Paikalliset | 30.11.2023 15:55

Jätetaksaa sorvataan lisää

Jätetaksaa sorvataan lisää

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta ei ole yksimielinen jätetaksoista. Lautakunta hoitaa 18 varsinaissuomalaisen kunnan, kuten Liedon, Turun ja Ruskon, jätehuoltoviranomaisen lakisääteiset tehtävät. Kuva: Maria Suomi

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta ei hyväksynyt ensi vuodelle ehdotettua uutta korotettua jätetaksaa. Korotus olisi tarkoittanut 5—7 euron lisäystä kotitalouksien vuosimaksuun.

Lautakunta haluaa, että taksaan määritellään erilliset maksut umpisäiliölietteelle ja saostuslietteelle, mutta niiden tyhjennys laskutetaan lietesäiliöiden tilavuuden perusteella. Lisäksi lautakunta katsoo, että jätehuollon perusmaksun tulee kattaa 84 prosenttia sillä toteutettavista palveluista.

Taksan käsittely palautettiin valmisteluun kahden äänestyksen jälkeen.

Ensimmäinen äänestys käytiin, kun turkulainen Timo Vainio (kok.) esitti, että pykälä viedään uudelleen valmisteluun biojätetaksan osalta. Esityksessä oli, että biojätteen käsittelymaksua olisi laskettu 20 prosenttia nykyisestä, jotta se kannustaisi ihmisiä lajittelemaan biojäte erikseen kalliimman eli sekajätteen sijaan. Vainio ehdotti, että biojätemaksua päinvastoin korotetaan niin, että kaikki biojätteen lajittelusta aiheutuvat kulut saataisiin sillä kuitattua ja että tulokertymä käytettäisiin muiden maksujen alentamiseen.

Vainion esityksestä äänestettiin ja äänet menivät 7—7. Tasatilanteessa lautakunnan puheenjohtajan, turkulaisen Sofia Engblomin (vihr.) ääni kaatoi Vainion esityksen. Lietolainen Oili Riikonen (kesk.) oli Vainion tekemän ehdotuksen puolella.

Päätökseksi tulleen esityksen teki uusikaupunkilainen Kimmo Nevavuori (kesk.). Nevavuoren esitys asian palauttamisesta käsittelyyn voitti äänin 7—6, kaksi tyhjää ja yksi poissa. Myös Riikonen kannatti asian palauttamista.

Lounais-Suomen jätehuollon toiminta rahoitetaan pääosin jätemaksuilla. Alkujaan esitettiin, että jätehuollon perusmaksu muutettaisiin niin, että ensi vuodesta alkaen sillä saataisiin katettua perusmaksulla tuotettavien palveluiden kustannuksen lähes kokonaan. Tähän saakka perusmaksupalveluita on katettu osittain myös muilla jätemaksutuloilla, kuten sekajätteen käsittelymaksuista saaduilla tuloilla.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.