Paikalliset | 11.05.2023 11:35

Keskitetty jätekuljetus otetaan epäröiden vastaan

Keskitetty jätekuljetus otetaan epäröiden vastaan

Polttokelpoisen jätteen kuljetuksessa siirrytään sopimusperusteisesta kuljetuksesta kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Asiasta päätti Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta.

Jatkossa muun muassa Turussa, kanta-Ruskolla ja Liedossa polttokelpoisen jätteen kuljettamisen kilpailuttaa ja tilaa kiinteistönhaltijan sijaan kunta. Keskitettyyn kuljetukseen siirrytään vaiheittain vuosina 2026—2029.

Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin ja Liedon Omakotiyhdistys LOY ry:n puheenjohtaja Harri Nurmi pudistaa päätään. Päätös ei ollut mieluinen.

—Historia on osoittanut, että keskityksen jälkeen hinnat aluksi laskevat, mutta sitten parin vuoden päästä nousevat. Esimerkkejä on jo muualta päin Suomea.

Nurmi vierastaa ajatusta monopolista.

—Tähän asti kiinteistön omistaja on itse saanut valita, keneltä jätteenkuljetuksen hankkii. Jos homma ei ole toiminut, on kuljetuksen tarjoajaa voinut vaihtaa.

Keskitystä on perusteltu jätteen kuljetuksen kehittämisellä ja selkeyttämisellä. Pystytään tehokkaammin esimerkiksi valvomaan, mihin jätteet päätyvät.

On toki keskittämisessä etujakin, Nurmi myöntää.

—Jos vain kaikki saadaan toimimaan niin kuin pitäisi.

Keskityksen myötä jokaisella kiinteistöllä tulee olla oma polttokelpoisen roskan jäteastia. Eli jos joku on tähän asti sujauttanut roskansa naapurin roskikseen tai polttanut ne, moinen ei enää kannata. Joka tapauksessa kun omallakin pihalla täytyy olla roskis.

—Jatkossa myös pitäisi olla kaikille sama hinta jätteenkuljetuksissa. Asui sitten keskustassa tai haja-asutusalueella.

Keskitys auttaa myös heitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole osanneet tai pystyneet itse kilpailuttamaan jätteenkuljetustaan.

Nurmi muistuttaa, että mikäli apua siihen on tarvinnut, omakotiliitto on järjestänyt kilpailutuksen asukkaan puolesta.

—Emmekä tarjoa kilpailutuksessa vain yhtä vaihtoehtoa. Asukas on voinut useammasta päättää, kenet valitsee.

Keskityksen eduksi laskettiin alkujaan, että sen myötä jätteitä kerääviä autoja liikkuu vähemmän. Yksi auto saisi napattua yhdellä kertaa tietystä paikasta kaikkien kiinteistöjen roskat.

—Mutta se perustelu ei enää pidä paikkansa nyt, kun tulossa on erikseen bio- ja muoviroskien keräykset, Nurmi jatkaa.

 

Taas täpärä äänestys

Jätteen kuljetuksesta on väännetty Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa jo kymmenisen vuotta. Pienten ja isompien, kaupunkien ja maaseutukuntien intressejä on pyritty sovittamaan yhteen.

Esimerkiksi Lieto ja Rusko ovat vedonneet, että polttokelpoiset jätteet kuljetettaisiin jatkossakin sopimusperusteisesti. Turku on liputtanut keskittämisen puolesta.

Tähän asti keskitetty ratkaisu on torpattu eri kuntien edustajista koostuvassa lautakunnassa, mutta tuotu aina uudestaan käsittelyyn valitusten takia. Viimeisimpänä lautakunnan päätöksen kumosi viime kesäkuussa Turun hallinto-oikeus, jonka mukaan nykysysteemi ei täytä uudistetun jätelain kriteerejä.

Viime viikolla pidetyssä kokouksessakaan ei oltu yksimielisiä. Raisiolainen Harri Seikola (kok.) esitti turkulaisen Paula Hiltusen (ps.) kannattamana, että pykälä valmistellaan uudelleen. Esitys torpattiin äänin 8—5.

Sen jälkeen Hiltunen esitti turkulaisen Timo Vainion (kok.) kannattamana muutosehdotusta, jossa jätteenkuljetus säilytetään ennallaan. Myös lietolainen Oili Riikonen (kesk.) kannatti tätä.

Äänestyksen jälkeen esittelijän päätösehdotus eli polttokelpoisen jätteen kuljettamisen kunnallistaminen voitti äänin 7—6. Turkulainen Jarl Ahlbeck (r.), naantalilainen Harri Palomäki (vas.) ja noustelainen Päivi Rantanen (sd.) eivät olleet kokouksessa.

Kanta-Ruskon, Liedon ja Turun lisäksi Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueella polttokelpoisen jätteen kuljetus muuttuu kunnan järjestämäksi Aurassa, Kaarinassa, Marttilassa, Paimiossa, kanta-Paraisilla, Pöytyällä, Salossa ja Sauvossa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.