Paikalliset | 27.07.2023 09:16

Huoltokoti ruohottuu autiona Tortinmäessä

Huoltokoti ruohottuu autiona Tortinmäessä

Kasvillisuus valtaa vähitellen entisen huoltokodin kiinteistön. Kaupan ehtona oli rakennusten kunnostaminen tai purkaminen.

Turun kaupungin entinen Paattisten Huoltokoti tyhjeni asukkaista, kun ikääntyneiden päihdeongelmaisten hoito vuonna 2015 keskitettiin Orikedolle. Paattisten Huoltokodin 49 asukasta siirtyi uusiin tiloihin.

Turun kaupunki myi huoltokodin kiinteistön turkulaisille Tim Olinille ja Olli Lakalle perustettavan yhtiön lukuun. Kauppahinta rakennuskokonaisuudesta ja kahdesta määräalasta oli 63.555 euroa.

Ostajat ottavat vastuulleen kohteen koko rakennuskannan niihin liittyvine laitteineen ja liittymineen. Kaupunki luovutti Hutinkuja 80:ssä sijaitsevan kohteen täydellistä peruskorjausta vaativana niin, että ostajat vastaavat kohteen kunnostamisesta tai purkamisesta.

Huoltokoti oli huonokuntoinen, ja sen käyttöä päihdepalveluissa hankaloitti tilojen sijainti kahdessa kerroksessa.

 

Hätämajoituskeskuksena

 

Huoltokoti sai uutta käyttöä, kun Syyrian pakolaistulva saavutti Suomen.

Syyskuun lopulla 2015 huoltokodista tuli SPR:n ylläpitämä väliaikainen hätämajoituskeskus.

Keskus suljettiin maaliskuussa 2016, ja asukkaat siirrettiin Mäntykotiin.

Hätämajoituskeskusta eivät kaikki katsoneet hyvällä.

Vastustava adressi keräsi 254 allekirjoitusta. Vastustajat viittasivat home-epäilyyn, joka saattaa vaarantaa pakolaisten ja siellä työskentelevän henkilökunnan terveyden.

”Lisäksi palvelut ovat hyvin kaukana ja avun saaminen hätätilanteissa kestää kauan”, allekirjoittajat vetosivat.

Adressissa pinnalla oli myös huoli 300 hengen kyläyhteisön arjen sujuvuudesta, jos entiseen huoltokotiin majoitetaan lukuisia pakolaisia.

 

Hampun jalostamista

 

Huoltokotiin asettui vuokralaiseksi keväällä 2019 Hempaattinen Oy. Yhtiö harjoitti hampun kehitystyötä. Yrityksellä oli hampun kasvatusta sekä Tortinmäessä että sopimusviljelijöillä.

Tortinmäen tuotantotiloissa valmistettiin hamppuöljyä sekä hamppurasvaa. Lisäksi kehitteillä oli uroshampusta myöhemmin markkinoille tuleva hamppuöljytuote.

Yritystoiminnan veturina Tortinmäessä toimi Janne Kruunari. Vähittäismyynti Hempattisella tapahtui Ruohonjuuri-ketjun, Life-myymälöiden sekä muiden pienempien kivijalkamyymälöiden kautta. Hempaattinen Oy:llä oli lisäksi nettisivut tuotteiden jälleenmyyntiä varten.

 

Ruokavirasto torjui toiminnan

 

Ruokavirasto puuttui Hempaattisen toimintaan. Virasto katsoi yrityksen myyvän ja markkinoivan kannabinoideja sisältävää valmistetta.
Kannabinoideja sisältävät hamppu- tai muut kasviuutteet katsotaan EU:ssa hyväksymättömäksi uuselintarvikkeiksi, joiden markkinoille saattaminen vaatii uuselintarvikeluvan.

Koska Hempaattiselta tällainen lupa puuttui, tuote piti poistaa markkinoilta. Ruokavirasto pyysi Turun elintarvikevalvontaa ryhtymään toimiin määräystenvastaisen tuotteen vetämiseksi myynnistä.

Hempaattisen taru huoltokodilla ja muutenkin päättyi.

Toimintaa johtanut Janne Kruunari on nyt kolmen osakaskumppanin kanssa virittelemässä Pyhäjärvelle hanketta, jonka tarkoituksena on kasvattaa lääkekannabista entisen kaivoksen syvyyksissä Pyhäjärvellä Hiilineutraalin lääketieteen keskus Oy:n nimissä.

 

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.