Paikalliset | 07.12.2023 10:02

Akuutit ongelmat kuntoon, ison remontin suunnittelu ensi vuonna

Akuutit ongelmat kuntoon, ison remontin suunnittelu ensi vuonna

Sisäilmaongelmista kärsivää Liedon vanhaa kunnantaloa on paranneltu kuluneen vuoden aikana. Rakennuksessa toimii Lieto-opisto ja keskustan nuorisotalo Citynuokkari, ja molemmilta on karsittu ”riskialttiita” tiloja pois käytöstä.

—Tiloja on rajattu ja tiivistetty, ja näitä töitä jatketaan vielä joulukuun aikana. Nuorisotilojen ilmamäärien mittaus ja säätö toteutetaan lähiviikkoina, kertoo Liedon kaupungin toimitilapäällikkö Ville Kivimäki.

Esimerkiksi nuokkarin alakerta on parhaillaan kokonaan pois käytöstä. Opiston tiloja kohennetaan tekemällä parannuksia ilmanvaihtoon.

—Korjausten myötä näiden tilojen käyttöä voidaan jatkaa turvatusti, Kivimäki lisää.

Nykyään opisto- ja nuorisotalona tunnettu rakennus valmistui 1956 Liedon kunnantaloksi, ja sen jälkeen sitä on laajennettu ja remontoitu useampaan otteeseen. 1970-luvulla sen ullakolle tehtiin laajennus.

Remontti tuli ajankohtaiseksi taas, kun rakennuksen käyttäjät alkoivat epäillä sisäilmaongelmaa.

Kun mitään selvää näkyvää ongelmaa ei havaittu, palkattiin Kiwa Inspecta laatimaan rakennuksesta kuntotutkimus ja sen jälkeen lisätilauksena tekemään ehdotusraportti siitä, millaisia parannustoimenpiteitä kiinteistöön kannattaisi tehdä.

 

Talousarvioon varaus perusparannukselle

Selvää on, että nyt tehdyt saneeraukset ovat paikkausta, sillä kiinteistö tarvitsee tulevaisuudessa selkeästi suuremman remontin.

—Kyseessä on iäkäs rakennus ja siihen on käytetty sen ajan rakennusmenetelmiä. Tänä päivänä osa niistä luetellaan riskirakenteiksi. Rakennus on oman aikakautensa tuote, Kivimäki kuvailee.

Nyt kun akuutit ongelmat saadaan vuoden loppuun mennessä kuntoon, ensi vuoden talousarvioon on korvamerkitty rakennuksen perusparannuksen suunnitteluun 30.000 euroa.

—Vanhalle kunnantalolle tehtiin talousarvion investointeihin kohdekohtainen varaus. Tarkoitus on, että hankesuunnitelma otetaan ensi vuonna työn alle, Kivimäki vahvistaa.

Tässä vaiheessa on Ville Kivimäen mukaan mahdotonta sanoa tarkalleen, kuinka laajaa remonttia talovanhus tarvitsee.

—Kun kyseessä on korjausrakentamiskohde, ei remontille ole yhtä oikeaa tapaa. Ensi vuonna selvittelyjen yhteydessä tarkentuu, mitä sille kannattaisi tehdä.

Vastaavanlainen selvitys tehdään ensi vuonna Liedon Maamiesseurantalosta eli Manttaalista. Sen perusparannushankkeen tarveselvitykseen on varattu 20.000 euroa. Keskuskentän kupeessa oleva vanha suojeluskuntatalo on ollut jo joitain vuosia tyhjillään sisäilmaongelmien takia.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.