhon kohteeksi ovat aiemmin joutuneet jalkapallokentän aita, koripallokorit, kattovalojen liiketunnistin ja koppia on töhritty. Loukinaisissa hajotettiin jo viime vuonna valot, Keskuskentän luistelukopin wc ja koppi sotkettiin, Lietohallin ja lukion katoilla on käyty ja Ilmarisissa koulun lipputanko kaadettu. Graffiteja on joka paikka täysi, Liedon liikuntapaikkamestari Kai Lagerström kertoo.

Tilanne näyttää siltä, että ilkivalta jatkuu ja korjauskustannukset kasvavat.

—Lukkoihin tungetaan purukumia tai tulitikkuja. Kaljottelua ja tupakointia on myös kopeissa. Nuorison täytyy saada lämmin paikka viettää iltaa. Emme voi kuitenkaan laittaa satoja euroja viikossa ilkivallan korjaamiseen, puhumattakaan meidän työajastamme, Lagerström jatkaa.

Kenttien uudet aukioloajat ovat saaneet aikaiseksi palautevyöryn.

—Ihmetellään, miksi kaikkia rankaistaan uusilla aukioloajoilla. Kentillä pitää kuitenkin olla samat säännöt. Jos jonnekin annetaan vapaus, siirtyy huligaaniporukka sinne.

Lagerström toivoo, että ilkivallasta alettaisiin keskustella Liedossa isosti.

 

Tuhotyöstä rikosilmoituksia

Kaupunginjohtaja Mika Ingi kävi heti maanantaina paikan päällä katsomassa Ilmaristen sotkettuja vaalimainoksia. Ingin mukaan asiaa käsitellään heti samana iltana järjestetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa.

—Pohditaan, miten tähän voi puuttua. Kyse on asenteista ja tavasta toimia ja miten toisten mielipiteitä kunnioitetaan.

Kaupunginjohtaja näkee ongelman liittyvän kasvatukseen.

—Meidän pitää pyrkiä vaikuttamaan asenteisiin ja siihen, että kodit ja lapsia kasvattavat tahot saisivat tukea. Ja että yhteistä omaisuutta ja toisten mielipiteitä arvostettaisiin.

Hän pitää valitettavana, että luistelukoppien ilkivallan kohdalla haitta on suurin enemmistölle, joka käyttää tiloja asianmukaisesti.

—Ehkä puuttumisen kulttuuri on myös hieman hävinnyt. Ihmiset puuttuvat asioihin varovaisemmin, mutta tieto tulee kuitenkin kaupungille nopeasti.

Sama ikävä ilmiö on vaikuttanut myös Liedon kirjaston omatoimialueen aukioloaikoihin.

—Pienen ryhmän aiheuttama tarkoituksellinen tuhoaminen näkyy kaupungin yhteisissä tiloissa. Kaupungilla ei ole kuitenkaan valvontakoneistoa tai mahdollisuutta olla kaikissa yhteisissä tiloissa valvomassa, Ingi toteaa.

Tapahtuneet teot tuntuvat kaupunginjohtajan mukaan kuitenkin astetta härskimmältä kuin tavallinen nuorten ajattelemattomuus.

—Tarkoituksellinen tuhoaminen tuntuu omaan ajatteluun vieraalta.

Kukin puolue tekee omista tuhotuista vaalimainoksistaan rikosilmoituksen.

—Tästä syystä kävimme tarkastelemassa myös vaalitelineen kuntoa. Myös kaupunki tekee rikosilmoituksen, kun sen omaisuutta tuhotaan.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.