Pääkirjoitus | 21.09.2023 10:31

Riihessä puitua

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäisen budjettiriihen tiedotustilaisuus pidettiin tiistaina illalla. Tiedotustilaisuus lähetettiin suorana tv-lähetyksenä heti Ylen iltauutisten ja Urheiluruudun jälkeen.

Kyseessä ei ole lopullinen talousarvioesitys. Tämän jälkeen talousarvioesitys viimeistellään ja esitellään valtioneuvoston yleisistunnossa 9. lokakuuta.

Valtioneuvoston verkkosivulla on julkaistu 11-sivuinen tiivistelmä budjettiriihen keskeisistä päätöksistä sekä ministeriöiden tiedotteet.

Budjettiriihen tiedotteen mukaan hallitus toteuttaa vaalikaudella neljän miljardin euron investointiohjelman, jolla parannetaan muun muassa väylä- ja raidenhankkeita. Tiedotteen mukaan hoitojonoja puretaan. Sote- ja pelastusalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi käynnistettävän Hyvän työn -ohjelman. Ikäihmisten toimintakyvyn, kotona pärjäämisen ja omaishoitajien tukemiseen kohdennetaan 27 miljoonaa euroa.

Peruskoulujen rahoituksen tasoa nostetaan vaalikauden aikana 200 miljoonalla eurolla. Ensi vuonna peruskoulutuksen rahoitusta nostetaan 50 miljoonalla eurolla. Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen varataan 11,7 miljoonaa euroa. Luinkohan huonosti, vai puuttuivatko tiedotteesta ne mediassa paljon huomiota saaneet tukien heikennykset?

Vuoden 2024 talousarvioesityksen loppusumma on 87,9 miljardia euroa. Alijäämä on 11,5 miljardia euroa.

Mistä tulee sana “budjettiriihi”? Riihi tarkoittaa rakennusta, jossa on kuivattu ja puitu viljaa. Talousarvioneuvotteluja on kutsuttu budjettiriiheksi jo 1960-luvun puolivälissä. Siinä oikeassa riihessä on ollut kuuma, varstalla on hakattu jyvät irti tähkistä ja roskat on erotettu jyvistä. Sitähän se talousarvion laatiminenkin on.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.