Paikalliset | 17.09.2020 08:21

Oksasen puutarha vaihtoi muoviruukun maatuvaan vaihtoehtoon

Oksasen puutarha vaihtoi muoviruukun maatuvaan vaihtoehtoon

Juha Oksanen kertoo Oksasen puutarhan tehneen suuren investoinnin. Uusi muoviton ruukku säästää ympäristöä.

Paattisilla toimiva Oksasen puutarha on tehnyt keväällä suuren investoinnin ja siirtynyt käyttämään täysin maatuvaa paperiruukkua salaattien ja yrttien viljelyssä. Uudella ruukulla on isoja ympäristöhyötyjä, sillä se vähentää muovia 32.000 kiloa vuodessa. Se myös helpottaa ja nopeuttaa kompostointia.
—Kuluttajat ovat ottaneet innostuneena uudistuksen vastaan ja antaneet positiivista palautetta, toimitusjohtaja Juha Oksanen kertoo.

Uudistus helpottaa etenkin kuluttajan kierrätystä kotona, sillä enää hänen ei tarvitse pohtia, mihin kierrätysastiaan esimerkiksi lehtisalaatin muoviruukku laitetaan.
—Se on helppoa kuluttajalle, mutta myös meille. Kun salaatteja leikataan tuotantolinjalla, voimme leikata kompostijätteet suoraan sinne meneväksi, eikä muoviruukkuja tarvitse enää erotella.

Ainoa hidastava tekijä piilee istutusvaiheessa.
—Se on vähän hankalampaa, koska se tehdään käsin ja yksitellen.
Silti muovittomalle linjalle lähteminen kannatti.
—Se oli investointi. Teimme kotimaisten turvetuottajien kanssa yhteistyötä, jotta löysimme oikeanlaisen tuotteen. Turveruukkuja valmistava laitteisto hankittiin Tanskasta.

Linjaston kautta salaattipussiin

Oksasen puutarha toimii Paattisten lisäksi Oripäässä. Kaiken kaikkiaan puutarha tuottaa 10—12 miljoonaa ruukkuvihannesta vuodessa. Juha Oksasen mukaan suomalaiset puolestaan kuluttavat niitä vastaavasti sata miljoonaa vuodessa. Oksasen puutarhan tuotteet ovatkin tuttuja ympäri maan. Ne päätyvät tukkujen kautta kauppoihin ja ihmisten ruokapöytiin.
Matka taimesta valmiiksi salaatiksi on kuitenkin pitkä. Kaikki lähtee turvepaakusta, josta muotoillaan uudella laitteistolla muoviton kasvatusruukku, jonne istutetaan pilleröity salaatinsiemen. Tämän jälkeen ruukku kastellaan ja viedään idättymään. Sieltä se siirretään kasvatuslinjastolle, jossa se saa hyvät olosuhteet kasvulle; valoa, lämpöä ja vettä.

—Ruukut siirretään taimikennoista kouruun, joka liikkuu aina eteenpäin sitä mukaa, kun linjaston toisessa päässä yksi rivi tyhjenee ja vihannekset pakataan. Sen jälkeen laite vetää uuden rivin eteenpäin, Juha Oksanen esittelee.
Vapautunut kasvatuskouru höyrytetään mahdollisten kasvitautien varalta ja asetetaan jonon perään odottamaan uusia ruukkuja.

—Kouruun lasketaan kasteluvettä. Se kerätään myös talteen ja suodatetaan, jonka jälkeen se otetaan jatkokäyttöön. Näin ravinteet eivät pääse ympäristöön ja vesi on otettu uusiokäyttöön, Oksanen selvittää.

Kasvuturpeen tulevaisuus huolettaa

Jotta muovittomaan ruukkuun päästiin, vei uusien laitteistojen toimintakuntoon saaminen aikaa.
—Töitä tehtiin paljon, jotta ne saatiin toimimaan. Koronan takia asentajat eivät päässeet tulemaan Tanskasta, joten meillä oli teknisiä ongelmia. Nyt olemme kuitenkin jo hyvässä tilanteessa, Juha Oksanen kertoo.

Kun laitteistot saatiin toimintakuntoon, jäi eräs toinen asia mietityttämään.
—On tapetilla, kielletäänkö myös kasvuturpeen käyttö, nyt kun polttoturpeen käytön kieltoa suunnitellaan ministeriössä. Kauppapuutarhaliitto on kyllä antanut lausuntonsa aiheesta ympäristöministeriölle.
Oksanen uskoo ja toivoo, että asiat erotettaisiin toisistaan.
—Jos niin silti kävisi, että kasvuturpeesta luovuttaisiin, joutuisimme keksimään vihanneksille ja yrteille uuden kasvualustan. Kookosrouhe voisi olla yksi vaihtoehto, mutta sitäkin jouduttaisiin kuljettamaan ulkomailta, joten olisiko sekään yhtään kestävämpi ratkaisu, hän pohtii.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.