Paikalliset | 07.09.2023 10:50

"Polttopuiden menekki ollut hurjaa ja vessat täyttyvät nopeasti"

Savojärven kierros on yhä Kurjenrahkan suosituimpia reittejä, mutta kenttämestarin mukaan varsinkin nuoret ovat innostuneet nyt myös pidemmistä vaelluksista.

Kesäsesonki sujui Kurjenrahkan kansallispuistossa mukavasti. Metsähallituksen vahtolainen kenttämestari Petri Hautala on tyytyväinen.

—Kuten olen jo vuosia kehunut, Kurjenrahkalla käyttäydytään hyvin. Niin myös tänä kesänä. Ja kävijöitä on riittänyt, hän summaa.

Savojärven kierros lienee yhä Kurjenrahkan reiteistä suosituin, mutta pidemmänkin matkan vaeltajia riittää. Esimerkiksi puiston kiertävä Vajosuon vaellus on kolmisenkymmentä kilometriä.

Hautalan mukaan varsinkin nuoret ovat innostuneita pidemmistä reiteistä. Moni lähtee reitille iltasella ja jää yöksi puistoon.

—Sen huomaa siitä, kun polttopuiden menekki on ollut hurjaa ja vessat täyttyvät nopeasti.

Vihdoin koronapandemian jäljiltä retkeilijöitä on saapunut myös muualta Euroopasta. Hautala antaa esimerkiksi ison sveitsiläisporukan, joka oli tullut vaeltamaan näille leveyspiireille. Metsäinen Suomi-maisema oli vedonnut kansainvälisiin retkeilijöihin.

Kurjenrahkalla on laavuja, joissa yöpyä, mutta sen lisäksi on kaksi Vahdolla sijaitsevaa vuokrattavana olevaa tupaa. Toinen sijaitsee Vajosuolla ja toinen on täksi sesongiksi kunnostettu vuokratupa Töykkälässä.

—Töykkälän tupa on ollut kiva lisä puistoon. Se on vähän uudemmanlainen, mutta silti erähenkinen ja rauhallisella paikalla. Autolla ei pääse pihaan, vaan sinne pitää kävellä. Vielä tupa ei ole saanut sellaista suosiota, että varauskirja olisi joka päivä täynnä, mutta ne jotka ovat käyneet, ovat kehuneet paikkaa kivaksi.

 

Kulku rantaan kuntoon

Tällä hetkellä Kurjenrahkassa ei ole meneillään sen suurempaa remonttia. Kaikki on periaatteessa kunnossa, kenttämestari sanoo, mutta toki aina on kohtia, jotka vaatisivat fiksausta. Ylläpitohommia riittää. Paikat kuluvat, kun kulutusta on.

Esimerkiksi Savojärven reitillä muutama sata metriä ennen Kurjenpesää, tultaessa Rantapihalta päin, on metsäpätkä, joka pitäisi sorastaa.

—Polku on päässyt siinä kohtaa leviämään, jopa viisikin metriä. Varsinkin kun ei ole pitkoksia, polku lähtee helposti elämään.

Soralla saataisiin osoitettua retkeilijöille, mistä kohtaa kävellä.

Toinen sorastuskohde olisi kulku Pöytyän ylläpitämältä Kurjenportin pysäköintialueelta Kurjenpesälle vievälle reitille.

—Täksi vuodeksi ei saatu rahaa laittaa sitä kuntoon, mutta toivottavasti ensi vuonna saadaan. Siten parkkipaikalta pääsisi Kurjenpesälle esteettömästi esimerkiksi pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa, Hautala jatkaa.

Hautalan mielestä Kurjenpesän hienoimpia kohtia on siksakkia järven rantaan vievä esteetön kulku. Kulku on tehty puusta ja nyt rakenteet ovat huonossa kunnossa. Perustukset ovat alkaneet lahota.

—On saatava rahoitusta, jotta pystytään pitämään kulku samassa paikassa kuin se on nytkin. Ettei sitä tarvitsisi alkaa oikaista tai siirtää.

Järkevintä olisi uusia kulku kokonaan, ja tehdä sen perustukset teräksestä. Hautala epäilee, että kulku on saattanut ollut sijoillaan jopa kansallispuiston perustamisesta eli 1998 lähtien.

—Siinä olisi jollekin kansanedustajalle hyvä kohde sijoittaa joulurahoja, kenttämestari vinkkaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.