Paikalliset | 22.04.2021 08:24

Viljelypalstat kuntoon ennen kasvukautta

  • Yleisönosastoilla on keskusteltu kunnan viljelypalstojen siisteydestä. Alueelle on nyt tulossa roskalava. Liedon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Päätalo (oik.) ja Liedon kunnan puutarhuri Tarja Toropainen keskustelemassa alueen siistimisestä.

  • Viljelypalstojen reunoille on jätetty tavaraa ”talvisäilytykseen”. Tavarat on nyt haettava pois ennen uuden kasvukauden alkua tai ne päätyvät roskalavalle.

  • Viljelypalstoilla on myös väliaikaisia aitarakennelmia.

Liedon keskustassa Kirkkotien varrella olevien kunnan viljelypalstojen siisteys on herättänyt keskustelua tänä keväänä. Viljelyalueen reunoille on jätetty säilytykseen lankkuja, verkkoaitaa, työkaluja, betonilaattoja, puutarhatuoleja ja ynnä muuta palstojen hoitoon liittyvää tavaraa.
Peltoalueen omistaa Liedon kunta. 4H-yhdistyksen tehtävänä on käytännössä järjestää palstojen vuokraus. Yhdistys siis toimii viljelijöiden viestinviejänä kunnan suuntaan.
Säännöt ovat selvät: kaikki rakenteet piti purkaa syyskuun loppuun mennessä ja kaikki tavarat piti viedä pois viljelyalueelta.

—Ohjeistan ja neuvon viljelijöitä viljelyyn liittyvistä asioista ja säännöistä, myös palstaviljelijöiden Whatsapp-ryhmässä säännöllisesti sekä käydessäni palsta-alueella. Suurin osa noudattaakin ohjeita. Kehotuksista huolimatta kaikkia tavaroita ei viety pois, kertoo toiminnanjohtaja Taina Päätalo Liedon 4H-yhdistyksestä.
—4H-yhdistyksellä ei ole resursseja jälkien siivoamiseen, ja olenkin esittänyt palsta-alueen omistavalle kunnalle, että se veisi alueelle kielloista huolimatta jätetyt roskat syksyisin pois kuten Turun kaupunki tekee Turun 4H-yhdistyksen jakamilla kaupungin viljelypalstoilla.
Päätalo uskoo, että näin toimien palstaviljelijät eivät jättäisi tavaroitaan ”talvisäilöön” seuraavan kevään viljelykautta varten, vaan he veisivät ne pois.
Päätalo ja kunnan puutarhuri Tarja Toropainen ovat alustavasti sopineet, että kunta järjestää alueelle roskalavan ennen kasvukauden alkua. Jos säilytykseen jätettyjä tavaroita ei viedä pois, ne päätyvät roskalavalle.

Jokipolku-hanke muuttaa maisemaa

Liedon kunta on saanut valtiolta rahoitusta Jokipolku-hankkeen toteuttamiseen. Hankkeessa rakennetaan Aurajoen rantaan polku alkaen Teilisillalta päättyen nykyisten viljelypalstojen kohdalle. Hanketta aletaan toteuttaa kesäkuun alussa.
—Viljelypalstat kuitenkin säilyvät vielä tänä vuonna nykyisellä paikallaan, sanoo puutarhuri Toropainen.
Jokipolku-hanke pitää kuitenkin ottaa huomioon jo tänä vuonna esimerkiksi niin, että viljelypalstojen paikka siirtyy pohjoisemmaksi. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Jokipolku-hankkeen suunnitelmissa polulta olisi yhteys Keisvuorelle. Yhteys kulkisi nykyisten viljelypalstojen kohdalla. Palstoille onkin etsitty uutta paikkaa muun muassa Savijoen ranta-alueelta Saukonojantien tuntumasta.

Toiminnanjohtaja Päätalo ei pidä tuota aluetta hyvänä vaihtoehtona. Suurin osa viljelijöistä asuu keskustan kerrostaloissa, joista on lyhyt matka nykyisille palstoille. Viljelijöissä on iäkkäitä ja lapsiperheitä, jotka tulevat palstoilleen kävellen.
—Nykyisellä palsta-alueella kasteluvesi on riittänyt, ja palstojen kastelu sujuu ongelmitta. Savijoessa kasteluvettä ei todennäköisesti tule riittämään.
—Säiliöissä tuotava vesi on erittäin huono vaihtoehto, koska aiempien vuosien kokemusten perusteella vesisäiliöt olivat usein tyhjiä jo tuontipäivän iltana ennen kuin suuri osa viljelijöistä oli ehtinyt kastella palstaansa lainkaan.
Uudelle viljelypalsta-alueelle pitäisi saada kasteluveden ja roskasäiliön lisäksi myös WC sekä huoltokatos, jotka olisivat tarpeellisia myös nykyisellä palsta-alueella.

Toimitaan sääntöjen mukaan

Palstojen vuokraukseen liittyy joukko sääntöjä. Esimerkiksi palstojen kastelu tulee tehdä kastelukannuin eikä suoraan letkulla. Letku on tarkoitettu vesisäiliöiden täyttämistä varten. Vesipumppu ei kestä jatkuvaa käyttöä.
Palstoilla ei saa käyttää kemiallisia torjunta-aineita. Palstoille saa laittaa vain matalia rakenteita. Viljelijällä on velvollisuus korjata sato ja siivota palstansa viimeistään syyskuun loppuun mennessä.
Pellolle ei saa ajaa autolla, vaan autot on pysäköitävä muualle.

Pekka Remes
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.