Urheilu | 12.08.2021 08:28

Kehittyminen kiehtoo painonnostossa

  • Ilmarislainen Miki Parkkinen on 16-vuotias painonnoston harrastaja, joka voitti hiljattain SM-pronssia Rovaniemellä.

  • Mikin treenejä seuraa valmentaja Kalle Koskimäki.

Liedon Ilmarisissa asuva 16-vuotias Miki Parkkinen kiinnostui kolmisen vuotta sitten painonnostosta. Uusi harrastus löytyi sattumalta. Hän oli pelannut pitkään jalkapalloa, mutta kaverinsa houkuttelemana päätyi kokeilemaan painia Turkuun Alfa-liikuntakeskuksessa. Painisalin seinän toiselta puolelta löytyi kuitenkin harrastus, joka kiinnosti vielä enemmän. Painonnosto vei nuoren miehen mennessään ja nyt hän harrastaa lajia aktiivisesti sekä myös kilpailee.
—Treenaan kolme kertaa viikossa ja joskus vapaapäivisin kaverien kanssa. Syksyllä lajin kanssa tulee kolme vuotta täyteen, Parkkinen kertoo.

Painonnosto paljastui tekniikkalajiksi, jossa voi kehittyä treenaamalla aktiivisesti.
—Painonnostossa kaikki lihasryhmät ovat käytössä. Jos sinulla on paljon voimaa, muttei lainkaan tekniikkaa, ei tällä tavalla esimerkiksi kilpailujen isoissa painoluokissa pääse mitaleille, hän kertoo.
Tänä kesänä Miki Parkkinen kävi kisaamassa painonnoston SM-kisoissa Rovaniemellä tuoden reissulta mukanaan pronssimitalin.
—Kisasin alle 17-vuotiaiden sarjassa, alle 67-kiloisten luokassa. Seuraavissa kisoissa ikäluokka vaihtuu alle 20-vuotiaisiin, kun täytän pian 17 vuotta, hän kertoo.
Parkkisen mukaan paras tavoite painonnostouralla voisi olla osallistuminen tulevaisuudessa EM-kisoihin.

Kehittyminen auttaa jaksamaan

Turun Alfa-liikuntakeskuksen painonnostosalissa on alkamassa viikoittaiset treenit valmentaja Kalle Koskimäen johdolla. Miki Parkkinen starttailee treenejä lämmittelyllä, ennen kuin alkaa nostaa painoja.
—Jos on hyvä päivä, voi tankoon laittaa enemmän painoja. Ja jos treeneissä onnistuu isommilla painoilla, tulee siitä hyvä mieli, hän kertoo.

Parhaimmillaan Parkkisen tulos tempauksessa on 83 kiloa ja työnnössä 103 kiloa. Tulokset saavutettiin juuri hiljattain olleissa SM-kisoissa.
—Ekassa SM-kisassa kaksi vuotta sitten en saanut yhtään tempausta ylös. Taisi olla ensimmäisen kerran kisapaineita, Parkkinen kertoo.
Treeneihin lähteminen jaksaa innostaa aina.
—On monta asiaa, jotka lajissa kiehtovat, kuten uudet ennätykset ja kehittyminen. Jalkapallo ei ollut lajina niin kiehtova. Ehkä yksilölajissa ollaan itseään vastaan. Jos nosto ei onnistu, tietää, että vika on itsessä ja tekemistään voi parantaa, Parkkinen pohtii.

Kiinnostus lajiin kasvussa

Parkkisen valmentaja, Turun Atleettiklubin Kalle Koskimäki kertoo, että viimeisen viiden vuoden aikana kiinnostus painonnostoon on ollu selkeässä kasvussa.
—Etenkin crossfitin suosion myötä laji on saanut lisää harrastajia. Monilla lajin pariin päätyvillä naisilla on ollut crossfit-tausta. Miehiä päätyy lajin pariin esimerkiksi punttikoulujen kautta. Kaiken kaikkiaan uusia harrastajia tulee vuosittain 5—10.
Koskimäen mukaan seura kannustaa harrastajiaan kisaamaan ja kilpailuissa käykin noin puolet harrastajista. Positiivisena ilmiönä hän näkee uudet nuorten harrastajien ryhmät. Tarjolla on niin 9—15-vuotiaiden tyttöjen punttikoulua kuin nuorisoryhmiä.
—Täysi-ikäiset harrastajat käyvät salilla puolestaan omia aikojaan ja me valmentajat vain annamme heille ohjeet.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.