Paikalliset | 13.05.2024 19:44

Ihmisen pitää uskaltaa elää!

Ihmisen pitää uskaltaa elää!

Tuija Piepposen näyttely on parhaillaan Ravintola Lundossa. —Minä olen taiteilijana iloinen amatööri, joka voi olla villi ja vapaa.

Se alkoi kunnon korvapuustilla. Siis pullalla. Näyttelijä, taiteilija, juontaja Tuija Piepponen oli eräässä tilaisuudessa, jonka pitopalvelusta vastasi Ravintola Lundo.

—Menin keittiöön, jossa oli hyviä korvapuusteja. Jäin juttelemaan pitopalvelun kanssa, Piepponen kertoo.

Sittemmin Lundosta otettiin yhteyttä ja kerrottiin ravintolan taidenäyttelytilasta, ja nyt Tuija Piepposen maalauksia on esillä Lundossa.

Näyttelyn teosten yhteiseksi teemaksi voisi nimetä värit ja värikkyyden.

—Minähän olen taiteilijana iloinen amatööri. Minua eivät sido koulutus eikä oikeaoppisuus. Voin olla villi ja vapaa, Piepponen virnistää.

Lisäksi kuvataiteilijan ei tarvitse tehdä maalausta yhdellä kertaa valmiiksi. Taulua voi tehdä silloin, kun on aikaa. Näinhän ei voi toimia teatterissa eikä juontokeikoilla. Siis että lähtisi kesken pois ilmoittaen, että palaan kohta tai vähän myöhemmin.

Piepponen (s. 1947) valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmasta (Näty) vuonna 1969. Näty aloitti näyttelijöiden koulutuksen vuonna 1967, ja Piepponen oli Nätyn ensimmäisen kurssin opiskelija.

Piepponen esiintyy edelleen. Puhe kääntyy Mummodiskoon. Siis mihin?

—Mummodiskon kehitti kaksi geriatria. He pyysivät minut mukaan MC:ksi eli olen Master of Ceremonies. Nyt on seitsemäs vuosi menossa., Piepponen kertoo.

Hän on siis tilaisuuden juontaja.

Piepponen haluaa rikkoa vanhuskäsitystä. Ja tosiaankin. Nythän Suomen niin sanottujen suurten ikäluokkien (syntyneet 1945—1949) nuorimmatkin alkavat olla 75-vuotiaita. Heidän nuoruutensa musiikkia oli pop. 1970-luku olikin jo diskomusiikin kultainen vuosikymmen.

—Mummodiskossa rouvat bailaavat ja kuuntelevat musiikkia, joka on meidän musiikkiamme. Heille tulee fiilis, että he ovat elossa.

—Suomessahan on käsitys, että hyvä ihminen on sellainen, joka ei erotu muista eikä tuo itseään esille. Ei sano mitään, ei tee mitään. Sellaisesta sanotaan, että ”hän on sitten sivistynyt ihminen”. Miksi se on näin? Piepponen ihmettelee.

Onko Mummodisko näitä K50-diskoja?

—Ei, ei, ei! Minä en pidä rajoituksista, enkä siitä, että laitetaan jokin ikäraja ja kieltoja. Mummodiskoon saavat kaikki tulla. Siellä on mukana pieniä lapsiakin kuulosuojainten kanssa.

Tanssi on liikuntaa ja yhdessäolo tuo iloa.

Mummodiskossa on myös vierailevia artisteja, kuten Meiju Suvas ja Virve Rosti.

—Diskon ideana on vapaus ja se vetää ihmisiä mukaan.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.