Paikalliset | 03.06.2020 14:24

Ruskolla sorvataan sopeutuksia

RUSKO Kunnanhallitus odottaa lautakunnilta suuntaviivoja talouden sopeutustoimista vielä kesäkuun aikana. Taloustyöryhmä jatkaa niin ikään työtään.

Kunnanhallitus päätti vuoden ensimmäisen välitilinpäätöksen jälkeen, että toimialojen tulee käydä töihin säästöjen saavuttamiseksi niin henkilöstön, palveluostojen kuin hankintojen osalta. Tulonlisäyksetkin ovat tervetulleita.

Sopeuttamistarpeen taustalla ovat ennen muuta  Kuntaliiton verotuloennusteen jääminen 1,9 miljoonaa euroa alle talousarviossa ennakoidun. Lisäksi taloudellista liikkumavaraa kaventavat sosiaali- ja terveysmenojen viime vuoden 9,4 prosentin kasvu vuoteen 2018 nähden ja sen vaikutus kuluvan vuoden talousarvioon. Lisäksi erikoissairaanhoidon alkuvuoden menokehitys on ollut Ruskon kunnalle haasteellinen.

Verotulokertymän iso aleneminen pohjautuu koronavirusepidemiaan ja sen vaikutukseen kokonaistalouteen. Valtiovarainministeriö on kuitenkin myöntänyt kunnille valtionosuuden verotulokompensaatiota, joka on oikeastaan ensi vuoden etukäteen tilitettyä valtionosuutta. Ruskon kunnan valtionosuuden verotulokompensaation suuruus on 580.000 euroa.

Löysiä pois, jos niitä löytyy

Taloustyöryhmässä esiin tulivat muun muassa vuokrattujen tonttien lunastusedun mahdollinen tarjoaminen viiden vuoden määräajan ylittäneille, siirtyminen koulujen it-hankinnoissa palvelumalliin sekä puunmyynnin lisääminen kuluvana vuonna mahdollisuuksien mukaan. Hyvinvointitoimialan taloustyöryhmä jättäisi "liikaa säästämisen" ulkopuolelle.

Pohdinnoissa on myös varhaiskasvatuksen kuntalisän kriittinen tarkastelu sekä opetuksen valinnaisryhmien tarjonnan uudelleenarviointi eli ilmeinen niukentaminen.

Rusko maksaa kotihoidon tuen kuntalisää perheen nuorimmasta kotihoidossa olevasta alle 3-vuotiaasta lapsesta 108 euroa kuukaudessa. Perheen muista kotihoidossa olevista lapsista maksetaan kuntalisää 50 euroa kuukaudessa. Kunta tukee myös yksityistä varhaiskasvatusta maksamalla yksityisen hoidon tuen kuntalisää.

Elokuun alusta kunta maksaa yksityisen hoidon tukeen kuntalisää alle 3-vuotiaasta päiväkotihoitoon 700 euroa ja muuhun päivähoitoon 600 euroa, kolmea vuotta vanhemmasta maksetaan päiväkotihoitoon 500 ja muuhun päivähoitoon 450 euroa.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.