Paikalliset | 24.09.2020 08:16

Asemanseudun vesilinja valmistumassa

Asemanseudun vesilinja valmistumassa

Maanrakennusliike Kylä-Kaila Oy kaivaa Pahkalaukkaantien maisemissa Liedon Veden uutta runkolinjaa Laakkarin alavesisäiliöltä Tampereen valtatielle. Jari Kylä-Kaila (oik.) ja Janne Kulmala tutkivat maanantaina putkilinjausta ja kiersivät Turun Seudun Veden runkolinjan.

Lieto
Liedon Veden runkoverkkoa laajentava putkiyhteys Laakkarin alavesisäiliön ja Asemanseudun runkoverkon välille on valmistumassa. Putkilinja piti rakentaa viime talven aikana.
—Mutta talvea ei sitten tullutkaan. Materiaalit tuotiin paikalle jo marraskuussa, mutta projektin aloitusta lykättiin moneen kertaan. Kaivamaan päästiin tosissaan vasta kesäkuussa, putkilinjaa urakoivan Maanrakennusliike Kylä-Kaila Oy:n Jari Kylä-Kaila kertaa.
4,7 kilometrin putkikaivantoon asennetaan paitsi vesijohto, enimmälle matkalle myös paineviemäri. Paineviemäri on aiemminkin ylettynyt Hakulantien paikkeille, eikä uutta siis koko matkalle tarvita.
Maanomistajia on reitillä alle kymmenen, ja hekin toivoivat töiden lykkäystä.
Putkilinja alittaa Turku—Toijala-radan ja Tampereen valtatien. Alitukset on jo tehty suuntaporaamalla, viimeiset sadat metrit ovat pääasiassa savisia sänkipeltoja.
—Savikkoon putkea kaivaisi päivässä 150 metriä, mutta tällä reitillä niitä helppoja osuuksia ei juurikaan ole. Matkalla on paljon tienalituksia, pihoja ja liitoksia vanhaan verkostoon. Yhteistyö tilaajan (Liedon Vesi) kanssa on silti toiminut tälläkin kertaa erinomaisen hyvin, Kylä-Kaila kiittelee.

Varautumista ja lisää painetta

Liedon Veden pääasiallinen intressi vajaan viiden kilometrin putkilinjan rakennuttamiseen on talousveden toimitusvarmuus. Asemanseutu on nykyverkoston ääripäässä, ja siellä on toisinaan kärsitty matalista vesiverkon paineista. Naapurin Maalaiskanan broileriteurastamo on myös iso vedenkäyttäjä.
—Jatkossa Rauhakylään ja Asemanseudulle voidaan syöttää vettä kahdesta eri suunnasta. Veden riittävyys on ollut alueella iso ongelma, joka nyt korjaantuu. Kyse on myös varautumisesta, Liedon Veden vesihuoltopäällikkö Aki Teini perustelee, ja sanoo putkiverkon rakentamisen olevan suhteellisen edullista.
Samaan putkikaivantoon upotettiin myös pienempi paineviemärin runkoputki. Se mahdollistaa Pahkalaukkaantien varren kiinteistöjen liittymisen kunnan viemäriverkkoon, mikäli tarvetta on.
Myös Liedon Veden Aki Teini korostaa tilaajan ja urakoitsijan toimivan yhteydenpidon merkitystä.
—Kun molemmat joustavat, tässä tapauksessa aikatauluista, tulos on yleensä molempien osapuolten kannalta hyvä. Niin nytkin.
Laakkarin alavesisäiliöllä tehdään vielä syksyn mittaan liitostöitä. Säiliön ympäristö maisemoidaan vasta sen jälkeen.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.