Paikalliset | 19.05.2023 11:39

Lajittelupisteiden muovinkeräystä lisätään

Lajittelupisteiden muovinkeräystä lisätään

Tero Aaltonen käyttää Yli-Maarian Rinki-kierrätyspistettä aktiivisesti. —Tämä on erittäin hyvä systeemi, hän kehuu ja jatkaa: —Vielä kun tähän saataisiin muoviroskis. Sitä kaipaisin.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy lisää muovipakkausten keräysastioita kierrätyspisteillään.

—Muovipakkausten keräyspisteitä lisätään 300 heinäkuuhun mennessä, kertoo Ringin aluepäällikkö Harri Patana.

Tällä hetkellä Rinki kerää muovia 700 pisteellään ympäri Suomen. Tienoon levikkialueella niitä on Liedon S-marketilla sekä K-marketeilla Ruskolla, Jäkärlässä ja Moisiossa.

Yhtiö ei kerro etukäteen, mihin uudet muovinkeräyspisteet sijoitetaan.

—Keräyspisteen perustamiseen saattaa tulla meistä riippumattomia viiveitä. Jos pisteen avaamisesta tiedotetaan etukäteen, eikä piste sitten aukeakaan ilmoitettuna ajankohtana, paikalle voidaan kokemuksemme mukaan silti jättää muovipakkauksia, Patana perustelee.

—Rinki tiedottaa uusista muovipakkauspisteistä, kun ne on avattu.

Ringin viestintäpäällikkö Anna Mäkelän mukaan uusien muovipakkausten keräyspisteiden asennukset on jo aloitettu, muttei vielä Varsinais-Suomessa. Tämän hetken arvion mukaan ne asennetaan kuitenkin pikimmiten, viimeistään kesäkuun aikana.

Osaan uusista paikoista tulee tavallinen keräyssäiliö, osaan muovipuristin. Molempiin niistä voidaan viedä kaikki kotitalouksien tyhjät ja kuivat muovipakkaukset.

Vaikka muovia aletaan kerätä entistä enemmän, ei se vaikuta keräyspisteiden määrään.

—Muovikeräykset sijoitetaan jo olemassa oleviin pisteisiin, Mäkelä sanoo.

Toki Mäkelä muistuttaa, että Ringin lajittelupisteverkko vaihtelee. Piste saatetaan lakkauttaa esimerkiksi, jos se on jatkuvan ilkivallan kohteena tai jos maanomistaja, kuten kauppa, tarvitseekin tilan johonkin muuhun.

—Mitään erityisiä suunnitelmia ei ole harventaa verkostoa, hän jatkaa.

Muovipakkausten keräystä Rinki-ekopisteissä lisätään osana heinäkuussa voimaan tulevaa uutta jätelakia. Laki velvoittaa myös tältä erää, että kaikista vähintään viiden asunnon kiinteistöstä tulee löytyä jatkossa muovi-, lasi- ja kartonkipakkausten sekä kodin pienmetallin keräysastiat.

Muovipakkausten keräysmäärät ovat kasvaneet muutamassa vuodessa kovaa vauhtia. Kun muovipakkauksia alettiin kerätä Suomessa 2016, niitä tuotiin Rinki-pisteille vuoden aikana 1.200 tonnin verran. Viime vuonna vastaava luku oli noin 12.000 tonnia muovia.

Pakkausten keräyksen ja kierrätyksen kustantavat pakattuja tuotteita myyvät yritykset. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy ylläpitää Rinki-ekopisteverkostoa ja toimittaa niistä saatavat materiaalit Suomen Pakkaustuottajat Oy:lle ja Suomen Uusiomuovi Oy:lle.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.