Urheilu | 21.04.2022 08:06

Juniorikoripallo kiinnostaa, valmentajista pulaa

  • Anni Ruohonen, Miro Nivalainen, Eetu Halonen ja Väinö Jyrkämö odottavat vaihdossa omaa pelivuoroaan.

  • Lieto-koriksen treeneissä harjoitellaan muun muassa pallonkäsittelytaitoja.

Lieto Ilmaristen koulun liikuntasalissa kuuluu tasainen jylinä ja pauke, kun vajaa parikymmentä lasta pomputtaa ja heittelee palloja koreihin ympäri liikuntasalia. Alkamassa ovat Lieto-Koriksen
alle kymmenvuotiaiden poikien treenit. Nuorilla pelaajilla intoa ja virtaa selvästi riittää. Niin paljon, ettei osa oikein malta hiljentyä, kun valmentaja Henri Skyttä puhaltaa pilliin ja käskee joukkuetta kokoontumaan keskiympyrään pallojen kanssa. Tänään on luvassa hieman rauhallisemmat harjoitukset. Joukkue oli nimittäin edellisenä päivänä ollut pelaamassa Salossa aluefinaaleissa, jossa he sijoittuivat neljänneksi.

—Saatiin tosi hyvää kokemusta sieltä, Skyttä kuvailee turnausta.

U10-poikien joukkueessa lähdetään liikkeelle perusasioista, kuten pallon pomputtelusta ja lay-upin harjoittelusta, koska näiden sisäistäminen on avain muiden koripallotaitojen kehittymiseen. Esimerkkinä on harjoitus, jossa pelaajien tulee tehdä kori lay-up-askelein ja käydä siirtämässä juomapulloa keskiympyrässä olevilta alustoilta toisille koko ajan palloa pomputtaen. Keskiympyrään muodostuu pelaajien suma, mutta tämä parantaa Skytän mukaan pomputtelutaitoa.
—Pelissäkin pitää pystyä pomputtamaan palloa pienessä tilassa, hän kertoo.


Seuralla neljä juniorijoukkuetta tällä hetkellä


Poikien alle kymmenvuotiaiden joukkue on yksi neljästä Lieto-Koriksen juniorijoukkueesta. Seuralla on tämän joukkueen lisäksi poikien ja tyttöjen alle yksitoistavuotiaiden joukkueet sekä alle kaksitoistavuotiaiden poikien joukkue. Juniorijoukkueiden lisäksi Lieto-Koriksella on myös miesten ja naisten harrastejoukkueet sekä miesten edustusjoukkue, joka pelaa neljättä divisioonaa. Vielä pari vuotta sitten seurassa oli myös kuusitoistavuotiaiden ja A-juniori-ikäisten poikien joukkueet. Joukkueiden vähäisen määrän takia poikien U10-joukkueessakin on mukana useamman ikäluokan pelaajia sekä yksi tyttö. Juniorijoukkueiden pienen määrän taustalla ei kuitenkaan ole pelaajien innostuksen puute, esimerkiksi alle kymmenvuotiaiden poikien joukkueen pelaajamäärä on miltei tuplaantuneet viimeisen vuoden aikana koronasta huolimatta. Juniorit edustavatkin suurinta osaa seuran jäsenmäärästä.

—Seuran noin 180:stä jäsenestä suunnilleen sata on junioreita, taustoittaa Lieto-Koriksen toiminnanjohtaja Janika Palenius.

Ongelmana on ennemminkin valmentajien puute, kertovat Skyttä ja Palenius. Yleensä joukkueiden valmentajat ovat jonkin pelaajan vanhempia, esimerkiksi Skytän oma poika pelaa joukkueessa.


Pelaaminen kaikkein parasta


Vanhempia olisikin tärkeä saada valmennustoimintaan mukaan, sillä innokkaita nuoria pelaajia riittää. Joukkueen pelaajilla kokemus koripallosta vaihtelee. Osa on pelannut pidempään ja osa on vasta aloittaneita. Miro Nivalainen esimerkiksi on käynyt vasta muutamissa treeneissä. Hänen mielestään niissä on mukava käydä, koska siellä on kavereita ja siellä saa juosta. Joonas Liljeström taas oli pelannut aikaisemmin, mutta aloitti nyt pelaamisen uudestaan. Hänestä koripallossa parasta on harjoittelu ja pelaaminen.

Lapsilta koripallon parhaista puolista kysyttäessä nimenomaan pelaaminen korostuu heidän vastauksissaan. Tätä mieltä on esimerkiksi jo kolme vuotta koripalloa pelannut Eetu Halonen sekä Anni Ruohonen, joka harjoittelee myös tyttöjen alle yksitoistavuotiaiden joukkueessa. Molempien mielestä treenaaminen on välillä mukavaa, mutta pelaaminen on kaikkien hauskinta. Pelaamisesta — ja etenkin korien tekemisestä — tykkää myös Jalmari Aaltonen, kun taas Väinö Jyrkämö pitää erityisesti yhdestä koripallon puolesta, jota harjoituksissa on harjoiteltu paljon.

— Minusta pallon pomputus on aivan parasta, hän kertoo.

Alle kymmenvuotiaiden joukkue harjoittelee kauden aikana kahdesti viikossa ja käy pelaamassa turnauksissa viikonloppuisin noin kerran kuussa. Tälle keväälle ei joukkueella ole enää luvassa turnausotteluita, mutta joukkue jatkaa harjoittelua toukokuun loppuun saakka. Kesän ajaksi joukkue jää tauolle. Harjoitukset jatkuvat taas elokuussa kun koulut alkavat. Monet pelaajista pelaavat myös jalkapalloa, joten kesät heillä kuluvat nurmikentällä. Halukkaille Skyttä on tosin miettinyt varaavansa kesän ajalle myös korisvuoron kerran viikossa.

— Siellä voisivat käydä eri ikäiset juniorit yhtä aikaa, hän pohtii.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.