Paikalliset | 14.04.2022 08:08

Hoitoala ennakoi tulevaa kesää

Hoitoala ennakoi tulevaa kesää

Lähihoitaja Nina Hurme pelasi Amandakodin asukkaiden kanssa luontokorteilla. Kortit ovat lahjoitus Liedon vanhusneuvostolta ja ne ovat olleet asukkaiden keskuudessa erittäin pidettyjä. Hurme nostaa pakasta kortteja, joissa on kysymyksiä. —Oletko ollut todella kovassa pakkasessa? Entä oliko teillä lapsuudessa kotieläimiä, Hurme kysyy pelaajilta.

Rusko/Lieto Maanantaina puolenpäivän aikaan tehostetussa palveluasumisyksikössä Liedon Amandakodissa vallitsee rauhallinen tunnelma. Talossa hoidetaan keskivaikeita ja vaikeita muistisairaita asukkaita. Talon 21:stä paikasta 18 on täytetty.

Vuonna 2006 taloon tullut lähihoitaja Nina Hurme kertoo tavallisesta työpäivästään.
—Vessatusta, vaipan vaihtoa, ihon rasvausta, ruokailuja, lääkkeitä, viriketoimintaa, ulkoilua ja pelejä, hän luettelee.

Työtä tehdään Amandakodissa kolmivuorotyönä. Talo on jaettu kolmeen soluun, joissa kaikissa työskentelee yksi hoitaja. Heidän lisäkseen välivuorossa toimiva hoitaja auttaa kussakin solussa olevia hoitajia.

Vaikka Amandakodin arki näyttää toimivan hyvin, on lähihoitajista silti pulaa.
—Vakituisia hoitajia on kyllä saatu Amandakotiin ja Teijuntupaan. Kesäksi olisi tilausta hoitajille lyhytaikaisiin sijaisuuksiin ja sijaispula on jatkuvaa, vastaava sairaanhoitaja Minna Sundell kertoo.

Sundellin mukaan etenkin puskaradio on ollut toimiva tapa löytää uusia hoitajia.
—Nuoret hoitajat bongaavat juuri valmistuneita hoitajia helposti. Lähihoitajista on hirveä pula. Mutta kun sana kiirii, että täällä on mukava meininki, olemme onnistuneet saamaan hyvin sijaisia, hän jatkaa.

Mistä sitten johtuu, että lähihoitajia on niin vaikea löytää?
—Nuoret ovat kuulleet, mikä valtakunnallinen tila alalla on. Alaa ei arvosteta ja palkka on huono. On huolestuttava ilmiö, että heti valmistumisen jälkeen ollaan jo vaihtamassa alaa.

Moni sijaisuuden kautta taloon tullut on kuitenkin ihastunut paikkaan. Vastaavalla tavalla myös Nina Hurme jäi taloon.

Myös oppilaitosyhteistyö on tärkeää.
—Meille tulee lähihoitajia niin Liedon Novidan, Turun ammatti-instituutin kuin sairaanhoitajia Turun ammattikorkeakoulun kautta. Eniten kuitenkin lähihoitajaopiskelijoita, Minna Sundell kertoo.


Kesän tilanteesta ollaan kartalla


Liedossa Härkätien terveysaseman vastaanotolla lääkäri-hoitajatilanne on kesän osalta hyvässä uomassa. Osastonhoitaja Merja Laurén kertoo Härkätien terveys- ja hyvinvointialueen saaneen ammattitaitoista työvoimaa kesän yli.
—Tilanne on hyvä sekä lääkärien että hoitajien osalta, Laurén sanoo.

Härkätien sairaalaosaston puolella kesän tilannetta on myös kartoitettu.
—Tilanne on järjestyksessä, mutta käytämme kesällä vuokratyövoimaa. Se on erilaista viime vuosiin verrattuna, osastonhoitaja Katri-Anna Kankare kertoo.

Vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt johtuen hoitajatilanteesta.
—Heitä on vähän saatavilla ja koko alan tilanne on hankala. Korona kiertää edelleen hiljalleen kierrostaan ja sairauspoissaoloja on edelleen normaalia enemmän, Kankare jatkaa.


Ruskolla olisi töitä hoitajille


Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alue etsii Kuntarekry-sivustolla neljää lähihoitajaa Ruskon Maunun tehostetun palveluasumisen yksikköön. Lisäksi samaisella sivustolla on tarjolla kesätyöpaikkoja kymmenelle lähihoitajalle kaksivuorotyöhön kotihoitoon.
—Jos on kiinnostunut eripituisista sijaisuuksista, on Maunulla ja Jokituvalla paikkoja kesätöiden parissa tai muutenkin. Kesälle löytyy vielä muutamia pätkiä, osastonhoitaja Hanna Pohjankukka kertoo.

Hakusessa on niin lähihoitajia kuin sairaanhoitajiakin — ammattilaisia tai opiskelijoita.

—Tiedän, että joka puolella tilanne on mennyt haasteellisemmaksi, niin myös meillä. Sote-alalla tilanne on vaikeutunut tämänkin vuoden puolella. Jo koronatilanne itsessään oli, ja on edelleen haastava, ja samaan aikaan päällä ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Töistä kiinnostuneet voivat olla minuun yhteydessä, Pohjankukka sanoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.