Paikalliset | 19.05.2023 11:41

Kisamenestys antoi rohkeutta omalle alalle

Kisamenestys antoi rohkeutta omalle alalle

Pronssinen Taitaja2023-kilpailun mitali riippuu lietolaisen Pihla Jokisen kaulassa. Ammattiopisto Livian Paimion yksikössä eläintenhoitoa opiskeva Jokinen suuntasi viime viikolla Espoossa järjestettyjen Taitaja-kisojen finaaliin ja selvitti tiensä kolmannelle sijalle.

Kisaan osallistuminen oli varsinainen näytön paikka 17-vuotiaalle Jokiselle. Tuomarien ja yleisön tiiviissä läsnäolossa hän pääsi näyttämään eläintenhoidollisia taitojaan erilaisissa tilanteissa.

—Kisat alkoivat maanantaina ja meidän ensimmäiset tehtävät alkoivat tiistaina. Kaikkiaan tehtäviä oli viisi erilaista eri päivinä, Pihla Jokinen kertoo.

Ensimmäisenä kisapäivänä päästiin käsittelemään oikeaa lehmää.

—Piti hakea lehmä navetasta ja viedä se lypsyrobotille. Lypsyä piti seurata ja samalla vastailla tuomarien esittämiin kysymyksiin.

Lypsyn jälkeen edessä oli liuta vaikeita jalostusaiheisia kysymyksiä.

—Keskiviikon tehtäviin kuuluivat kotikanala- ja pienkuormaajatehtävät, Jokinen jatkaa.

Hän pääsi hyppäämään pienkuormaajan rattiin. Ensin tehtiin ajoonlähtötarkistus, jonka jälkeen tehtävänä oli siirtää kuivikepaali tiettyä reittiä pitkin. Tämän jälkeen ajokki peruutettiin tötteröistä tehtyyn talliin.

Kotikanala-tehtävässä Pihla pääsi käsittelemään kanaa ja tekemään sille terveystarkastuksen.

—Ensin piti rakentaa kahden kanan munintapesä. Kanan terveystarkastus tehtiin kanaa sylissä pitäen. Lopuksi vielä tulkittiin kananmunien leimoista niiden tuotantotapaa.

Kolmantena kisapäivänä torstaina edessä oli koiranhoitotehtävä.

—Labradorinnoutaja tuli hampaiden pesuun. Samalla hampaiden hoidosta, koiran kuntoluokitusesta ja lihavuuden haittavaikutuksista piti kertoa sen omistajalle.

Tässä kohtaa Jokinen kokee tehneensä kisansa ainoan virheen. Hän unohti kertoa lihavuuden haittavaikutuksista.

—Sijoitukseni olisi voinut olla parempi, jos olisin muistanut, hän harmittelee.

Kisa antoi rohkeutta alalle

Taitaja-kisaan osallistuminen oli kokemus sinänsä. Etenkin eläintenhoidon tehtäväpiste lukuisine pieneläimineen houkutteli yleisöä paikalle.

—Kokemus oli hieno ja ystävystyimme kaikkien kahdeksan finalistin kesken, Pihla Jokinen kertoo.

Nyt toista vuotta Liviassa opiskelevalla Jokisella on vielä yksi vuosi koulua jäljellä. Viimeinen opintovuosi sujuu hänen mukaansa työharjoittelujen parissa.

—Tuotantoeläinten jaksolla pitäisi mennä navettaan tai sikalaan ja lisäksi vielä eläintarhaan työssäoppimaan, hän kertoo.

Valmistumisen jälkeen Jokista kiinnostaa alalla lähes kaikki.

—Yrittäjyys ja lomitus muun muassa. Lomittajista on ainakin pulaa. Ehkä menen hetkeksi töihin ja sitten katson, opiskelisinko vielä lisää, hän kertoo.

Taitaja-kokemus antoi myös lisää intoa opiskeluihin.

—Se antoi rohkeutta omasta alasta. En osannut odottaa mitalisijaa. Tuli sellainen olo, että osaan ainakin alalta nyt jotain, hän kertoo.

Mitalin lisäksi Jokinen sai 400 euron rahapalkinnon sekä tuotelahjoja.

—Palkintorahaa voi hyödyntää käyttörahana, kun olen lähdössä Itävaltaan Harry Stylesin konserttiin, hän kertoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.