Urheilu | 16.06.2022 07:57

”Reko on kentällä!”

  • Tuomisen ennätys viiden kilon moukarilla on tällä hetkellä 71,19 metriä.

  • Tarvasjokelaisen Reko Tuomisen kesän tavoitteena on päästä heinäkuussa Israelin Jerusalemissa pidettäviin yleisurheilun nuorten EM-kisoihin.

Tarvasjoki Viuh! Tarvasjoen urheilukentällä kuuluu ujellus, kun viiden kilon moukari liitää ilman halki kentän yli. Moukarikehässä on tarvasjokelainen Reko Tuominen, lajinsa kaksinkertainen nuorten suomenmestari ja 17-vuotiaiden poikien tämän kauden tulosrankingin maailman viidentoista parhaan joukossa oleva nuori lupaus.

Tuomisella on haastattelupäivän iltana kisat Turussa, mutta pari harjoitusheittoa demonstraationa ei kuulemma illan suoritusta haittaa. Ja pariin heittoon ei Tuominen lopeta, sillä hän haluaa päättää heittoon, johon voi olla tyytyväinen.

—Ei voi huonoon lopettaa, hän toteaa hymyillen.

Moukarinheitto ei ole se kaikkein yleisin yleisurheilu- tai edes heittolaji Suomessa, joten miten Tarvasjoen Urheilijoita edustava Tuominen päätyi heittämään juuri moukaria?

—Minä ja sisarukseni harrastimme kaikki yleisurheilua. Siskoni loukkasi polvensa ja alkoi heittää moukaria. Hänen valmentajansa valmensi minuakin, kun kokeilin lajia. Kun sisko lopetti, jatkoi valmentaja minun valmentamistani, Tuominen kertoo.

Tuomisen moukariuralla ei ole kyse ihmetarinasta, jossa moukari lähti Rekon käsistä täydellisellä tekniikalla vain muutaman harjoitteluheiton jälkeen. Tuominen kertoo, että vaikean tekniikan oppiminen on ollut työn takana.

—Aluksi oli kauhean näköistä räpeltämistä, Tuominen vitsailee.

Tekniikan ja suorituksen hiominen jatkuu edelleen; Tuominen heittää moukaria harjoituksissa noin kolme kertaa viikossa, mutta yhteensä hänellä saattaa erilaisia harjoituskertoja tulla viikkoon parhaimmillaan jopa 12. Muut harjoitukset voivat olla vaikka fysiikka- tai ketteryystreenejä sekä myös Tuomisen koulun, Kerttulin urheilulukion, aamuharjoituksia.

Paljon ja monipuolisesti harjoituksia siis. Eikä harjoituksia jää väliin, kertoo Rekon äiti Katri Tuominen, joka seuraa läheltä poikansa suorituksia ja on kulkenut Rekon mukana kisamatkoilla.

—Ihan ensiksi täytyy sanoa, että äitinä olen ihan äärimmäisen ylpeä, Katri sanoo.

—Reko on todella tunnollinen treenaaja ja tekee hyvin tarkkaan hänelle annetut harjoitukset. Rekon sisarusten muutettua pois kotoa asumme nyt pääsääntöisesti hänen kanssaan kahdestaan, ja pitkälti arjessa mennään Rekon treenirytmin mukaan.


Tavoitteena junioreiden EM-kilpailut


Nyt Tuomisella harjoitteluun tuo uutta motivaatiota mahdollisuus päästä heinäkuussa järjestettäviin yleisurheilun junioreiden EM-kilpailuihin Jerusalemiin. Arvokisoissa Tuominen ei ole vielä aiemmin käynyt, eikä muutenkaan ulkomailla kilpailemassa. Kisoja on kierretty lähinnä Etelä-Suomessa, jokavuotiset talvi-SM-kisat Kaustisilla tosin ovat pidemmän matkan takana. Mahdollisuus lähteä Israeliin olisi Tuomiselle iso juttu.

—Odotan EM-kisoja, hän toteaa.
—Tänä vuonna olen tuloksissa ensimmäinen omassa ikäsarjassani Suomessa. Siellä on yksi urheilija, jolla on mahdollisuus haastaa, mutta hän ei ole heittänyt paljoa tällä kaudella.

Kisoihin lähtee kaksi kilpailijaa ja kolmas jää varalle Suomeen. Tuominen uskoo olevansa vähintään varalla, mutta toivoo tietenkin pääsevänsä mukaan. Valinnat tehdään 23.6. ja sitä ennen ovat luvassa kisat, joissa katsotaan, pystyvätkö kilpailijat suorittamaan kovalla tasolla tasaisesti. EM-kisoissa taas odottaa Tuomisen ikäluokan maailman kärki, sillä hänen ikäisissään parhaat heittäjät tulevat pitkälti Euroopasta. Etenkin helleenit ovat vahvoja.

—Kreikkalaiset ja kyproslaiset on kovia. Myös unkarilaiset, Tuominen luettelee.

Lukion jälkeen Tuomista kiinnostavat opinnot joko Suomessa tai ulkomailla ja samalla kilpaurheilun jatkaminen. Tarkempia suunnitelmia hänellä ei vielä ole. Toistaiseksi Tuominen siis jatkaa heittämistä Tarvasjoen urheilukentällä, jossa kentän poikki moukaria viskova lupaus tunnetaan.

—Jalkapalloa pelaavat lapset varoittavat toisiaan, että ”Reko on kentällä!”, Katri Tuominen naurahtaa.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.