Paikalliset | 16.06.2022 07:54

Kuoviluodon rantasauna avautumassa juhannuksena

  • Kuoviluodon rantasauna kuuluu monen kesään. Hyvät löylyt saadaan tänä kesänä nautittua uusituilta lauteilta.

  • Reijo Nartamo on hoitanut Kuoviluodon saunaa 12 vuoden ajan.

  • Roska-astian kansi on sulanut kielletyn kertakäyttögrillin alla.

  • Saunan pukuhuoneen kuivaus ja remontti ovat valmistumassa juhannukseen mennessä.

Littoinen Kuoviluodon rantasauna on oleellinen osa monen paikallisen asukkaan kesää. Liedon omistaman paikan saunaa pyörittää urheiluseura Littoisten Työväen Urheilijat, jonka nimissä paikkaa on viimeiset 12 vuotta hoitanut Reijo Nartamo.

—Seuran jalkapallotoiminta saa tästä rahoitusta. Ikämiehet ja edustusjoukkue ovat myös auttaneet paikan hoidossa, Nartamo kertoo.

Parhaimpina aikoina rantasauna on ollut varattuna kesäisin maanantaista sunnuntaihin. Keväällä sattuneen vesivahingon takia saunaa ei ole kuitenkaan voitu vielä tänä kesänä vuokrata käyttäjille.

—Pukuhuoneen kuivaus ja remontti ovat vielä kesken, mutta niiden pitäisi tulla juhannukseen mennessä valmiiksi, Nartamo kertoo.

Liedon kunta on auttanut paikan kunnostuksessa vuosien mittaan maksamalla rakennusmateriaaleja. Pukuhuoneremontin lisäksi toiveissa olisi korjata saunan takana sijaitsevan puuvaraston katto. Myös saunan lauteet on kevään aikana uusittu.


Ilkivaltaa tehdään aika-ajoin


Vaikka sauna ei olekaan ollut vielä tänä kesänä varattavissa, on sen viereinen grillikatos ollut kovassa käytössä kesän aikana. Moni käyttäjä osaa korjata jälkensä katoksen läheisyydessä oleviin roska-astioihin, mutta ilkivaltaa tapahtuu silti aika ajoin. Tiistaiaamuna, Turun Tienoon vieraillessa paikalla, oli grillikatoksessa poltettu edellisten käyttäjien roskia, jotka oli kaivettu roska-astiasta ja kannettu varta vasten poltettavaksi katokseen.

—Sääli, että jotkut käyttävät paikkaa väärin. Saunan pukuhuoneen ikkunassa on esimerkiksi suojana vaneri, jotta ikkunaan ei kajota, Nartamo kertoo.

Iloa paikka tuottaa silti edelleen monille. Sitä vuokraavat niin seurakunnat kuin päiväkodit yksityishenkilöiden lisäksi.

Kuoviluodon alue on luonnonsuojelualuetta. Grillata ei saa muualla kuin grillikatoksessa. Silti alueelta löytyy toisinaan kertakäyttögrillejä. JOskus on jouduttu sammuttamaan myös savuavaa sammalmätästä ja tältä kesältä merkkejä väärinkäytöksistä löytyy roska-astioiden tuntumasta, joista yhden kansi on sulanut kuuman kertakäyttögrillin alla.

—Littoisten Facebook-ryhmässä moni ihmettelee, miten jaksan aina korjata ilkivaltaa. Välillä tässä toki pinnaa kysytään, Nartamo huokaa.

Seuraavassa lauseessa hän jatkaa, miten grillikatoksen penkit pitää uusia. Joku on irrottanut istuinlankkuja nauloineen irti penkistä.
—Olen itse leikkinyt täällä 6-vuotiaana 70-luvun alkupuolella. Silloin ei olisi tullut mieleenkään esimerkiksi heitellä lasipulloja rikki kallioon.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.