Paikalliset | 05.01.2023 09:54

"Avun antaminen luo toivoa"

Sähkön hinnannousu näkyy kaikkien arjessa ja siitä puhutaan paljon. Kylmin vuodenaika on kuitenkin vasta edessä, joten kotien sähkölaskut näkyvät konkreettisesti vasta maalis-huhtikuussa. Näin arvioi Liedon seurakunnan diakoni Annika Kivilahti, joka tekee työssään yhteiskunnallista diakoniatyötä. Hän on työskennellyt seurakunnan palveluksessa vuoden 2021 marraskuusta lähtien.

—Valmistuin diakoniksi vuonna 2019. Ehdin työskentelemään kolme kuukautta, kunnes koronapandemia alkoi. Sitä seurasi sota Ukrainassa ja energiakriisi.

Kivilahti tapaa ihmisiä ja tarjoaa heille apua ja neuvontaa esimerkiksi raha-asioiden hoitamisessa. Keskusteluja käydään esimerkiksi haastavien elämäntilanteiden takia. Suurimpiin taloudellisiin pulmiin pureudutaan useimmiten sosiaalitoimen kanssa.

Kivilahden erityistä kohderyhmää ovat auralaiset lapsiperheet sekä Liedon työikäiset ja työttömät asiakkaat.

 

Mieluummin aikaisin kuin liian myöhään

Ihmisillä on usein suuri kynnys hakea apua.

—Moni voi sanoa, etteivät he ole koskaan ennen pyytäneet apua ja se hävettää. Sanon aina, ettei koskaan ole liian aikaista tulla juttelemaan. Mieluummin aikaisin kuin liian myöhään, etteivät laskut kasaannu tai sähköt katkea, hän sanoo.

Kivilahti kannustaakin olemaan ajoissa liikkeellä, kun taloudelliset huolet painavat. Jos seurakunta ja sosiaalitoimi tekevät yhteistyötä, voidaan puhua jopa viikoista, että päätökset syntyvät.

—Tammi-helmikuu on muutenkin tiukkaa aikaa monelle, kun vakuutus- ja vesimaksut pitää maksaa, Kivilahti tietää.

Hän kannustaa asiakkaitaan aina maksamaan laskut ajallaan, jonka jälkeen diakoniatyö voi antaa esimerkiksi ruoka-apua.

Ihmisten avun tarve myös vaihtelee. Joku voi tarvita apua vain yhteen vaikeaan hetkeen elämän varrella, joku toinen taas pidempiaikaista tukea.

Diakoniatyötä tehdään paljon yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Apua ja tukea etsitään ja annetaan ihmisille aina yksilöllinen avuntarve huomioiden.

Kivilahden mukaan toinen kynnys ihmisille on, etteivät he välttämättä kuulu kirkkoon.

—Meidän apumme kuuluu kuitenkin kaikille, hän vahvistaa.

 

”Kunhan tästä talvesta selvitään”

Vaikeiden vuosien jatkuminen toisensa perään näkyy Kivilahden mukaan ihmisten haluna auttaa toisiaan.

—Etenkin koronan aikana korostui se, että haluttiin puhua ja keskustella sekä välittää toisistaan.

Ihmisten puheissa toistuu, että kunhan tästä talvesta selvitään yli. Nyt energiakriisin vallitessa, kasvava laskupino voi luoda ihmisille sisäistä voimattomuuden tunnetta.

—Avun antaminen luo toivoa ja se on meidän tehtävämme, hän sanoittaa seurakunnan olemassaoloa.

—Ja kun asioita aletaan pilkkomaan, on niihin lopulta lähes aina ratkaisu. Joskus prosessi vain kestää kauemmin, hän jatkaa.

 

Toivontuvan aamiaiset jatkuvat

Liedon seurakunta tarjoaa apua ja tukea muussakin muodossa kuin diakonin kahdenkeskisten tapaamisten välityksellä. Seurakunnan arkeen kuuluu runsaasti erilaisia ryhmiä. Esimerkiksi toiminta-
torstai on ollut tästä hyvä esimerkki.

Ensi maanantaina käynnistyvät puolestaan Toivontuvan aamiaiset, jotka kutsuvat ihmisiä koolle.

—Se on yksi työkalu, jolla tarjoamme ruokaa ihmisille, joilla on esimerkiksi arjessaan tiukkaa. Aamupala tarjotaan maanantaista keskiviikkoon kello 8.30—10. Ihmiset ovat löytäneet aamiaisilta uusia ystäviä ja päässeet juttelemaan diakonin kanssa.

Seurakunta jakaa myös lahjoitettua ruokaa aina kun sitä on varastossa. Ruokalahjoituksia otetaan vastaan eri toimijoilta.

—Kun ihminen tulee hädässä ja saa konkreettien avun, avaa se näkymän siihen, ettei tilanne olo toivoton. Apua on saatavilla.

—Kun tänne uskaltaa tulla, on yksi kynnys ylitetty. Ja jos vielä uskaltaa nykäistä diakonia hihasta ja pyytää, voisiko tämän juttusille tulla joku päivä.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.