Paikalliset | 09.09.2021 08:18

”SEO on meille elämäntapa”

  • Seppo ja Marja-Riitta Teräsjärvi ovat tutut kasvot huoltoaseman tiskin takaa.

  • Liedon Aseman SEO on ollut suosittu kuvauskohde elokuville ja televisiosarjoille.

Lieto Vahtolaiset Marja-Riitta ja Seppo Teräsjärvi ovat tutut kasvot Liedon Asemanseudulla. SEO-huoltoasemaa vuodesta 2002 alkaen pyörittänyt pariskunta kertoo, että ensi vuonna tulisi 20 vuotta täyteen huoltoasemayrittäjinä, mutta nyt muutoksen tuulet puhaltavat polttoaineenjakajilla.

—Emme sinänsä lopeta, mutta baarin puoli loppuu meidän osalta ja tilalle tulee uusi yrittäjä vuokralle. Itse olemme eläkkeellä, mutta jatkamme esimerkiksi tarvikemyyntiä myymälän puolella. Samoin huoltamon palvelut ja bensanmyynti jatkuvat tuttuun tapaan, Marja-Riitta Teräsjärvi kertoo.

Kaksi vuosikymmentä sitten Teräsjärvillä ei ollut aiempaa kokemusta huoltoaseman pyörittämisestä, vaikka Seppo olikin tehnyt työkseen kauppaa. Aseman entinen omistaja kysyi Sepolta kiinnostuksesta tulla huoltoaseman yrittäjäksi. Mies mietti asiaa yön yli ja suostui mokomaan. Marja-Riitta päätyi huoltamolle puolestaan yliopistomaailmasta.

—Koeputket vaihtuivat lampuiksi, Seppo Teräsjärvi tokaisee.

Pariskunta osti vuonna 1963 perustetun huoltoaseman Pirjo ja Rauno Salolta, jotka olivat myös olleet pitkään huoltoaseman yrittäjinä. Paikka kuului aiemmin Shell-ketjuun, mutta Teräsjärvet tekivät sopimuksen SEO:n kanssa.
—Kun ostimme paikan, tunnettiin kahvila vielä silloin Ulpulandiana sen edellisen pitäjän mukaan. Paikka oli savuinen baari, jossa poltettiin sisällä, Marja-Riitta Teräsjärvi kertoo.

Miljoonia asiakkaita

Vajaan 20 vuoden aikana huoltoaseman ovista on kulkenut käsittämätön määrä ihmisiä.
—16 miljoonaa asiakastapahtumaa meidän aikanamme, Seppo Teräsjärvi kertoo.

Nykyiselläänkin maksavia asiakkaita käy päivässä miehen mukaan 200—300. Viimeiset pari vuotta ovat kuitenkin olleet monen muunkin yrittäjän tapaan vaikeita. Teräsjärvet kertovat selvinneensä taloudellisesti korona-ajasta juuri ja juuri. Koronavirus kävi myös heidän perheensä läpi, ja pandemian aikana huoltoasemakin oli pari viikkoa suljettuna karanteenin takia.

—Liedon Vedestäkin soitettiin, onko vesimittari rikki, kun veden kulutus oli koronan aikana niin pieni. Kaikki myytiin tällöin huoltamolta suoraan mukaan, Seppo Teräsjärvi nauraa.
Muitakin ikäviä vaikeuksia tulee ajoittain pariskunnan eteen.

—Tänne on murtauduttu lukemattomia kertoja. Jo tänä vuonna puhutaan noin 15 kerrasta. Ulko-ovi rikotaan joka kerta ja tänne tullaan sisään. Yleensä viedään kaljat ja tupakat. Tästä syystä viemme kaiken nykyisin yöksi pois, joten emme edes pidä kaapeissa paljon tavaraa, Teräsjärvet kertovat.
Kaikesta huolimatta heistä huokuu hyväntuulisuus. He alkavat muistelemaan, miten SEO:lla on kuvattu elokuvia ja televisio-ohjelmia moneen otteeseen. Pääsipä Seppokin kerran avustajaksi rekkakuskia esittämään.

Kahvila saa uudet pitäjät

Teräsjärvet saapuvat työpaikalleen arkiaamuisin kello kuusi. SEO:n aamu alkaa, kun kello seitsemän paikkeilla kahvittelemaan saapuu aamuparlamentti.
—Ihmisten näkeminen ja tunteminen on tärkeä osa tätä kaikkea. Tämä on meille elämäntapa. Täällä koetaan asiakkaiden kanssa ilot ja surut, erot, aviot, kuolemat ja lasten syntymät, Marja-Riitta Teräsjärvi kertoo.

Kahvi ja bensa ovatkin huoltoaseman vetovoimatekijät.
—Kolme vuotta sitten meille tuli uusi tankkausautomaatti ja mittari. Sittemmin tankkausten määrä onkin kasvanut ja etenkin öisin myyntiä on paljon, Seppo Teräsjärvi kertoo.

Teräsjärvet paljastavat, että SEO:n kahvilan uudet pitäjät ovat afganistanilainen perhe. He kaavailevat tiloihin niin lounasta, pitsaa kuin A-oikeuksiakin. Suunnitelmissa on pidentää aukioloaikoja ja laajentaa ne myös viikonloppuihin. Kahvilan puoli kokee myös remontin.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.