Pääkirjoitus | 22.06.2023 10:51

Keskikesän aika

Eilen oli kesäpäivänseisaus, jolloin päivä on pisimmillään. Tienoon alueella päivän pituus oli noin 19 tuntia. Ei siis ihme, että keskikesän juhlat ovat lähellä kesäpäivänseisausta.

Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 alkaen kesäkuun 20. päivää seuraavana lauantaina ja juhannusaattoa tätä edeltävänä perjantaina. Aikoinaan muutos oli merkittävä, sillä jo keskiajalta asti juhannuspäivää oli vietetty Johannes Kastajan syntymäpäivänä 24. kesäkuuta.

Juhannuksen ajankohta muuttui liikkuvaksi vuoden 1955 kalenteriuudistuksen myötä. Uudistuksen tarkoituksen oli sijoittaa pyhäpäiviä tasaisemmin kalenteriin. Ruotsissa uudistus oli tehty vuonna 1953. Virossa juhannusta vietetään edelleen 24. kesäkuuta.

Juhannukseen on liittynyt monia perinteitä sekä vakiintuneita käytäntöjä. Lipun voi nostaa juhannusaattona salkoon kello 18 alkaen. Juhannuksena lippu saa olla yli yön salossa. Juhannuspäivänä lipun saa laskea kello 21.

Juhannuskokon polttaminen on esikristilliseltä ajalta tuleva perinne. Kesäkuussa on tosin ollut niin kuivaa, että kokot jäävät polttamatta.

Juhannuksena on myös tehty taikoja. Nuoret neidot ovat juhannustaioilla yrittäneet saada vinkkiä siitä, minkälainen sulho tulevaisuudessa odottaa. Nykyään juhannusfestarit ovat korvanneet taiat.

Monella kesälomat alkavat juuri juhannuksesta. Vielä pari vuosikymmentä sitten sanottiin, että Suomi menee kesäksi kiinni, mutta nyt tilanne on toinen. Esimerkiksi googlaamalla museoiden kesänäyttelyt löytyy kymmenittäin mielenkiintoisia kohteita.

Loppuun vielä perinteisesti muutama varoituksen sana. Malttia juhannusliikenteeseen. Ja vesille. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan vuosina 2013—2022 juhannuksina on hukkunut keskimäärin kuusi ihmistä. Mitä helteisempi sää, sitä enemmän hukkumisonnettomuuksia. Ollaan siis varovaisia.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.