Paikalliset | 16.06.2022 08:02

Lepakot tutuiksi tieteen ja taiteen keinoin

  • Rebecca Saylor-Sackin taustalla näkyvä työ on nimeltään Valon nopeus. Se kuvaa hetkeä, kun aurinko laskee, jolloin lepakot nousevat ilmaan, pudottautuen päiväpiiloistaan.

  • Versonta -teos kuvaa pohjoisen pitkää talvea, jolloin lepakot roikkuvat kylmästä seinämästä kiinni pitäen, hiljaista elämän liekkiä ylläpitäen.

  • Oranssin värinen teos Kannattalija etualalla kertoo lepakoiden paluusta niiden päiväpiiloihin. Niiden kehot lepäävät tällöin valoisan ajan yli. Taustalla Rebecca Saylor-Sack.

Lieto Nautelankosken museossa voi kesän aikana ihailla lepakoiden inspiroimaa taidetta. Tiedettä ja taidetta yhdistävä projekti Shadow Fliers — Varjojen lentäjät -taidenäyttely on amerikkalaisen kuvataiteilija Rebecca Saylor-Sackin, akatemiatutkija Thomas Lilleyn sekä tutkija Mia Röngän yhteishanke.

Thomas Lilley on monelle Nautelankosken museon kävijälle entuudestaan tuttu lepakkotutkija, joka on ollut monessa museon eri tapahtumassa mukana aiemminkin. Saylor-Sack ja Lilley puolestaan tuntevat toisensa Saylor-Sackin puolison kautta. Nyt tieteilijät ja taiteilija ovat ajatuksensa ja inspiraationsa yhdistämällä luoneet yhteensä seitsemän teosta teksteineen, jotka ovat nähtävillä museon kolmessa eri rakennuksessa.

—Miten näitä elementtejä yhdistämällä voidaan viestiä lepakoista? Ne ovat kiinnostavia eliöitä, jotka ovat kiinnostaneet ihmisiä vuosituhansien ajan. Ennakkoluuloihin vastataan biologisella tiedolla. Moni voi yllättyä, kuinka hyödyllinen lepakko ihmiselle voi olla, Mia Rönkä pohjustaa.

Rebecca Saylor-Sackin musliinikankaille maalaamat värikkäät teokset ovat kaunista katsottavaa. Teokset ovat moniulotteisia ja niiden värit maalaavat katsojalle käsityksen eri vuorokauden ajoista, joina lepakot keskuudessamme elävät aina aamun kajosta pimeään yöhön. Läpikuultavat kaksipuoliset kankaat sisältävät taidetta molemmin puolin. Valon osuminen teoksiin myös muuttaa niitä.

—Samalla tavalla kuin kankaan etupuolen maalaus vaikuttaa sen toiselle puolelle, voi metaforana ajatella, miten ihminen ja luonto vaikuttavat myös lepakoiden olemassaoloon, taiteilija sanoo.

Yhteistyö lähti kiinnostuksesta Lilleyn lepakkotutkimukseen.

— Mian ja Thomaksen kirjoittamat tekstit tuovat tähän yhden ulottuvuuden lisää, Saylor-Sack kertoo.

—On ollut kunnia saada tehdä tätä näyttelyä, vaikkei se aivan myötäile museon perinteistä linjaa, hän jatkaa.

Näyttely välittää katsojille tietoa siitä, etteivät lepakot ole pelottavia otuksia. Niiden hyvinvointi riippuu vallitsevasta hyönteiskannasta.

—Ne voivat syödä jopa oman painonsa verran hyönteisiä yön aikana. Hyttysiä syömällä ne tutkitusti säästävät rahaa ihmisten tuholaistorjunnasta, Mia Rönkä kertoo.

Myös taiteilijalle tuotti työtä kuvata lepakot mahdollisimman ystävällisinä katsojalle.
—Oli suuri työ etsiä kuvia iloisista lepakoista, jotta saisin niistä apua maalausprosessiin, hän nauraa.

Mitä ilmeisimmin etsintätyö kuitenkin onnistui, sillä näyttelyn lopputulos esittelee katsojalle visuaalisesti näyttävän ja miellyttävän kokemuksen näistä hyödyllisistä yölentäjistä.

Shadow Fliers - Varjojen lentäjät -näyttely on esillä museolla 28.8. saakka.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.