Paikalliset | 29.09.2022 10:09

Liedon Säästöpankin isännistö yksimielinen

Liedon Säästöpankin isännistö yksimielinen

Liedon Säästöpankin isännistö päätti yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyistä kokouksessaan viime viikon torstaina. Liedon Säästöpankki myy asiakasliiketoimintansa Oma Säästöpankille.

Pankit aloittivat neuvottelut viime toukokuussa. Yhdistymistä koskeva luovutussuunnitelma hyväksyttiin pankkien hallituksissa kesäkuussa. Liiketoiminnan luovutuksen suunniteltu rekisteröintiajankohta on 28.2.2023. Liedon Säästöpankki saa noin 3,1 miljoonaa kappaletta Oma Säästöpankin osakkeita maksullisessa suunnatussa osakeannista vastikkeena liiketoiminnan luovutuksesta. Osakkeiden osakekohtainen merkintähinta on osakkeen päätöskurssi Helsingin pörssissä liiketoiminnan luovutuspäivänä. Perusteilla on Liedon Säästöpankkisäätiö, jonka omistukseen osakkeet siirtyvät. Säätiöstä tulee Oma Säästöpankin kolmanneksi suurin omistaja.

Mikä muuttuu asiakkaiden kannalta?

—Esimerkiksi Liedon Säästöpankin asiakkaiden tilinumerot säilyvät entisellään. Asiakkaat saavat uudet pankkikortit, mutta pankkikortteja uusitaan muutenkin aika ajoin, kertoo Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jouni Niuro.

—Konttoreiden aukioloajat laajenevat ja ne muuttuvat täyden palvelun konttoreiksi.

Liedon konttoria ollaan modernisoimassa, mikä kertoo, että pankin konttori pysyy Liedossa myös Oma Säästöpankin aikana.

 

Pankkitoiminta muutoksessa

Liedon Säästöpankki on jättämässä Säästöpankkiryhmän. Yksi syy Liedon Säästöpankin päätökseen oli Säästöpankkiryhmän kulurakenne.

—Oma Säästöpankissa on matala organisaatio ja toiminta on keskittynyt asiakasliiketoimintaan, toiminta on siis kustannustehokasta. Liedon Säästöpankin hallituksen ja isännistön mielestä se on oikea tapa tehdä pankkitoimintaa, Niuro kertoo pankin hallinnon ajatuksista.

—Hallitus pohti eri vaihtoehtoja, eikä ratkaisua ole tehty kevein perustein. Liedon Säästöpankille on tärkeää, että jatkossakin lietolaisten pääoma on turvattu, palvelut säilyvät Liedossa kuten muillakin toiminta-alueillamme ja että henkilökunnan asema säilyy tai paranee.

Pankin asiakkaissa päätös herätti kuitenkin keskustelua. Esimerkiksi Oma Säästöpankilla ei ole enää arvo-osuustilien eikä ulkomaisten osakkeiden säilytystä. Huhtikuussa Oma Säästöpankki ja Mandatum sopivat arvopaperien kaupankäyntipalveluihin liittyvästä yhteistyöstä. Mandatum on Sampo-konserniin kuuluva finanssiyhtiö.

Keskusteluissa on myös kysytty, väheneekö Liedon saama yhteisöveron osuus, koska Oma Säästöpankki on rekisteröity Lappeenrantaan. Hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen muuttaa yhteisöveron jakoa kunnan ja valtion kesken, eli kunnat saavat vähemmän ja valtio enemmän. Yritysten maksamaa yhteisöveroa puolestaan ohjataan niihin kuntiin, missä yrityksellä on toimintaa, siis tässä tapauksessa myös Lietoon.

Lietolaista säästöpankkiaatetta jatkamaan on perusteilla Liedon Säästöpankkisäätiö, jonka pääoma on noin 160 miljoonaa euroa. Säätiö voi myöntää avustuksia ja apurahoja sääntöjensä mukaisesti sekä tukea esimerkiksi taloustieteellistä tutkimusta.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.