Paikalliset | 10.08.2023 10:06

LTU:n nuoret imivät jalkapallo-oppia brittikäskijältä

LTU:n nuoret imivät jalkapallo-oppia brittikäskijältä

Shane Yates kertoo, missä asioissa päivän treeneissä onnistuttiin. Hän nostaa esille esimerkillisiä pelaajia ja kertoo, ketkä ovat onnistuneet parantamaan sitten viime vuoden.

Englanti nauttii jalkapallokartalla kunnioitettavaa mainetta. Kun puhutaan nuorten palloilijoiden urahaaveista, nousee Englannin tarunhohtoinen Valioliiga usein esille. Maailman isoimman liigan yksi kruununjalokivistä ovat punaiset paholaiset, eli Manchester United. Mutta miten tämä liittyy Turun Tienoon levikkialueeseen? No siten, että Littoisissa LTU:n junnujoukkuetta oli viime viikolla ohjaamassa entinen Manchester Unitedin akatemiapäällikkö Shane Yates. Visiitti liittyi EPL Football League Camp- leiriin, jossa ammattivalmentajat Iso-Britanniasta opettavat futiksen saloja paikallisille junioreille. LTU:lle tarjoutui mahdollisuus päästä nauttimaan Yatesin luotsaamista treeneistä leirin jälkeen.

LTU:n jalkapallojaoston seurasihteeri ja LTU:n 2013-syntyneiden joukkueenjohtaja Nina Landströmin mukaan tilaisuuteen oli pakko tarttua, kun sellainen tuli vastaan. Valmennettaviksi joukkueiksi valikoitui vuonna 2012- ja 2013-syntyneet pojat. Nuoremmissa pelaa myös Landströmin poika.

—Yksi Manchesterin valmentajista sanoi pojalleni eilen leirillä, että sinusta voi tulla seuraava Erling Haaland. Tänä yönä hän nukkui jalkapallon kanssa, kertoo Landström.

Kaikki likoon

Myös joukkueiden valmentajille vierailulla oli erityinen merkitys, koska he pääsivät seuraamaan harjoitteita sivusta ja samalla haalimaan omaan työkalupakkiin tiettyjä oppeja. 2013-poikien vastuuvalmentaja Mika Ylitalo seurasi treenejä erityisellä mielenkiinnolla.

—Moni näistä harjoitteista on kyllä tuttuja, mutta ero syntyy siinä, miten saada ne myytyä ryhmälle ja millä intensiteetillä niitä tehdään. Pojat haluavat varmasti laittaa kaiken likoon, kun valioliigataustainen käskijä on heitä treenamassa, toteaa Ylitalo.

Kentällä Yates kannustaa tekemään oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan ja kehottaa jättämään samat kikat vähemmälle, jotta ennalta-arvaamattomuus säilyisi.

Hän puhuttelee pelaajia etunimillä ja 2012-syntyneiden poikien Mohamed Garoushi saa henkilökohtaiset ohjeet kentällä sijoittumiseen, mitkä vastuuvalmentaja suomentaa.

—Joo, ei tarvitse suomentaa, kyllä mä osaan enkkua, huutaa Garoushi takaisin, ja näyttää peukkua Yatesille.

Pienpelien käynnistyessä hän pyytää ryhmiä keskittymään syöttöjen laatuun ja kovuuteen, sekä ratkaisujen tekemiseen ajoissa. Tämän jälkeen hänellä on aikaa jutella toimittajan kanssa.

—Jalkapallo on yhteinen kieli kaikkialla minne menenkin, se yhdistää ihmisiä, aloittaa Yates.

Hänen mukaansa tämän ikäisiä valmennettaessa ensimmäinen sääntö on, että nuorten pitää nauttia tekemisestä, jotta palo pysyy mukana.

—Toinen asia mitä korostan on, että pallokosketuksia pitää saada mahdollisimman paljon ja virheitä ei saa pelätä, lisää Yates.

Kysyttäessä englantilaisen ja suomalaisen harjoittelemisen isoimmista eroista, Yates vastaa hetken mietittyään, että suomalaiset kuuntelevat tarkkaan ja ovat kilttejä. Tappajanvaistot ja aggressio eivät ole samaa luokkaa kuin Englannissa.

—Taklauksen jälkeen täällä nostetaan kaveri kohteliaasti ylös, Englannissa katsottaisiin perään ja kettuiltaisiin.

Treenien jälkeen Yates kehuu pelaajien kehitystä ja kehottaa porukkaa antamaan toisilleen yläfemmat ennen kun kerätään tötteröt nurmelta. Arvoitukseksi jäi, kuinka monessa muussa taloudessa nukuttiin treenien jälkeinen yö jalkapallo mukana sängyssä.

Viktor Brenner

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.