Paikalliset | 26.08.2021 08:17

Liedossa ei yhtään oppivelvollista pudokasta

Lieto Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan tänä vuonna. Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka keväällä päättivät 9. luokan. Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon, eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
Liedon kunnan sivistyspalveluiden toimialajohtaja Laila Mäkelän mukaan kaikki lietolaiset oppivelvolliset ovat päässeet tänä syksynä opintojen piiriin.
—Tilanne tarkistetaan vielä joulukuulle päin mentäessä, ettei kukaan ole pudonnut paikaltaan. Tilanne on nyt kuitenkin hyvä ja kaikki ovat saaneet koulupaikan, hän kertoo.
Laajennetun oppivelvollisuuden myötä vanhempien vastuu kasvaa.
— Heillä on nyt vastuu huolehtia, että lapsi suorittaa perusopetuksen jälkeen toisen asteen. Vastuu on sanktioitu, eli sakkoja voi tulla, jos ei asiasta huolehdita, Mäkelä jatkaa.

Nykyinen laki ei Mäkelän mukaan ota huomioon esimerkiksi perheen mahdollista muuttoa Lietoon.
—Ajattelemme asian kuitenkin niin, että asuinpaikasta riippuen, minkä alueen yläkouluun oppilas olisi kuulunut, sen alueen opinto-ohjaus ja rehtori ottavat asian haltuun. Lisäksi meillä on myös etsivä nuorisotyö, jonka rooli on asiassa tärkeä.
Näin ollen pudokkaiden ja esimerkiksi Lietoon muuttavien nuorten kanssa yhteistyötä voidaan tehdä nuorisotoimen kanssa.
Pudokkaita valvoo myös Valpas-järjestelmä.
— Jos nuori esimerkiksi lopettaa koulunkäynnin, tulee järjestelmään hälytys. Sen jälkeen johtava rehtori ohjaa pudokkaan oman alueensa opolle ja rehtorille, Mäkelä päättää.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.